Λογαριασμοί με την ιστορία - Free Sunday
Λογαριασμοί με την ιστορία

Λογαριασμοί με την ιστορία

 

Το σύνθημα έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωρακη απέπνεε μια πικρία: «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος» έγραψαν έξω από το σπίτι του συνθέτη “μερικές συντρόφισσες και σύντροφοι”, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση για την ανάληψη της ευθύνης, που έγινε μετά και την οποία υπογράφουν αναρχικές/αναρχικοί.

Πέρα από την πικρία μιας προδοσίας, που υποκρύπτεται με την κατάληξη στον «εθνικό βούρκο», διαβάζοντας το κάποιος θα μπορούσε να δει ότι οι «αναρχικές/αναρχικοί» ήταν φιλικοί στην εποχή, που ο Μίκης ήταν στο βουνό.

Ήταν, όμως, οι «αναρχικές/αναρχικοί» της εποχής στο βουνό για να ψέγουν το Μίκη που το πρόδωσε;

Μάλλον όχι, αν διαβάσουμε όσα ανάφερε στην τελευταία του συνέντευξη ο Άγις Στίνας, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της εκτός ΚΚΕ αριστεράς, εκείνης της περιόδου, που τον Δεκέμβρη του 1944, κινδύνευσε να εκτελεσθεί επειδή δεν ήταν στο κόμμα.

«Η Επανάσταση που γκρεμίζει, δημιουργεί και ανοίγει νέους δρόμους στην ιστορία είναι μια υπόθεση εντελώς διαφορετική απ' ό,τι ήταν το ΕΑΜ και ο δημοκρατικός στρατός», έλεγε ο Σπύρος Πρίφτης --Άγις Στίνας ήταν το ψευδώνυμό του.

Ήταν όμως ο Μίκης στο βουνό;

Μπορεί να νομίζουμε ότι ήταν, αλλά μάλλον όχι, με βάση την απάντηση, που έδωσε σήμερα σε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο.

«Ο Τίτο, που είχε την πρωτοβουλία να δώσει αυθαίρετα το όνομα «Μακεδονία» σε μια περιοχή που είχε το ιστορικό όνομα «Βαρδάρης», το έκανε γιατί δεν ξέχασε την εποχή που ως μέλος της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς είχε επιχειρήσει, μαζί με τον Βούλγαρο Δημητρόφ, να πιέσει τους Έλληνες κομμουνιστές να αποδεχθούν να γίνει ένα «ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος» στη Βόρεια Ελλάδα.»

Οι κομμουνιστές το έκαναν, αλλά μάλλον δεν συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του σε αυτούς.

Το έκαναν όμως οι κομμουνιστές;

Μάλλον όχι, όπως προκύπτει από αυτά τα οποία λέει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημητρης Κουτσουμπας.

«Όποια σύνθετη ονομασία erga omnes πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή πρέπει να ξεκαθαρίζεται ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει “μακεδονικό έθνος”, “μακεδονική γλώσσα”, “μακεδονικός λαός”».

Δεν υπάρχει; Κι όλος ο εμφύλιος και τα εκατοντάδες εκτελεσμένα μέλη, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940 μέλη του κόμματος επειδή προωθούσαν την «ανεξάρτητη Μακεδονία», τι ήταν; Και αυτοί που τότε νόμιζαν ως «Μακεδονικό έθνος» τι έγιναν; Κι ο Ανδρέας Παπανδρέου που το 1982 επέτρεψε την επιστροφή των «Ελλήνων το γένος» πολιτικών προσφύγων, ποιους εξαίρεσε;

Δεν είναι κακό να αλλάζει κάποιος άποψη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τη γενναιότητα να παραδέχεται ότι η προηγούμενη που είχε ήταν λάθος και να εξηγεί το γιατί. Δηλαδή, λες «λάθος» και καθάρισες τους λογαριασμούς με την ιστορία;