Δεν είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος - Free Sunday
Δεν είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος

Δεν είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος

Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά μελών της Κυβέρνησης δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής. Τούτο προβλέπεται ρητά από το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Υπαγωγή μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας προβλέπεται για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της τρομοκρατίας, αλλά (εδώ προσοχή) και για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζονται οι μάρτυρες σε υποθέσεις δωροδοκίας μελών της Κυβέρνησης (αλλά και λοιπών αιρετών ή μη κρατικών αξιωματούχων), μετά από έγκριση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συντονίζει τις έρευνες του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ύπαρξη προστατευομένων μαρτύρων για περίπτωση δωροδοκίας μέλους της Κυβέρνησης, πριν πάει ο φάκελος στη Βουλή, σημαίνει πως η Εισαγγελία διενήργησε έρευνα κατά παράβαση του Συντάγματος.

Άλλη εκδοχή θα μπορούσε να είναι ότι η Εισαγγελία διενεργούσε έρευνα κατά της Novartis για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης ή της τρομοκρατίας και είχε απονείμει προκαταβολικά το καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες. Και όταν κατά την έρευνα αυτή ονομάστηκε πολιτικό πρόσωπο, ο φάκελος έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Το πρόβλημα είναι ότι στην έννοια της εγκληματικής οργάνωσης δεν περιλαμβάνεται η δωροδοκία πολιτικών προσώπων, ούτε καν των απλών δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά η Novartis δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Τρίτη εκδοχή είναι ότι το καθεστώς προστασίας δόθηκε στους μάρτυρες κατά τη διάρκεια έρευνας κατά λοιπών (πλην υπουργών) κρατικών αξιωματούχων για χρηματισμό. Και μόλις ο πρώτος μάρτυρας ονόμασε δέκα μαζεμένους υπουργούς ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Συνοψίζοντας, το γεγονός ότι ο φάκελος έφτασε στη Βουλή με τους μάρτυρες ήδη σε καθεστώς προστασίας, σημαίνει ότι η Εισαγγελία ενήργησε εν γνώσει της έρευνα κατά μελών Κυβέρνησης. Εκτός αν μόνο ο τελευταίος ανώνυμος μάρτυρας ονόμασε μαζεμένους όλους τους πολιτικούς.

Παρακάμπτουμε στο σημείο αυτό το γεγονός ότι συγκεκριμένα έντυπα προανήγγειλαν από καιρό τη δίωξη πολιτικών προσώπων.

Ένας πρώην, έμπειρος και επί μακρόν, Εισαγγελέας καριέρας, που διετέλεσε και Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και είναι σήμερα εν ενεργεία Υπουργός δηλώνει δημοσίως ότι έλαβε άτυπη ενημέρωση για τη δικογραφία κατά μελών προηγούμενων Κυβερνήσεων.

Γνωρίζει καλά ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει τους συγκεκριμένους Εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την επίμαχη δικογραφία και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Τους καρφώνει δημοσίως για παράβαση του καθήκοντός τους.

Αναλόγως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε δημοσίως ότι πήγε στον Άρειο Πάγο να ενημερωθεί. Η Εισαγγελέας που έχει την ευθύνη της δικογραφίας αναγκάζεται να δηλώσει ότι δεν είχε συμμετοχή σε καμία ενημερωτική σύσκεψη. Δεν έχει νόημα να δηλώσει ότι δεν έκανε άτυπη ενημέρωση. Θεωρείται αυτονόητο !

Συνοψίζοντας, όλοι οι Εισαγγελείς που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη δικογραφία, κατέστησαν εξαιτίας αυτών των δηλώσεων όμηροι. Η άτυπη ενημέρωση, αν έγινε, τους καθιστά παραβάτες καθήκοντος. Για να μη μπλέξουν επί προσωπικού πρέπει να μείνουν σιωπηλοί και παράλληλα η υπόλοιπη διαδικασία να πάει μέχρι τέλους. Θα πάει;

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τη δυνατότητα να ορίσει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για προκαταρκτική εξέταση. Σε αυτή τη διαδικασία, προστατευόμενοι μάρτυρες δύσκολα θα υπάρξουν. Χρειάζεται η συναίνεση της Βουλής. Ακόμη και αν η πλειοψηφία τη δώσει, τα ονόματα θα διαρρεύσουν.

Στη Βουλή το παίγνιο είναι πολιτικό. Θα εξελιχθεί με τους γνωστούς τρόπους και το γνωστό ύφος. Γνωρίζοντας, άπαντες, ότι η έρευνα θα γίνει επί αδικημάτων που εξ ορισμού έχουν παραγραφεί, ο φάκελος θα κλείσει. Ως τότε, θα είναι όμορφο θέαμα η ύπαρξη προστατευομένων μαρτύρων. Προσδίδει μυθικές διαστάσεις στην ιστορία.

Το ότι μόνη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα δεν αρκεί για καταδίκη (για την ακρίβεια η καταδίκη απαγορεύεται αν δεν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του μάρτυρα) είναι ψιλά γράμματα. Δίκη δεν πρόκειται να υπάρξει έτσι κι αλλιώς.

Μέχρι τότε, οι νυν Υπουργοί μπορούν να δηλώνουν δημοσίως ότι γνωρίζουν προκαταβολικά τα πάντα. Στέλνουν πιθανώς μήνυμα στους αντιπάλους ότι οι ίδιοι αισθάνονται ασφαλείς και ότι ελέγχουν το παιχνίδι.

Η υπόθεση παραμένει με έναν τρόπο στα χέρια της Δικαιοσύνης.