Το Μαξίμου έχει πρόβλημα σχεδιασμού - Free Sunday
Το Μαξίμου έχει πρόβλημα σχεδιασμού

Το Μαξίμου έχει πρόβλημα σχεδιασμού

Η στρατηγική της έντασης δημιουργεί παρενέργειες και μπορεί να εκθέσει την κυβέρνηση.

Από τον τρόπο που ξεκίνησε η κυβέρνηση τη διαχείριση του «Μακεδονικού» και την προσπάθειά της να επιβάλει κάθαρση, στα δικά της πολιτικά μέτρα, στο σκάνδαλο της Novartis έγινε φανερό ότι το Μαξίμου έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές.

Στα μέτρα του δεύτερου

Η στρατηγική της έντασης είναι στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της παραδοχής από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μια εκλογική επίδοση που θα ξεπερνάει το 25%, έχει όμως ελάχιστες πιθανότητες να πλησιάσει το 30%, πολύ περισσότερο να το ξεπεράσει και να αμφισβητήσει την πρώτη θέση από τη ΝΔ.

Κατά συνέπεια επιλέγεται μια πολιτική η οποία μπορεί να φθείρει τη ΝΔ, κυρίως σε όφελος της σκληρής και της άκρας Δεξιάς, κι έτσι να «ψαλιδίσει» το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα των σχέσεων με τα Σκόπια ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε μια πολιτική εθνικών εκπτώσεων υπολογίζοντας ότι θα μπορούσε να διχάσει τη ΝΔ και να εξαγριώσει ένα τμήμα της βάσης με πατριωτικά ή και εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Στο ζήτημα της κάθαρσης του σκανδάλου της Novartis η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να ξετυλίξει το κουβάρι της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και του τεράστιου κερδοσκοπικού κυκλώματος που αναπτύχθηκε, σε βάθος χρόνου, γύρω από αυτήν, αλλά προχώρησε στη στοχοποίηση δέκα πολιτικών αντιπάλων της και τους παρέπεμψε στην προανακριτική επιτροπή για να περάσει το μήνυμα της διαφθοράς των παραδοσιακών κομμάτων.

Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι κυβερνητικοί ελιγμοί οδηγούν σε ενδιαφέρουσες και σε περιπτώσεις επικίνδυνες ανακατατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται μέσα από την πόλωση σε ένα ποσοστό της τάξης του 25%. Η ΝΔ δέχεται κάποια πίεση και το ποσοστό της υποχωρεί κάτω από το 35% αλλά είναι πάντα σε απόσταση βολής από την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας με το εκλογικό μπόνους του νόμου Παυλόπουλου. Το Κίνημα Αλλαγής δεν αντέχει στην πίεση της στρατηγικής της έντασης, γιατί αποτελείται από διαφορετικές συνιστώσες που δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Χάνει έδαφος, απομακρύνεται από ένα διψήφιο εκλογικό ποσοστό και τα πιο δυναμικά στοιχεία του προσεγγίζουν τη ΝΔ εξαιτίας της πολιτικής διαχείρισης του σκανδάλου της Novartis από την κυβέρνηση και το λεγόμενο σύστημα Μαξίμου. Η πιο αρνητική εξέλιξη που καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτο κόμμα με ποσοστά που μπορεί να γίνουν διψήφια. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να ωφελείται τόσο από την πολιτική εκπτώσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο «Μακεδονικό» όσο και από την ανταλλαγή κατηγοριών για διαφθορά μεταξύ των κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, οι οποίες κλονίζουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Επίσης, καταγράφουν για πρώτη φορά δημοσκοπικά ποσοστά μικρά σκληρά δεξιά έως ακροδεξιά κόμματα που μπορεί να αθροίσουν ένα ποσοστό 3%-4%, χωρίς όμως εκπροσώπηση στη Βουλή.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αντιμετωπίζονται ως ενθαρρυντικά από το Μαξίμου, εφόσον δείχνουν συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με ανοδική τάση και αν μετατραπούν σε ψήφους θα κάνουν πολύ δύσκολο τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, ενώ η άνοδος της άκρας Δεξιάς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής έντασης και χάους.

Μεγάλοι κίνδυνοι

Ο κομματικός, μικροπολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου εμποδίζει τη σωστή ανάλυση της δυναμικής που δημιουργείται με ευθύνη του πρωθυπουργού και των συνεργατών του.

Οι συνεχείς υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, οι οποίες γίνονται σε συνθήκες αδιαφάνειας, ενθαρρύνουν αυτούς που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αδύναμη σε ό,τι αφορά την προστασία των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων μας. Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχει σχέση με την αλλαγή προτεραιοτήτων του Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε σε εκλογική συμμαχία με τους ακροδεξιούς κεμαλιστές του Μπαχτσελί, αλλά και με τη διαπίστωση της Άγκυρας ότι ο Τσίπρας είναι ένας παίκτης που μπορεί να τον διαχειριστεί με σχετική ευκολία.

Ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το σκάνδαλο της Novartis οδήγησε στην αποκάλυψη παρακρατικών μεθόδων και μηχανισμών. Σύμφωνα με δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ, οι έρευνες του FBI για Έλληνες πολιτικούς, τις οποίες επικαλείται συνεχώς το σύστημα Μαξίμου και στις οποίες αποδίδονται τα «ευρήματα» ερευνών που γίνονται με πρωτοβουλία αυτού του συστήματος, απλούστατα δεν έγιναν ποτέ.

Η συστηματική συκοφάντηση από εκδοτικούς, δημοσιογραφικούς παράγοντες, αλλά και κυβερνητικά στελέχη και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσων αντιδρούν στην κυβερνητική διαχείριση του σκανδάλου της Novartis με την εμφάνιση… νεκρών της Novartis, ο θάνατος των οποίων μπορεί να οφείλεται στη δράση κατηγορουμένων για το σκάνδαλο, κατέρρευσε μετά την προσφυγή Σαμαρά στη Δικαιοσύνη εναντίον των συκοφαντών του. Οι τελευταίοι έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τους με τίτλο «Και τρίτος νεκρός της Novartis» και η διαδικτυακή παρουσίαση του κ. Σαμαρά ως υπεύθυνου της εξαφάνισης μαρτύρων ήταν στα πλαίσια της… σάτιρας και της πολιτικής κριτικής. Εγκατέλειψαν οι ίδιοι τη θεωρία που ανέπτυξαν συστηματικά σε συνεννόηση με το Μαξίμου, για να αποφύγουν τις αστικές και ποινικές συνέπειες.

Τέλος, οι καταγγελίες της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τον σκοτεινό ρόλο της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Θάνου και τη συνεργασία της με κύκλωμα δικαστικών λειτουργών έλυσαν όλες τις απορίες για τις κυβερνητικές, παρακρατικές μεθοδεύσεις.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στη διαχείριση του σκανδάλου της Novartis, η κυβέρνηση θα μετατραπεί από κατήγορο σε κατηγορούμενο, ενώ είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών σε βάρος του δημοκρατικού συστήματος.

Δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική της έντασης χωρίς ενεργοποίηση των αντιεξουσιαστών με παρακρατική λογική. Έδωσαν το «παρών» στην προσπάθεια να τρομοκρατήσουν όσους ήθελαν να πάρουν μέρος και να πρωταγωνιστήσουν στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», κλιμακώνουν συνεχώς τη δραστηριότητά τους στο κέντρο της Αθήνας και με αφορμή την προφυλάκιση του «συντρόφου» ο οποίος κατηγορείται ότι έστειλε το τρομοδέμα που λίγο έλειψε να σκοτώσει τον Παπαδήμο οργανώνουν αυτό που ήδη αποκαλούν «ισοπέδωση» της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, με την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. να αρνούνται να τα βάλουν με τις… συλλογικότητες.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και οι σκόπιμες παραλείψεις στρέφουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη διαχείριση του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χρήματος από τη σημερινή κυβέρνηση και δημιουργούν σιγά σιγά τις προϋποθέσεις για να πάνε, σε μεγάλο βαθμό, χαμένες και οι οικονομικές, κοινωνικές θυσίες του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Το σκάνδαλο που ξέσπασε με την αποκάλυψη της κρατικής επιδότησης του ενοικίου δύο βαθύπλουτων υπουργών και η αδυναμία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε έναν διορθωτικό ανασχηματισμό με κάποιες φιλοδοξίες πέρα από την εξόφληση της υποχρέωσης προς τον κ. Κουβέλη οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση θα πέσει πιθανότατα θύμα των δικών της επιλογών υπέρ της έντασης και της πόλωσης.