Ποδόσφαιρο: Αποκρατικοποίηση τώρα! - Free Sunday
Ποδόσφαιρο: Αποκρατικοποίηση τώρα!

Ποδόσφαιρο: Αποκρατικοποίηση τώρα!

Τη διακοπή του πρωταθλήματος αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία “το πρωτάθλημα δεν θα ξαναξεκινήσει αν δεν υπάρξει σαφές πλαίσιο”.

Τι θα πει πρακτικά αυτό; Τι είναι αυτό το πλαίσιο το οποίο στερείται το πρωτάθλημα;

Χρειάζεται ειδικός νόμος για να σφυρίζουν σωστά τα οφσάιντ οι διαιτητές;

Προφανώς όχι. Δεν είναι το πλαίσιο το οποίο λείπει. Αυτό που λείπει είναι ο αποκλεισμός της δυνατότητας να προσαρμόζεται το υπάρχον πλαίσιο στα συμφέροντα των αθλητικών “εταιρειών”, οι οποίες έχουν πρόσβαση στην πολιτική εξουσία.

Διότι αυτό συνέβη τα χαράματα της Κυριακής, όταν σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είχαν “πιστέψει ότι η απόφαση της αθλητικής Δικαιοσύνης με την οποία επιστράφηκαν οι τρεις πόντοι στον ΠΑΟΚ θα εκτόνωνε την ένταση πριν το ντέρμπι με την ΑΕΚ.”

Όμως αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού θέλει να εκμεταλλεύεται την δυνατότητα των ομάδων να επηρεάζουν τους οπαδούς, για να τους ψηφίζουν με αντάλλαγμα τη μεσολάβηση τους, όπου δει, υπέρ των ομάδων, δηλαδή των ιδιοκτητών τους.

Το περιγράφει ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος λέει ότι όταν ήταν υπουργός αθλητισμού, υπουργοί πήγαιναν στον Σημίτη και ζητούσαν να τον αποπέμψει γιατί δημιουργούνταν ένα πλαίσιο που τους στερούσε τη δυνατότητα να πουλούν “εξυπηρέτηση” στους οπαδούς.

Το μόνο πλαίσιο, το οποίο απαιτείται, είναι η αποκρατικοποίηση του ποδοσφαίρου, δηλαδή, ο αποκλεισμός της ευχέρειας κρατικού παρεμβατισμού στα πρωταθλήματα και η ενίσχυση της οικονομικής θέσης των αθλητικών εταιρειών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί υγιής ανταγωνισμός. Είναι πολύ δύσκολο διότι αυτοί που θα θιγούν, διαπλέκονται ήδη με ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού, το οποίο θα κληθεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο των ομάδων με το κράτος.

Και με αυτήν την κυβέρνηση είναι περίπου απίθανο.