Ικανοποιημένος απ’ όσα κατάφερε να… μη γίνουν - Free Sunday
Ικανοποιημένος απ’ όσα κατάφερε να… μη γίνουν

Ικανοποιημένος απ’ όσα κατάφερε να… μη γίνουν

Μία εξαιρετικά επιτυχή διαχείριση για την κυβέρνηση είχε το αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Όχι γιατί έγινε κάτι σπουδαίο κατά τη διάρκεια των εργασιών του, άλλωστε θα ήταν αφελές να προσδοκά κανείς ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι, αλλά γιατί αποφεύχθηκαν όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τα ανοιχτά μέτωπα που η κυβέρνηση έχει στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Και αυτά ξεκινούν από τα πολιτικά ζητήματα, όπως το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, και καταλήγουν σε ζητήματα που στην πόλη έχουν προκαλέσει δυσαρέσκειες στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία, όπως η ΕΥΑΘ ή ο χρυσός, αλλά η μόνη πορεία διαμαρτυρίας που στράφηκε κατά του συνεδρίου ήταν η πορεία του ΠΑΜΕ με καθαρά κομματικό χαρακτήρα.

Ο κ. Τσίπρας στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη μετά το συλλαλητήριο για το όνομα στις 21 Ιανουαρίου 2018, πριν από δέκα εβδομάδες δηλαδή, κατάφερε να γλιτώσει όχι μόνο τη συνέχεια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό αλλά και όλες τις υπόλοιπες διαμαρτυρίες που είχαν απειληθεί.

Ο «καραμανλικός» Τσίπρας

Η εμπλοκή στη διοργάνωση του συνεδρίου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, ήταν ασπίδα προστασίας για όποιες σκέψεις θα υπήρχαν για καταγραφή αντιδράσεων στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα για τις θέσεις του στο θέμα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να καταλογίσει στον περιφερειάρχη απομάκρυνση από τις θέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008. «Υπ’ αυτή την έννοια, θα ήθελα να πω ότι δεν κατανοώ τη σπουδή του Αποστόλη να τοποθετηθεί σήμερα, παίρνοντας μια θέση που μας πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν τότε ήταν βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή» είπε από βήματος του συνεδρίου ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και τον γνωστό αφορισμό του πρώην πρωθυπουργού περί χρήσιμων και ευχάριστων.

«Όσοι πραγματικά θέλουμε να λέμε πράγματα όχι κατ’ ανάγκη ευχάριστα στ’ αυτιά, αλλά χρήσιμα για τον τόπο» είπε ο κ. Τσίπρας, τοπικά στελέχη του οποίου χαρακτήριζαν την απόφαση του κ. Τζιτζικώστα να οργανώσει το συνέδριο απόδειξη των αποστάσεων που έχει πάρει από τη ΝΔ ο περιφερειάρχης, ενώ στελέχη της ΝΔ επισήμαιναν τη μεγάλη ροή φωτογραφιών Τσίπρα-Τζιτζικώστα που κυκλοφόρησαν.

Αγροτικές εκτονώσεις

Η δεύτερη εκτόνωση για την οποία δούλεψαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με επιτυχία ήταν η υπόθεση των τευτλοπαραγωγών, που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί για την παραγωγή που παρέδωσαν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Από τα 10,5 εκατ. ευρώ, μένει ένα υπόλοιπο περίπου 6 εκατ. ευρώ, για το οποίο απειλούσαν να κάνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο όπου θα διεξάγονταν οι εργασίες του συνεδρίου.

Τελικά, όχι μόνο δεν έκαναν τη διαδήλωση αλλά αρκέστηκαν σε μια απλή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα εξοφληθούν. «Άμεσα θα αποζημιωθούν για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν με τα ποσά εκείνα τα οποία είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο τα χωράφια τους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι ροδακινοπαραγωγοί αρκέστηκαν σε μια δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την απώλεια εσόδων του κλάδου λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία, περιορίστηκε να πει «κάνω ό,τι μπορώ». Διαδήλωση, πάντως, δεν έγινε.

Ρηχή εξόρυξη

Το κρίσιμο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική πέρασε επίσης χωρίς αντιδράσεις, γιατί η διαδήλωση κατά της εξόρυξης, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι η διαιτησία γίνεται για να ευνοηθεί η εταιρεία, προγραμματίστηκε το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή μία ημέρα πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού, και σε χώρο που απέχει χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε το συνέδριο.

Όμως ο πρωθυπουργός επιφύλαξε στην ομιλία του μια σαφή αναφορά σε αυτούς, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνησή του θα επιμείνει «στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης».

Ο κ. Τσίπρας ήταν καθησυχαστικός, αλλά κάποιοι από τους αντιπάλους της εξόρυξης σημείωσαν ότι από την ομιλία του έλειπε το σύνηθες επιμύθιο της αναφοράς, σύμφωνα με το οποίο «αν δεν τηρηθούν οι κανόνες, δεν θα γίνει η επένδυση».

Υδάτινη αγωνία

Το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχούσαν και οι αντιδράσεις των συμβασιούχων της ΕΥΑΘ οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς δουλειά όταν η διοίκηση επέλεξε να μειώσει το κόστος αναθέτοντας εργασίες της εταιρείας σε εργολάβους. Οι περίπου 90 συμβασιούχοι που έκαναν πορείες στους δρόμους της πόλης και κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας δεν έφτασαν στο ξενοδοχείο, καθώς την εκτόνωση της οργής τους, στην οποία συμπεριέλαβαν και τον υπουργό Εσωτερικών, ανέλαβαν το γραφείο του πρωθυπουργού και διάφορες υποσχέσεις, που αμφίβολο είναι αν θα περάσουν από τη Βουλή, όμως αποδείχθηκαν χρήσιμες.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι «στηρίξαμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχείρησης», οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης διαπίστωναν ότι η διακοπή νερού που είχαν από την προηγούμενη νύχτα θα συνεχιζόταν για πολύ ακόμη, εξαιτίας μιας βλάβης στον αγωγό που μεταφέρει το νερό από την Αραβησσό. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΥΑΘ για την αποκατάσταση έπεφταν διαρκώς έξω, αλλά ο επικεφαλής της εταιρείας προτίμησε να αποδώσει το πρόβλημα στο γεγονός ότι όταν κατασκευάστηκε το δίκτυο δεν υπήρχε ενιαίος σχεδιασμός.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τον στρατηγικό επενδυτή που θα αγοράσει το 24% της ΕΥΑΘ που θα πουληθεί, αλλά και δεν διαβεβαίωσε ότι το management της εταιρείας θα το διατηρήσει το Δημόσιο: «Παράλληλα αναζητούμε επενδυτικές λύσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας για το 24% της επιχείρησης. Λύσεις όμως που δεν σχετίζονται απαραιτήτως κατ’ ανάγκη με κάποιον στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. Αλλά θα μπορούσε να παραχωρηθεί το ποσοστό αυτό είτε σε δήμους ή σε διαδημοτικές επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο νέος “Καλλικράτης” θα δίνει τη δυνατότητα στους φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Ενώ στην αγορά μετοχών της ΕΥΑΘ θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς, όπως ασφαλιστικά ταμεία και επιμελητήρια».

Η ιδέα της κοινωνικής ιδιοκτησίας της ΕΥΑΘ είχε προταθεί από την παράταξη των Οικολόγων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας τα πυρά της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η προσπάθεια που ανέλαβε η κίνηση Κ136 για τη δημιουργία συνεταιρισμού που θα αγοράσει τις μετοχές δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ο ΠΑΟΚ άργησε μια μέρα

Η βασική όμως διαχείριση της ηρεμίας στην πρωθυπουργική επίσκεψη ήταν η διαχείριση της επικείμενης τιμωρίας του ΠΑΟΚ, η οποία εκκρεμούσε στον αθλητικό δικαστή. Πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, διευκρινίστηκε ότι παραμένει η ποινή του μηδενισμού του ΠΑΟΚ, χωρίς όμως αφαίρεση βαθμών, για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ενώ η ποινή για τον αγώνα με την ΑΕΚ ανακοινώθηκε την επομένη.

Πάντως, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ δεν έδειξαν διάθεση να στείλουν μήνυμα ισχύος στον πρωθυπουργό, όσο βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, όπως είχαν στείλει ματαιώνοντας εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Άδ. Γεωργιάδη το προηγούμενο Σάββατο, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι «από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει επίσης ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του συλλόγου».

Ο αναπτυξιακός τζίρος της ομιλίας Τσίπρα

Το σύνολο του τζίρου της ανάπτυξης που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη με διάφορες δράσεις και προγράμματα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, 4.820.000 ευρώ. Από αυτά, όπως είπε ο ίδιος, έχουν καταβληθεί 276 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 5,7%. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν αφού εξεταστούν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί…