Ένα διπλωματικό φιάσκο - Free Sunday
Ένα διπλωματικό φιάσκο

Ένα διπλωματικό φιάσκο

Χρειάστηκε να περάσουν 5 εβδομάδες, 34 ημέρες για την ακρίβεια, για να πει επιτέλους επισήμως η ελληνική κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν από τους Τούρκους την 1η Μαρτίου 2018.

Διότι μόλις στις 3 Απριλίου ζήτησε ο πρωθυπουργός «να επιστραφούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί».

«Περιμένω από τον Τούρκο πρόεδρο να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να επιστραφούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί», είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε μία αποστροφή, η οποία μόνο εμμέσως απευθύνεται στον πρόεδρο Ερντογάν.

Η δήλωση του πρωθυπουργού μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Αλλά η πιο σημαντική απορία, δεν είναι πως ερμηνεύεται η δήλωση του κ.Τσίπρα, αλλά πιο ακριβώς είναι το επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στους δύο και πως αυτό μεταφέρθηκε στον κ.Ερντογάν.

Διότι αμέσως από τον κ.Τσίπρα δεν μεταφέρθηκε.

Ούτε από τον Υπουργό των εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογο του, ή στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, ούτε από τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Η επικοινωνία γίνεται δια του τύπου και των εκατέρωθεν δηλώσεων, όσο πιστά μεταφέρονται αυτές από τα μέσα ενημέρωσης.

H ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλους τους πιθανούς διεθνείς οργανισμούς, που θα μπορούσε, αλλά ένα διάβημα στην Τουρκία δεν έκανε.

Ας δούμε τι έκανε και τι αποτελέσματα δεν είχε:

6 Μαρτίου -ΟΗΕ: Ανεπιβεβαίωτο το ελληνικό αίτημα

Στις 6 Μαρτίου είχε υπάρξει μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, την παρέμβαση του οποίου έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι δυο στρατιωτικοί, ζήτησε ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με διαρροές από το Μαξίμου.

Επισήμως «κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, συζήτησαν θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικες σχέσεις καθώς επίσης και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ».

Λογικά το τελευταίο ήταν το κύριο θέμα της συνομιλίας, διότι εκείνη την ημέρα, ο κ.Γκουτιέρες είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Τα υπόλοιπα δείχνουν να είναι εσωτερικής κατανάλωσης τα οποία αναδύθηκαν διότι εκείνη την ημέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν.

Πάντως, πρωτοβουλία από πλευράς του ΟΗΕ στο συγκεκριμένο θέμα δεν ανελήφθη.

 

14 Μαρτίου- ΝΑΤΟ: Το θέμα είναι διμερές

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, Rose Gottemoeller, ήταν στην Αθήνα, την ημέρα της σύλληψης. Αλλά το ΝΑΤΟ στο πρόσωπο της ενημερώθηκε επισήμως στις 6 Μαρτίου. Τουλάχιστον αυτό είχε πει ο κ.Καμμένος οτι θα κάνει. Από πλευράς της κυρίας Gottemoeller δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει την ενημέρωση,

Ο κ.Καμμένος θεωρούσε βέβαιη τη ΝΑΤΟϊκή παρέμβαση αλλά δέκα ημέρες αργότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτεμπεργκ σε συνέντευξη τύπου απάντησε ότι «πρόκειται για ενα θέμα που η Ελλάδα και η Τουρκία αποκλειστικά πρέπει να λύσουν». «This is an issue that Greece and Turkey have to solve exclusively», όπως είπε ο κ.Στελτεμπεργκ απαντώντας στη σχετική ερώτηση.

 

19 Μαρτίου – Μέρκελ: Το Βερολίνο δεν αποκαλύπτει τι είπε η καγκελάριος στον Ερντογάν

«Ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ έχει παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Τρεις ημέρες αργότερα, τη δήλωση Κοτζιά επανέλαβε στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος είπε ότι η καγκελάριος «σε ένα τηλεφώνημα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες εβδομάδες κατέβαλε προσπάθεια για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτών».

Το Βερολίνο δεν επιβεβαίωσε αλλά και δεν διέψευσε την πληροφορία.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην δίνει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών της Καγκελαρίου», δήλωσε στις 21 Μαρτίου, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

26 Μαρτίου -ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Απελευθερώστε τους για ανθρωπιστικούς λόγους

 

Το θέμα ετέθη στη σύνοδο κορυφής της 22ας και 23ης Μαρτίου, στο τελικό ανακοινωθέν της οποίας, υπήρχε αναφορά στους Ευρωπαίους πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία. Η αναφορά δεν αφορούσε μόνο τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία. Ζήτησε να επιλυθούν άμεσα και θετικά τα ζητήματα αυτά.»

Την ανησυχία μετέφερε στον κ.Ερντογάν, κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στην Βάρνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκαλώντας ενθουσιασμό στο Μαξίμου για την επιτυχή επιλογή της ανάθεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο θέμα.

Ο ενθουσιασμός καταλάγιασε όταν ο κ.Ερντογάν ενημέρωσε ότι ο κ.Γιούνκερ έθεσε το θέμα σε ανθρωπιστική βάση, περισσότερο ως παράκληση στην μεγαλοψυχία του και σε συνδυασμό με το Ορθόδοξο Πάσχα αλλά εκείνος είπε ότι το θέμα αφορά την Τουρκική δικαιοσύνη.

 

3 Απριλίου - Ρωσία: Στο κενό η έκκληση του Ιβάν Σαββίδη

Το θέμα έθεσε στον κ.Πούτιν, με επιστολή του, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης στις 20 Μαρτίου: «απευθύνουμε έκκληση προς Εσάς, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, να επιστήσετε την προσοχή Σας στο περιστατικό με την κράτηση των δύο Ελλήνων πολιτών-στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές».

Ίσως για αυτό τον λόγο, δεν το έθεσε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο στις 22 Μαρτίου.

Από την κυβέρνηση διέρρεε αισιοδοξία ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα θέσει το θέμα στον Τούρκο ομόλογο του κατά τη συνάντηση της 3ης Απριλίου παρά το γεγονός ότι στους διπλωματικούς κύκλους είναι γνωστό ότι η Μόσχα δεν είναι ενθουσιασμένη με την ελληνική απόφαση να διευκολύνει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με επίλυση του προβλήματος με το όνομα ενώ η Τουρκία είναι από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της ένταξης.

Δεν προέκυψε το θέμα να απασχόλησε τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν.

 

Οι ελληνοτουρκικές επικοινωνίες για το θέμα

Οι ελληνικές επικοινωνίες με την Τουρκία σε όλο αυτό το διάστημα περιορίστηκαν σε μία επίσκεψη του διοικητή της ταξιαρχίας στην οποία υπηρετούσαν οι δύο στρατιωτικοί στον Τούρκο διοικητή της παραμεθόριας δύναμης, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά και δεν είχε αποτέλεσμα και σε μίαν τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτρελείου, κ. Αποστολάκης με τον τουρκο ομόλογο του, στρατηγό Ακάρ.

Από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 2 Μαρτίου, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι επικοινωνίες έγιναν την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα της σύλληψης:

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».