Παγκόσμια μέρα αδέσποτων ζώων: όσα μου έμαθαν τα κατοικίδια μου - Free Sunday
Παγκόσμια μέρα αδέσποτων ζώων: όσα μου έμαθαν τα κατοικίδια μου

Παγκόσμια μέρα αδέσποτων ζώων: όσα μου έμαθαν τα κατοικίδια μου

Δεν είναι εύκολο να έχεις σκύλο, κι ας το συνιστούν 60 διαφημιστές για χαρτί υγείας. Πολλές φορές δεν είναι καν ωραίο. Δεν υπάρχει τίποτα γοητευτικό στα συντρίμμια που κάποτε ήταν τα έπιπλα βεράντας σου. Κι αυτό επειδή δεν τον πήγε βόλτα επειδή έβρεχε, βαριόσουν, βιαζόσουν. Όλα αυτά, όμως, δεν απασχολούν τον σκύλο σου. Η βόλτα είναι θεσμός κι όλοι γνωρίζουν τι κάνουν οι θεσμοί αν προσπαθήσεις να τους αψηφήσεις.

Ο σκύλος είναι σκληρός διαπραγματευτής: διεκδικεί το χώρο σου, καθορίζει το πρόγραμμά σου, σε αλλάζει. Προς το καλύτερο. Σε βάζει σε μία άτακτη σειρά, σε φέρνει αντιμέτωπο με τον «χειρότερο εφιάλτη σου», αυτόν που έστω για μισή ώρα υπάρχει ένας κόσμος χωρίς ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά. Γιατί τον σκύλο σου δεν τον ενδιαφέρουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ούτε οι ταμειακές σου οφειλές. Διαθέτει μια φυσική ροπή προς την τεμπελιά που είναι μεταδοτική και σωτήρια, ένα ένστικτο ανεξάντλητης χαράς, μια μόνιμη αθωότητα και περιέργεια για τα δώρα της στιγμής. Ζει για το τώρα, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Όσο για τη γάτα. Αυτή είναι μια κυρία, που σε μαθαίνει πως η κομψότητα είναι αρετή, η ελευθερία δικαίωμα, η ανεξαρτησία υποχρέωση και τα χάδια αποδεκτά όταν θέλουν και οι δυο. Δεν μπορείς παρά να θαυμάζεις με τις ώρες αυτό το αγέρωχο άγριο ζώο που σου επιτρέπει να την πλησιάσεις και να τη χαϊδέψεις. Που πάντα είναι σε εγρήγορση, γιατί αυτό σημαίνει άγριο, που πηδάει με χάρη από καναπέ σε καρέκλα κι από δέντρο στο έδαφος, που τεμπελιάζει με μεγαλοπρέπεια γνωρίζοντας πως έχει ευγενική καταγωγή.

Ότι μου έμαθε ο σκύλος σε ένα χρόνο που τα δίδαξε μια γάτα σε μια μέρα. Ισότητα. Σεβασμός. Οι γάτες δεν δαμάζονται, δεν κυνηγάνε μπαλάκια του τένις, δεν υποχωρούν.

Σε μια χώρα με 3 εκατομμύρια αδέσποτα (μετριοπαθείς υπολογισμοί) το να πληρώσεις για να αγοράσεις ένα κατοικίδιο δεν είναι κουταμάρα, είναι ανευθυνότητα. Υποκινείς ένα ύποπτο εμπόριο, όπου χιλιάδες ζώα αντιμετωπίζονται ως αναπαραγωγικές μηχανές και τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Τις γοητευτικές εκδοχές του περιπλανώμενου σκύλου αλήτη κατέρριψε ο Λουκάνικος, που όταν η επανάσταση τέλειωσε το μόνο που ήθελε ήταν ένα ζεστό σπίτι να αράξει. Οπότε την επόμενη φορά που κάποιος αλητάκος σε ακολουθήσει, πριν του κλείσεις την πόρτα, σκέψου πως μπορείς να του σώσεις τη ζωή κι εκείνος να ανταποδώσει.