Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά - Free Sunday
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά

 Η Θεσσαλονίκη, λόγω ιστορίας, θέσης και πληθυσμού, διαφέρει πολύ από τις άλλες αυτοδιοικητικές οντότητες της χώρας. Το πώς «συμπεριφέρεται» η πόλη δεν επηρεάζει μόνον αυτήν και τους κατοίκους της αλλά προκαλεί ευρύτερες δράσεις και αντιδράσεις και διαμορφώνει εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα, διεθνή, ελλαδικά και τοπικά. Ο πρώτος δημότης της πόλης, λοιπόν, δεν είναι, απλώς και μόνο, ο δήμαρχός της. Έχει, εξ αντικειμένου, και κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία όταν τα αρνείται απομονώνουν την πόλη και όταν τα ασκεί με λάθος τρόπο τη γελοιοποιούν ή/και τη δυσφημούν.

Αλλά και τα αποκλειστικά δημαρχιακά καθήκοντα και δυνατότητες, για τους ίδιους σχεδόν λόγους που προανέφερα, είναι, στην ουσία τους, διαφορετικά απ’ ό,τι σε άλλους δήμους της χώρας. Συνεπώς και τα κριτήρια με τα οποία θα κριθεί ο Γιάννης Μπουτάρης ως δήμαρχος είναι σύνθετα. Ας επιχειρήσουμε να τα «ταξινομήσουμε» με βάση τα προηγούμενα:

Α) Πολιτικά:

Ποιο ήταν το μείζον ζήτημα της χώρας στην υπό κρίση χρονική περίοδο (2014-2019); Η παραμονή της στην Ε.Ε. και στο ευρώ, η οποία αμφισβητήθηκε λόγω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2015. Εκεί, ο Γ. Μπουτάρης ήταν παρών και ηγήθηκε του ευρωπαϊκού μετώπου, μαζί με τον Γ. Καμίνη.

Ποιο είναι, διαρκώς, αλλά ιδιαίτερα τώρα, το μείζον ζήτημα δημοκρατίας και, επομένως, ελευθερίας; Τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και εκεί ο Γ. Μπουτάρης είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, ακόμη και για τη σωματική του ακεραιότητα, όπως φάνηκε και στις 19 Μαΐου 2018.

Β) Ζητήματα φυσιογνωμίας της πόλης:

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης στον κόσμο έχει αλλάξει και βελτιώνεται συνεχώς. Τα συχνά και θετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών, η ανάδειξη της ταυτότητάς της και των δυνατοτήτων της αποτυπώνονται και χάριν των δράσεων του Γ. Μπουτάρη. Η Θεσσαλονίκη του 2018 για τον κόσμο είναι πολύ καλύτερη από τη Θεσσαλονίκη του 2010.

Γ) Ζητήματα της πόλης για την πόλη:

Ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα: Απόλυτος. Καμία σχέση με το παρελθόν.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός: Μετά από παραγωγικό διάλογο παντού, αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έως το 2030 και δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένη αντιπρόταση.

Καθημερινότητα: Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, υπάρχει εκσυγχρονισμός υποδομών (π.χ. καθαριότητα) και υπηρεσιών-δραστηριοτήτων (π.χ. πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνική πολιτική, δημοτικά ιατρεία). Υπάρχουν όμως ζητήματα όπου χρειάζεται ένταση της προσπάθειας, για να μη μετατραπούν σε αχίλλειο πτέρνα (π.χ. αποκομιδή απορριμμάτων, κυκλοφοριακό, τραπεζοκαθίσματα, πράσινο).

Αυτά είναι τα κριτήρια αξιολόγησης, κατά την άποψή μου, για τον εκάστοτε δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πιστεύω ότι, συνεκτιμώντας και τον προγραμματισμό για το 2019-2023 που θα παρουσιάσει η Πρωτοβουλία, οι δημότες θα επιλέξουν σε έναν χρόνο πάλι τον Γ. Μπουτάρη ως δήμαρχό τους.

*Ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι γιατρός, γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη.