Eurostat: Οι Έλληνες κήρυξαν στάση πληρωμών - Free Sunday
Eurostat: Οι Έλληνες κήρυξαν στάση πληρωμών

Eurostat: Οι Έλληνες κήρυξαν στάση πληρωμών

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της (βλ. https://goo.gl/zMRRbHεκδ.29-5-2018) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat αποκαλύπτει την –πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα– αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις πληρωμές δόσεων στεγαστικών δανείων, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και δόσεων για αγορές αγαθών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ μόλις το 10,4% των Ευρωπαίων καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, όταν ο φακός της έρευνας εστιάσει στην Ελλάδα αποκαλύπτεται ένα ευρωπαϊκό δεδομένο χωρίς προηγούμενο. Το 47,9% των ελληνικών νοικοκυριών καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, ένα ποσοστό που διογκώνεται στο 55% για τα νοικοκυριά με παιδιά και στο 74% για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι, με εξαίρεση ορισμένες χώρες εκτός Ε.Ε., η Ελλάδα στέκεται μόνη της στην κορυφή της λίστας, με την Κύπρο να κατατάσσεται δεύτερη με ήμισυ του ελληνικού ποσοστού. Στην άλλη άκρη της λίστας, τα μισά ευρωπαϊκά κράτη κατέγραψαν ότι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού τους καθυστερεί τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, με χαρακτηριστικά τα πολύ χαμηλά ποσοστά της Ολλανδίας (5%), της Τσεχίας (4,4%) και της Γερμανίας (4,2%).

Τα στεγαστικά δάνεια και τα ενοίκια είναι στο κόκκινο

Όσον αφορά τα νοικοκυριά που καθυστερούν το στεγαστικό τους δάνειο ή το ενοίκιο, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. καταγράφεται και πάλι στη χώρα μας, όπου το 15,3% των νοικοκυριών έχει τέτοια χρέη σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα, για τα ελληνικά νοικοκυριά με παιδιά το ποσοστό με καθυστερούμενο στεγαστικό ή ενοίκιο ανέρχεται στο 20,5%, ενώ γι’ αυτά με χαμηλό εισόδημα το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Όμως, αν συνυπολογίσουμε ότι σύμφωνα με τη Eurostat (SILC/2015) περίπου το 60% του πληθυσμού ιδιοκατοικεί σε σπίτια χωρίς δάνειο, από τα νοικοκυριά που συγκροτούν το υπόλοιπο 40% που νοικιάζει σπίτι ή αποπληρώνει στεγαστικό δάνειο, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά καθυστερούν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), αλλά και πάλι αυτό κυμαίνεται γύρω στο μισό της Ελλάδας, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Γαλλία (5,2%), την Ουγγαρία (5,1%), τη Φινλανδία (4,9%) και την Ιταλία (4,2%). Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού που καθυστερεί τις υποχρεώσεις του σε επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε. ήταν κάτω από 2%.

Κλείνοντας, αν συγκρίνουμε τα αντίστοιχα ευρήματα του 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τα στεγαστικά δάνεια ή τις πληρωμές μισθωμάτων στην Ελλάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε (από 5,5% σε 15,3%), ενώ στην Κύπρο υπερδιπλασιάστηκε (από 3,4% σε 8,6%).