Σόρος εναντίον Όρμπαν για το όνομα της Μακεδονίας - Free Sunday
Σόρος εναντίον Όρμπαν για το όνομα της Μακεδονίας
Η ηγεσία του VMRO χειροκροτεί το βιντεοσκοπημενο μήνυμα του Ούγγρου πρωθυπουργού στη συγκέντρωση κατά της συμφωνίας στις 2 Ιουνίου

Σόρος εναντίον Όρμπαν για το όνομα της Μακεδονίας

Η απόφαση του Eurogrpoup επιβεβαίωσε αυτό που o κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε διαψεύσει πριν από λίγες μέρες, ότι υπάρχει διασύνδεση του θέματος της ρύθμισης του χρέους με αυτό της συμφωνίας με τα Σκόπια.

«Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Κυριότερα όμως φανερώνει ότι κάποιοι έχουν αποδεχθεί πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει θετική ρύθμιση για το χρέος και σπεύδουν τώρα να απομειώσουν αυτήν την επιτυχία», είχε πει ο κ.Τζανακόπουλος. σχολιάζοντας τις φήμες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup και αφού είχε προηγηθεί η δήλωση του Δ.Καμμένου, σύμφωνα με τον οποίο, οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, επειδή τους είπαν ότι η χώρα θα πάρει ανταλλάγματα στο χρέος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν το ίδιο σε πηγαδάκια στη βουλή.

Η επιθυμία των ΗΠΑ για διευκόλυνση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση για την οποία ήταν η άρση των ελληνικών ενστάσεων, είχε εκφραστεί από πέρυσι το καλοκαίρι και είχε απαντηθεί θετικά από τότε.

Η Ελλάδα, όπως είχε πει ο πρόεδρος Τραμπ, χρηματοδότησε την αμερικανική βιομηχανία με την εντολή για αναβάθμιση των ελληνικών F16 και μάλιστα σε τιμές αγοράς. Έκτοτε αμερικανική κίνηση θετική προς την Ελλάδα δεν κατεγράφη.

Η γερμανική επιθυμία για έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ κατεγράφη δημοσίως με ένα κύκλο τηλεφωνημάτων προς τους κ.Τσίπρα και Ζάεφ και μία απειλή πρόσκληση προς τον δεύτερο, ελάχιστες ώρες μετά από την οποία, ανακοινώθηκε η κατάληξη σε απόφαση.

Όμως αμέσως μετά στο Eurogroup, ήταν η γερμανική άρνηση για ευρεία διευθέτηση του χρέους που καθυστέρησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ουσιαστικά, όχι οικονομικά αλλά ούτε καν πολιτικά οφέλη δεν διαφαίνονται για την Αθήνα. ΗΠΑ και Γερμανία αντιμετώπισαν την Ελλάδα λες και τους χρωστούσε την ανάκληση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί το 2008 και είναι αμφίβολο ακόμη και αν η κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια μετά τη γενναία κίνηση της να οδηγηθεί σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από την ελληνική κοινή γνώμη και οδήγησε σε αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς κυβερνητικών στελεχών σε όλη την Ελλάδα.

Η βαριά σκιά του Όρμπαν

Αλλά στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επικοινωνιακά ήταν σε καλύτερη μοίρα από τον Έλληνα ομόλογο του γιατί είχε κάτι να πουλήσει στην εσωτερική κοινή γνώμη. Την ένταξη στο ΝΑΤΟ, για την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα του. Όμως η ένταξη στο ΝΑΤΟ, απαιτεί ομοφωνία. To 2008 την έσπασε η Ελλάδα. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν το 2018 δεν την σπάσει η Ουγγαρία.

Στις 2 Ιουνίου, στη συγκέντρωση κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα στα Σκόπια, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος χαιρέτισε «τους γενναίους και σοφούς ηγέτες» του κόμματος, του VMRO-DPNUM της αντιπολίτευσης, που αποφάσισαν να μην υποκύψουν «κάτω από την πίεση των ξένων δυνάμεων».

Η αναφορά του κ.Όρμπαν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απλή φιλοφρόνηση προς πολιτικούς φίλους, αν δεν συνοδευόταν από μία έντονη τους τελευταίους μήνες ουγγρική επιχειρηματική παρέμβαση στα Σκόπια.

 

Gruevski and Orban1

Η πιο high profile ουγγρική επένδυση στα Σκόπια ήταν η μετατροπή του αεροδρομίου των Σκοπίων σε hub για τις ουγγρικές αερογραμμές, wizzair. Αυτό ίσχυε μέχρι  την άνοιξη του 2018, όταν εταιρείες που ίδρυσαν στα Σκόπια, δύο πρώην στελέχη της Ουγγρικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση Όρμπαν, απέκτησαν τον έλεγχο σειράς μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στο VMRO-DPNUM.

Πρόκειται για μέσα με έντονη αντιπολιτευτική διάθεση τόσο στους κυβερνώντες όσο και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι περισσότερες των οποίων χρηματοδοτούνται από τον ίδρυμα Open Society του γεννημένου στην Ουγγαρία, εβραιομερικανού επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία κατά της έγκρισης της συμφωνίας με την Ελλάδα στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.

mmm1

 

Οι αλβανικοί σύνδεσμοι του Τζόρτζ Σόρος

Ο Σόρος, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την Ουγγαρία, όταν η κυβέρνηση Όρμπαν επέβαλε βαρύτατη φορολογία στις ΜΚΟ, είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμφωνίας Αθηνών -Σκοπίων και σε άρθρο του στους New York Times στις 18 Ιουνίου, την χαρακτήρισε «ιστορικό συμβιβασμό», λέγοντας ότι θα είναι λάθος να θεωρηθεί ως «ελάσσων εξέλιξη».

Η συμφωνία, έγραψε ο κ.Σόρος, «ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες της Ευρώπης και των Ηνωμενων Πολιτειών να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να σχηματοποιούν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η σταθερότητα για όλη την Ευρώπη».

Όμως, παράλληλα ο κ.Σόρος προειδοποιούσε ότι η «συμφωνία μπορεί να υπονομευθεί» και υπενθύμιζε ότι στην περιοχή ξεκίνησε ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Στη συγκέντρωση των Σκοπίων, όπου απηύθυνε το μήνυμα ο κ.Όρμπαν, υπήρχαν πανό εναντίον «της συμφωνίας του Σόρος», ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης απέδιδαν στην πολιτική -και όχι μόνο- επιρροή του επιχειρηματία την προσέγγιση των δύο πλευρών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα κατέστη εφικτή χάρη στη θετική ψήφο των αλβανικών κομμάτων της πΓΔΜ, τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ μετά την αποδοχή από τον τελευταίο, της «πλατφόρμας των Τιράνων», δηλαδή της ατζέντας, στην οποία είχαν καταλήξει για την προώθηση των αιτημάτων των Αλβανών στα Σκόπια.

Αυτή η ατζέντα έγινε εφικτή χάρη στην παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος επίσης κατηγορείται από την αλβανική αντιπολίτευση ως ενεργούμενο του Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος χρηματοδότησε τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία. Μάλιστα κάποια  στελέχη της δε διστάζουν να υπαινίσσονται βαθύτερες εξαρτήσεις του πρωθυπουργού από τον επιχειρηματία, ο οποίος --υπενθυμίζεται ότι- από το 2013 είχε χαρακτηρισθεί μέντορας του κ.Τσίπρα.

soros scopje1

Ενστάσεις πέρα από την Ελλάδα

Ουσιαστικά η συμφωνία εξασφάλισε την απάλειψη των ελληνικών ενστάσεων, αλλά μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλες αντιρρήσεις.

Κι όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, όπου η θέση της Ουγγαρίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, εκφράζουν αντιρρήσεις στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία.

Πολιτικοί παρατηρητές, που γνωρίζουν καλά τα ευρωπαϊκά θέματα, έλεγαν ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Ουγγαρία να αρνηθεί μία αμερικανική πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ.

Όμως Αμερικανοί διπλωμάτες έλεγαν ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ μετέφερε στην Ουάσιγκτον παράκληση της Αθήνας να χαιρετίσει τη συμφωνία για το όνομα ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση και οι δυο κυβερνήσεις βολεύτηκαν με ανακοίνωση της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ.

Σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα, ο κ.Σόρος είχε μία πολυ συγκεκριμένη πρόταση στο άρθρο του:

«Μια γενναία περιφερειακή πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μία Βαλκανική Οικονομική Ένωση, στο πρότυπο των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τις φιλοδυτικές φιλοδοξίες των λαών. Αυτό έχει υιοθετηθεί από τους ηγέτες της περιοχής, ειδικά από τον κ.Βούτσιτς. Ακόμη και μία άτυπη Ένωση θα μπορούσε να φέρει εφικτά οφέλη για τα περίπου 18 εκ. κατοίκων της περιοχής και θα μπορούσε να διευκολύνει την ενσωμάτωση των μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

soros1