Ο «Έλληνας τουρίστας» πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος - Free Sunday
Ο «Έλληνας τουρίστας» πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος

Ο «Έλληνας τουρίστας» πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου, η οικονομική κρίση συνεχίζεται, φτωχοποιώντας βαθμιαία αλλά σταθερά τον μέσο Έλληνα σε επίπεδα πρωτοφανή για μια χώρα της Ευρωζώνης.

Ο «Έλληνας τουρίστας» πλέον αποτελεί απειλούμενο είδος. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία μόλις ένας στους δύο Έλληνες άνω των 15 ετών ταξίδεψε έστω και για μία ημέρα, ενώ από αυτούς που δεν ταξίδεψαν, το 75%, ενώ το ήθελε, δεν μπορούσε για οικονομικούς λόγους.

Η έρευνα της Eurostat, που δημοσιεύτηκε τέλη Ιουνίου του 2018, έδειξε ότι σε όλη την Ευρώπη πάνω από έξι στα δέκα άτομα πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα τουριστικό ταξίδι για προσωπικούς σκοπούς. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι που δεν πραγματοποίησαν κανένα ταξίδι ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει σε οικονομικούς λόγους, ενώ ένας στους πέντε ανέφερε προβλήματα υγείας ή ότι απλώς δεν ήθελε να ταξιδέψει.

Το ρεκόρ στην Ευρώπη το έχουν οι Έλληνες. Στη χώρα μας 75% των κατοίκων ισχυρίζονται ότι δεν πραγματοποίησαν ούτε ένα τουριστικό ταξίδι, για οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν και άλλες χώρες που καταγράφουν παρόμοια υψηλά ποσοστά, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, όμως η περίπτωση της Ελλάδας συνοδεύεται από δύο ακόμη αρνητικά ρεκόρ.

Για τους Έλληνες που πραγματοποιούν ταξίδι έστω και μίας ημέρας, ο μέσος αριθμός αυτών των ταξιδιών είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη με 1,6 ταξίδια ανά περίπτωση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4, με τις περισσότερες χώρες να τον ξεπερνούν (Πηγή: Eurostat, Πίνακας: tour_dem_totot).

Η Ελλάδα, όμως, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις δύο ακόμη κατατάξεων, ίσως των πλέον ενδεικτικών για τη θλιβερή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

  1. Στην κατάταξη του δείκτη AIC πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (αποτελεί το μέτρο της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών) η Ελλάδα βρίσκεται στο 77% (E.Ε. = 100%), όταν άλλες συγκρίσιμες χώρες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα, όπως η Πορτογαλία (83%), η Κύπρος (92%) και η Ιρλανδία (94%).
  2. Σύμφωνα με την ανακοίνωση 101/2018 της Eurostat, το κατά κεφαλήν εισόδημα έπεσε στο 67% (E.Ε. = 100%), στα επίπεδα δηλαδή της Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, βρίσκεται στο 65%.