Μονομαχία στη ΔΕΘ με νικητή τον Μητσοτάκη - Free Sunday
Μονομαχία στη ΔΕΘ με νικητή τον Μητσοτάκη
Άνετη επικράτησή του έναντι του Τσίπρα.

Μονομαχία στη ΔΕΘ με νικητή τον Μητσοτάκη

Οι ομιλίες και η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ καταλήγουν σε μια πολιτική και οικονομική μονομαχία μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Τα αποτελέσματα μέτρησε με έρευνα της κοινής γνώμης η εταιρεία MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού Star και είναι εντυπωσιακά υπέρ του Μητσοτάκη.

Μεγάλη υπεροχή

Στο ερώτημα «έχετε θετική γνώμη για την παρέμβαση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;» 34,7% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι», ενώ 30,3% εξέφρασαν αρνητική γνώμη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες σε ό,τι αφορά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ. Είναι φανερό όμως ότι κινείται σε ένα δύσκολο επικοινωνιακό και πολιτικό περιβάλλον, εφόσον η διαφορά των θετικών από τις αρνητικές γνώμες είναι μικρή, 4,4 μονάδες.

Ο αντίπαλός του, όμως, κ. Τσίπρας ναυάγησε, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, στη ΔΕΘ. Οι θετικές γνώμες για την παρέμβασή του ήταν 21,8% και οι αρνητικές έφτασαν το εντυπωσιακό 44,5%. Το ποσοστό αυτών που εξέφρασαν αρνητική γνώμη για την εμφάνιση και την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα είναι υπερδιπλάσιο του ποσοστού αυτών που εξέφρασαν θετική γνώμη.

Αναδεικνύεται έτσι το διπλό πολιτικό πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Είναι η σκιά του πανίσχυρου επικοινωνιακού εαυτού του το 2015. Τότε μάγευε τα πλήθη με αυτά που έλεγε, έχοντας δημοτικότητα 60%-65%, σήμερα προκαλεί τα πλήθη με αυτά που λέει, εφόσον η δημοτικότητά του είναι της τάξης του 25% και η δυνατότητά του να πείθει εξαιρετικά περιορισμένη.

Είναι επίσης μεγάλη η υστέρηση του κ. Τσίπρα, στις επιδόσεις και τη δημόσια εικόνα, έναντι του κ. Μητσοτάκη. Ο τελευταίος δεν χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα επικοινωνιακός, είναι όμως σταθερός και ουσιαστικός στις παρεμβάσεις του. Δίνει τη μάχη της ουσίας και κερδίζει άνετα στην απευθείας σύγκριση τον Τσίπρα, ο οποίος δίνει έμφαση στη μάχη της επικοινωνίας και των εντυπώσεων. Πρόκειται για προσωπική ήττα του Τσίπρα και προσωπική πολιτική κατάκτηση του Μητσοτάκη.

Πιο κοντά στους πολίτες

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες απ’ ό,τι ο κ. Τσίπρας.

Στο ερώτημα «ποιος σας έπεισε με τις προτάσεις του στη ΔΕΘ;» 38,7% απάντησαν «ο Μητσοτάκης» και μόλις 22,9% «ο Τσίπρας». Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται πολύ πιο αξιόπιστος από τον πρωθυπουργό και κοντά στις ανάγκες των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη, η δημοσκόπηση αναδεικνύει τον κ. Μητσοτάκη ως βασικό υπερασπιστή των δικαιωμάτων και της προοπτικής της. Το σχετικό ποσοστό που παίρνει ο κ. Μητσοτάκης στη δημοσκόπηση είναι 42,4%, με τον κ. Τσίπρα να περιορίζεται στο 17,9%.

Μόνο σε ό,τι αφορά τους κοινωνικά αδύναμους η εμφάνιση και οι προτάσεις Τσίπρα φαίνεται να υπερτερούν της εμφάνισης και των προτάσεων Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας είναι στην αντίληψη του 31% των συμπολιτών μας πιο κοντά στους κοινωνικά αδύναμους, ενώ το σχετικό ποσοστό της δημοσκόπησης για τον κ. Μητσοτάκη είναι 28,9%.

Ο Τσίπρας διατηρεί το πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά ο Μητσοτάκης έχει καλύψει σχεδόν το σύνολο της διαφοράς. Πριν από τρία χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφαν υπερδιπλάσια ποσοστά σε σχέση με τη ΝΔ και την ηγεσία της, αλλά το εντυπωσιακό άνοιγμα Μητσοτάκη στην κοινωνία, ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που έχουν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, έχει αρχίσει να αποδίδει πολιτικά.

Βρόμικος πόλεμος

Η άνετη επικράτηση του Μητσοτάκη επί του Τσίπρα στη ΔΕΘ αποκτά ξεχωριστή σημασία εάν σκεφτούμε ότι το Μαξίμου οργάνωσε έναν βρόμικο πόλεμο σε βάρος του προέδρου της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την απήχηση των παρεμβάσεών του.

Αξιοποιήθηκαν fake news από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απίθανες θεωρίες περί Νεοδημοκρατών νοσταλγών του Πινοσέτ που απειλούν τις συντάξεις που περικόπτει η κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι και την ίδια τη δημοκρατία, ενώ η δημόσια τηλεόραση μετατράπηκε σε βήμα επιδοτούμενων από τον ελληνικό λαό υβριστών και συκοφαντών του κ. Μητσοτάκη.

Παρ’ όλα αυτά, ο τελευταίος πέρασε τα μηνύματά του στη ΔΕΘ για μια κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες για όλους και μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα. Απάντησε στην κυβερνητική λάσπη με μία παρέμβαση τύπου Ομπάμα και βασικό σύνθημα «Μπορούμε» και επικράτησε με διαφορά στην προσωπική μονομαχία με τον κ. Τσίπρα.