Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα με επιτυχία - Free Sunday
Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα με επιτυχία

Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα με επιτυχία

Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, μέσω των αιρετών και μη πολιτικών στελεχών της, αλλά και των μετακλητών που αυτή διορίζει, συνιστά την κορυφή της ελληνικής διοικητικής πυραμίδας. Είναι ο επικεφαλής και φέρει αντικειμενικά την ευθύνη για τα λάθη και τις παραλείψεις των υφισταμένων.

Αν ο υφιστάμενος έκανε λάθος ή παρέλειψε να κάνει τη δουλειά του, ο προϊστάμενος αποδίδει ευθύνες και επιβάλλει κυρώσεις. Αν ο προϊστάμενος δεν το κάνει, ευθύνεται ο ίδιος για παράβαση καθήκοντος.

Αποκαλύφθηκε ότι η Folli Follie παραποίησε σε θηριώδη βαθμό τις οικονομικές της καταστάσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέσυρε τη μετοχή με τεράστια καθυστέρηση και μόνο αφού η ίδια η εταιρεία δήλωσε αδυναμία να αιτιολογήσει τις οικονομικές της καταστάσεις.

Αποκαλύφθηκε ότι η ΔΕΗ «έκανε λάθος» στις οικονομικές της καταστάσεις και εμφάνισε κέρδη αντί για ζημιές.

Και στις δύο περιπτώσεις, εκ των υστέρων, διαπιστώνεται ότι οι καθημερινές συναλλαγές γίνονταν με βάση παραποιημένα στοιχεία, επομένως κάποιοι κέρδιζαν χωρίς να πρέπει, κάποιοι έχαναν χωρίς να πρέπει. Αν αυτοί οι κάποιοι γνώριζαν και κάτι παραπάνω είναι ερευνητέο.

Η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν αντιλήφθηκε τίποτα προκαταβολικά, δεν κάνει τίποτα εκ των υστέρων για να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις. Το ότι την περίπτωση της Folli Follie αποκάλυψε ιδιώτης μαρτυρά το μέγεθος της ανεπάρκειας των ελληνικών εποπτικών αρχών και αυτού που τις διόρισε: της ελληνικής κυβέρνησης. Και η ΔΕΗ από την κυβέρνηση ελέγχεται.

Όταν λοιπόν στις 3/10/2018 το χρηματιστήριο καταρρέει, η κυβέρνηση κάνει σύσκεψη και καλεί αυτή τη συγκεκριμένη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθήσει την αγορά για να αποτρέψει την κερδοσκοπία, την οποία έχει ήδη, με την ίδια ανακοίνωση, προκαταβολικά αποδώσει στην… αντιπολίτευση!

Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει όποιος έχει πει απολύτως σοβαρά ότι θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές.

Εμείς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πληρώσουμε τις ζημιές. Στις εκλογές θα έχουμε την ευκαιρία για… stop loss!