Η Θεσσαλονίκη δεν είναι το τρόπαιο κανενός - Free Sunday
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι το τρόπαιο κανενός

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι το τρόπαιο κανενός

Στους NYT δημοσιεύτηκε η πληροφορία περί ανάμειξης επιχειρηματία στις εξελίξεις του Μακεδονικού για λογαριασμό των ρωσικών συμφερόντων. Η πληροφορία, ακριβώς επειδή προέρχεται από ένα εκ των εγκυρότερων εντύπων στον κόσμο, είναι ενδιαφέρουσα και, φυσικά, περαιτέρω ερευνητέα. Πρόβλημα αποτελεί κατ’ αρχάς ότι, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά της, δεν προκαλεί σε κανέναν έκπληξη, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας τείνει να γίνει δεσπόζουσα μορφή στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου ακόμη κι αν δεν είχε ανάμειξη τελικά, είχε και έχει τη δυνατότητα να έχει όποτε το θελήσει.

Άλλωστε η επιλογή του να γίνει ιδιοκτήτης της δημοφιλέστερης ποδοσφαιρικής ομάδας της περιοχής, καθώς και μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι αποκαλυπτική των προθέσεών του να ασκήσει επιρροή και στα δημόσια πράγματα και αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που καθιστά την πληροφορία της ανάμειξής του στο εθνικό ζήτημα αληθοφανή. Δεν μπαίνω καν σε προβληματισμό για τα κίνητρα ή το παρασκήνιο μιας τέτοιας «επιθετικής» τακτικής εκ μέρους οποιουδήποτε επιχειρηματία. Ως πολίτης, όμως, δημότης αυτής της πόλης και πολιτικά φιλελεύθερος, δεν μπορώ παρά να διακρίνω τους υπαρκτούς κινδύνους μιας τέτοιας κατάστασης.

Είναι ο κίνδυνος η διαμόρφωση της ατζέντας αλλά και η πληροφόρηση για τα σπουδαιότερα προβλήματα και τις προτεραιότητες να ελέγχεται σκληρά και να χειραγωγείται από συμφέροντα που μπορεί μεν να μην είναι άνομα, αλλά δεν είναι και δεδομένο ότι ταυτίζονται –και μάλλον δεν ταυτίζονται– με το γενικό συμφέρον. Αυτό είναι όμως ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Και τούτο διότι, προοδευτικά αλλά με γοργά βήματα, κατατείνει στη νόθευση του φρονήματος και της βούλησης των πολιτών και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιζήμιες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον τους.

Άλλωστε πρόγευση αυτού του πράγματος, με ευθύνη (και) της αδρανούς ιθύνουσας πολιτικής τάξης της πόλης, έχουμε ήδη πάρει. Στο χέρι του καθενός από μας, που καταλαβαίνει τι του γίνεται σε ζωντανό χρόνο και δεν πολιτεύεται ως σαχλός και μακάριος κοσμικός, σπορ πολύ δημοφιλές στα χρόνια της αθωότητας, είναι να αντιδράσει σε ό,τι καθηλώνει την πόλη μας στο τέλμα και την ανυποληψία.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία σημαντική πόλη μιας σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας και ταυτόχρονα βρίσκεται, εξαιτίας του Μακεδονικού, στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Είναι πόλη με δυνατότητες αλλά λιγοστές ευκαιρίες, που πρέπει η ίδια να πολλαπλασιάσει. Δεν είναι, δεν πρέπει να είναι και δεν θέλει να είναι το πλουμιστό κάστρο, το σύμβολο ισχύος και ευδαιμονίας, το «τρόπαιο» κανενός, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις αυτού του κανενός.

Οι άνθρωποι εδώ θέλουν να μπορούν να ζουν ελεύθερα και δημιουργικά, να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρώπους και πληροφορίες, να προβληματίζονται, να έχουν επιλογές και να συναποφασίζουν. Και να μπορούν να συνεννοούνται, όχι επειδή φοβούνται ή επειδή είναι εξαναγκασμένοι, όχι επειδή τρομοκρατούνται ιδεολογικά, αλλά επειδή αυτό επιθυμούν πραγματικά, καθώς κατανοούν ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον. Θεσσαλονίκη απ’ την αρχή, λοιπόν!