Τσίπρας και Καμμένος γελοιοποιούν τη μυστική διπλωματία - Free Sunday
Τσίπρας και Καμμένος γελοιοποιούν τη μυστική διπλωματία
Από τα μυστικά στομ αυτί στα μυστικά κονδύλια

Τσίπρας και Καμμένος γελοιοποιούν τη μυστική διπλωματία

Σοβαρές πολιτικές παρενέργειες δημιουργεί, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στη χώρα συνολικά, το ζήτημα με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων, το οποίο ανέκυψε μετά τον καβγά που είχαν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του επί της Άμυνας Πάνος Καμμένος, με αποτέλεσμα την εξώθηση του πρώτου σε παραίτηση.

Ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε κατά τη συνεδρίαση ότι ο κ. Κοτζιάς χρησιμοποιεί τα μυστικά κονδύλια, τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών, όχι για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά για τη διευθέτηση των πολιτικών επιδιώξεων – κυρίως του ίδιου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», την επομένη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου και τις απαντήσεις του κ. Κοτζιά «διαπροσωπικές διαφορές», με αποτέλεσμα από τη μια να εξοργίσει τον τότε υπουργό των Εξωτερικών και από την άλλη να δώσει την εντύπωση ότι τα υπουργεία και ο τρόπος λειτουργίας τους είναι προσωπικό βιλαέτι του κάθε υπουργού, με απρόβλεπτες συνέπειες για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και τη διεθνή θέση της χώρας.

Είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και σε αυτές με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, υπάρχουν προβλέψεις για τη δυνατότητα των αρχών να χρησιμοποιούν κονδύλια οι αποδέκτες των οποίων δεν γίνονται γνωστοί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ή γίνονται γνωστοί μετά από πολλά χρόνια. Με την αφορμή της επανάκαμψης του μακεδονικού ζητήματος πριν από 25 χρόνια, έγινε γνωστό ότι είχαν διοχετευτεί χρήματα σε ξένους δημοσιογράφους για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο μακεδονικό ζήτημα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ο εξευμενισμός του Κοτζιά

Όμως ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το ζήτημα ο κ. Καμμένος ουσιαστικά αμφισβήτησε τη στόχευση της χρήσης των μυστικών κονδυλίων.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για την ανάδειξη του θέματος και ανάμεσα στους ισχυρισμούς που προέβαλε ήταν ότι ο ίδιος είχε φροντίσει να ενισχύσει τη διαφάνεια με ρύθμιση που εισηγήθηκε στη Βουλή το 2017.

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τον κ. Κοτζιά, προσπάθησε να επαινέσει το έργο του στη διεύρυνση της διαφάνειας στον συγκεκριμένο τομέα. «Από το 2017, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Οι διευκρινίσεις του Βούτση

Το περιεχόμενο του όρου «ενημέρωση», που χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό γραφείο, έσπευσε να διευκρινίσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε μια εμφανή προσπάθεια να μη βρεθεί και ο ίδιος απολογούμενος: «Ένας απεσταλμένος διπλωματικός υπάλληλος φέρνει σε σφραγισμένο φάκελο την ανάλυση, η οποία αφορά από το ποιες διευθύνσεις και για ποιους σκοπούς κατά περιγραφή δίνονται αυτές οι απόρρητες δαπάνες, εγκεκριμένες από την αρμόδια τριμελή, αν δεν κάνω λάθος, επιτροπή του ΥΠΕΞ. Ο πρόεδρος της Βουλής ανοίγει τον σφραγισμένο φάκελο ενώπιον των αντιπροέδρων, προβαίνει σε ανάγνωση της επιστολής και των στοιχείων που αυτή μνημονεύει και εν συνεχεία ο φάκελος επιστρέφει σφραγισμένος, διά χειρός του ιδίου ατόμου, στο ΥΠΕΞ, συνοδευόμενος πάντοτε από διαβιβαστική επιστολή από το γραφείο προέδρου της Βουλής. Δεν κρατούνται ούτε πρακτικά ούτε αντίγραφα. Το αναγιγνώσκω στους αντιπροέδρους, κρατούν σημειώσεις και επί των σκοπών και επί των κονδυλίων, γι’ αυτές τις σημειώσεις έχουν δικαίωμα ή, αν το αισθάνονται, και υποχρέωση να ενημερώσουν τον αρχηγό, τον επικεφαλής του κόμματός τους και εκεί τελειώνει αυτή η διαδικασία. Αφού όλοι πιστοποιούν ότι έχουν λάβει γνώση, ξανά το ίδιο έγγραφο κλείνεται σε φάκελο, το παίρνει ο υπάλληλος του υπουργείου που είναι απ’ έξω και το δίνει στο ΥΠΕΞ».

Διαρροές για χρηματισμό ΜΜΕ σε Σκόπια και Τίρανα

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι «διευθύνσεις» και οι «σκοποί» για τους οποίους χρησιμοποιούνται τα χρήματα δεν αναφέρονται ονομαστικά αλλά δίνονται περιγραφικά, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη τη διασταύρωση των συγκεκριμένων πληροφοριών, αλλά και τον έλεγχο της χρησιμότητάς τους.

Όπως λένε μάλιστα και αντιπρόεδροι της Βουλής, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελευταία διαδικασία, η όλη διαχείριση δεν είναι εξαιρετικά διαφωτιστική. Στην τελευταία, ο φάκελος που ανοίχτηκε αφορούσε δαπάνες 1 εκατ. ευρώ, ποσό που απέχει πολύ από τις φήμες για δεκάδες εκατομμύρια, αλλά και από την αναφορά του κ. Κοτζιά σε 13 εκατομμύρια.

Στον φάκελο αυτόν υπήρχαν τρεις κωδικοί, ο πρώτος από τους οποίους αφορούσε χρηματοδοτήσεις της Εκκλησίας για την προώθηση της ορθοδοξίας και οι άλλοι δύο προώθηση χρημάτων σε μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία και στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να επηρεάζονται θετικά και να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

Ονόματα μέσων δεν έγιναν γνωστά, αλλά η διαρροή και μόνο της πληροφορίας ότι υπάρχει χρηματισμός μέσων σε γειτονικές χώρες δημιουργεί πολύ βαρύ κλίμα για την Ελλάδα στο εσωτερικό των κοινωνιών τους και προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.

Το θέμα δεν σταμάτησε στο πολιτικό κουτσομπολιό που προκαλούν οι διαρροές, αλλά προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση μετά από έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναφορικά με τα σχετικά δημοσιεύματα.

Εισαγγελική παρέμβαση

Η εντολή δόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για μυστικά κονδύλια, για τα οποία ενημερώθηκε στις 10 Οκτωβρίου, και η έρευνα ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσα και ποια υπουργεία διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια, καθώς χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι έχει δύο φορές προτείνει να υπάρχουν μυστικά κονδύλια μόνο για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και υπό τον έλεγχο της Βουλής. Όμως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε ότι όσο ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν είχε στη διαχείρισή του τέτοιες χρηματοδοτήσεις.

Κοινώς, δηλαδή, δημοσιοποιούνται αβίαστα πληροφορίες που ξένες χώρες θα προσπαθούσαν να αποσπάσουν με μυστικούς πράκτορες και υπόγειες διαδρομές.

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Καμμένος, που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς, που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας» ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.