Eκλογικές αναμετρήσεις με μεγάλη σημασία - Free Sunday
Eκλογικές αναμετρήσεις με μεγάλη σημασία

Eκλογικές αναμετρήσεις με μεγάλη σημασία

Η Γερμανία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το πολιτικό σοκ των εκλογών για την ανάδειξη τοπικού κοινοβουλίου στη Βαυαρία και πηγαίνει αυτή την Κυριακή σε μία νέα κρίσιμη αναμέτρηση, στην Έσση.

Στη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοι της κ. Μέρκελ έχασαν την παραδοσιακή τους κυριαρχία, εφόσον έπεσαν 10 μονάδες, λίγο πάνω από το 37%, και είναι υποχρεωμένοι πλέον να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι απώλειες των Χριστιανοκοινωνιστών μετατράπηκαν σε κέρδη για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, που με κάτι παραπάνω από 10% μπήκε για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή. Το σοκ ήταν μεγαλύτερο για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έπεσαν στη Βαυαρία από το 20,5% σε λιγότερο από 10%. Οι απώλειές τους μετατράπηκαν σε κέρδη για τους Πράσινους, οι οποίοι υπερδιπλασίασαν το ποσοστό τους σε 18% και είναι πλέον δεύτερο κόμμα στη Βαυαρία, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έρχονται δεύτεροι και στο σύνολο της Γερμανίας, με πάνω από 20%. Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της τοπικής Βουλής στην Έσση αποτελούν τεράστια δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο.

Η Έσση έχει κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και από τις απώλειες που θα καταγράψουν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες θα κριθεί το μέλλον της κυβερνητικής πολιτικής, ίσως και του ίδιου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η παραδοσιακή κεντροδεξιά χάνει δυνάμεις προς την άκρα Δεξιά και η παραδοσιακή κεντροαριστερά γνωρίζει τεράστιες απώλειες προς τους Πράσινους.

Οι εκλογές που έγιναν σε ορισμένες περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας ολοκλήρωσαν την κυριαρχία του Σαλβίνι και της Λέγκας στο πιο αναπτυγμένο και πλούσιο τμήμα της Ιταλίας.

Η Λέγκα κυριαρχεί σε περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας, ο πληθυσμός των οποίων πλησιάζει τα 18 εκατομμύρια. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, κυρίως σε βάρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της κεντροδεξιάς υπό τον Μπερλουσκόνι. Ο εκλογικός θρίαμβος Σαλβίνι τον ενθαρρύνει στην κόντρα του με τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, στην Πολωνία η κεντροδεξιά αντιπολίτευση επικράτησε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με τη βοήθεια των συμμάχων της και οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές που βρίσκονται στην εξουσία στην Πολωνία δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τον θρίαμβό τους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Το πολιτικό τοπίο στην Ε.Ε. αλλάζει δυναμικά και δημιουργούνται νέες τάσεις εν όψει ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.   

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ" 27 Οκτωβρίου 2018