Το συνέδριο του ΕΛΚ άνοιξε νέους δρόμους για Ευρώπη και Ελλάδα - Free Sunday
Το συνέδριο του ΕΛΚ άνοιξε νέους δρόμους για Ευρώπη και Ελλάδα
Πρωταγωνιστική η παρουσία Μητσοτάκη στο Ελσίνκι.

Το συνέδριο του ΕΛΚ άνοιξε νέους δρόμους για Ευρώπη και Ελλάδα

Το συνέδριο του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στο Ελσίνκι άνοιξε νέους πολιτικούς δρόμους για την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Οι σύνεδροι ανέδειξαν με ποσοστό 80% τον Μάνφρεντ Βέμπερ ως επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για νέα εκλογική πρωτιά του ΕΛΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βέμπερ θα έχει πολλές πιθανότητες να αντικαταστήσει τον κ. Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για έναν πολιτικό νέας γενιάς, ο οποίος έχει δείξει οργανωτικά και πολιτικά χαρίσματα ως επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τονίζει τις συντηρητικές καταβολές του, προέρχεται από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας, είναι ανοιχτός στον διάλογο και αποδεικνύει με τις κινήσεις του ότι είναι ρεαλιστής.

Η εκλογή Βέμπερ αναμένεται να κάνει το ΕΛΚ πιο δυναμικό και κυρίως αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της σκληρής και της άκρας Δεξιάς, η οποία φαίνεται ότι θα αλλάξει σε όφελός της τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στα δεξιά του ΕΛΚ ξεπερνούν το 20% στην Ε.Ε. των «27» και ο Βέμπερ έχει δείξει, με τον τρόπο που χειρίζεται τον Όρμπαν, ο οποίος έχει σκληρές δεξιές θέσεις αλλά συμμετέχει στο ΕΛΚ, ότι μπορεί να τις διαχειριστεί.

Υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων που πρέπει να προστατεύονται και παράνομων μεταναστών που δεν πρέπει να μείνουν στην Ε.Ε. και τις αποτελεσματικές επαναπροωθήσεις. Στο συνέδριο του Ελσίνκι επιχειρηματολόγησε κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας που δεν θα υποβαθμίζει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε.

Ενισχυμένος Μητσοτάκης

Το συνέδριο του ΕΛΚ είχε και πολλά καλά νέα για τη ΝΔ και φυσικά την Ελλάδα.

Πρώτον, οι ηγέτες και τα στελέχη αναγνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ο μόνος ηγέτης της αντιπολίτευσης που έκανε δύο ομιλίες στην Ολομέλεια στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου. Οι σύνεδροι τον υποδέχτηκαν με ιδιαίτερα θερμό τρόπο εξαιτίας της σύγχρονης φιλοευρωπαϊκής επιχειρηματολογίας του και αναγνωρίζοντας σε αυτόν ότι δίνει σκληρή μάχη κατά του λαϊκισμού στην Ελλάδα και φαίνεται να την κερδίζει.

Ο Μητσοτάκης κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του ΕΛΚ, όπως και η ΝΔ, η οποία φαίνεται να ανεβάζει τα ευρωεκλογικά ποσοστά της σε περίοδο μεγάλης δυσκολίας για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μοιράζεται και τον ευρωπαϊκό προβληματισμό του Προέδρου Μακρόν, ο οποίος θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στη συσπείρωση των φιλελεύθερων δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών. Συνεννοείται επίσης με τον επικεφαλής υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τίμερμανς, ο οποίος προέρχεται από τη μετριοπαθή τάση του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας.

Τέλος, αναμένεται να παίξει ρόλο στο μέλλον η καλή προσωπική σχέση Μητσοτάκη-Βέμπερ, εφόσον ο πρόεδρος της ΝΔ εκδήλωσε αμέσως την προτίμησή του στον κ. Βέμπερ έναντι του ανταγωνιστή του, πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, κ. Στουμπ.

Όλα δείχνουν ότι το συνέδριο του Ελσίνκι αναβάθμισε την πολιτική προοπτική του ΕΛΚ και της ΝΔ.