Κεντροδεξιά επαναφορά μετά την παρένθεση Μπουτάρη - Free Sunday
Κεντροδεξιά επαναφορά μετά την παρένθεση Μπουτάρη

Κεντροδεξιά επαναφορά μετά την παρένθεση Μπουτάρη

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ιστορικής επαναφοράς βρίσκεται ο χώρος της κεντροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη μετά την απόφαση Μπουτάρη να μην είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η απόφαση του κ. Μπουτάρη συνδέεται αμέσως με τα τελευταία αποτελέσματα των μετρήσεων τις οποίες κάνει για λογαριασμό του από το 2009 η Metron Analysis, από τα οποία προέκυπτε ότι η τέταρτη υποψηφιότητά του στον Δήμο Θεσσαλονίκης απείχε πολύ από το να είναι εξίσου επιτυχής με τη δεύτερη και την Τρίτη, που τον οδήγησαν στον δημαρχιακό θώκο.

Με απλά λόγια, η ήττα στον δεύτερο γύρο προδιαγραφόταν βέβαιη, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος, όταν στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι έχει τριπλάσια ποσοστά αποδοχής από τον δεύτερο υποψήφιο.

Οι διαρροές απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι ο δήμαρχος περνούσε με άνεση στον δεύτερο γύρο, αλλά δεν περνούσε με τίποτα το 50% που θα του εξασφάλιζε την τρίτη θητεία.

Η εκτίμηση ότι οι αριθμοί δεν έβγαιναν στον κ. Μπουτάρη δημιούργησε ένα αρνητικό περιβάλλον, το οποίο ενισχύθηκε και από τις ενστάσεις της συντρόφου του, όπως τουλάχιστον επικαλέστηκε ο ίδιος.

Όμως η ανακοίνωση της απόφασής του να αποσυρθεί καθυστέρησε, διότι απέναντι στους δυσοίωνους αριθμούς αντιπαρέθετε:

  • • Την πεποίθησή του ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα, διότι είναι σταρ.
  • • Την επιθυμία του για μια τρίτη θητεία, την οποία μόνο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε πετύχει στην ιστορία της αυτοδιοίκησης στην πόλη.
  • • Την ανάγκη για πολιτικό δίχτυ προστασίας από τις σε βάρος του διώξεις, όπως η πρόσφατη, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπου ήταν πρόεδρος.
  • • Την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει έναν αξιοπρεπή υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη και να «πουλήσει» πολιτικά τη συνεργασία μαζί του σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του summit που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι γνωρίζει ότι ο κ. Μπουτάρης «ζορίζεται», αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα πειστεί.

Το βασικό πρόβλημα, το οποίο προκύπτει απ’ όλες τις μετρήσεις, είναι ότι το απαγορευτικό για νίκη στον δεύτερο γύρο έβαζε η θέση που είχε πάρει στο Μακεδονικό και η υποστήριξη που απλόχερα παρείχε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε και ο ίδιος, «ήταν μεγάλο λάθος», το οποίο όμως δεν θα διόρθωνε ούτε τώρα, διότι πιστεύει ότι η συγκεκριμένη θέση είναι σωστή.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα εξακολουθεί τώρα να έχει ο κ. Τσίπρας. Διότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτοί που θα μπορούσαν να την υπερασπιστούν πολιτικά έχουν ελάχιστη απήχηση στην κοινωνία, αυτοί που έχουν σχετικά μεγαλύτερη διεισδυτικότητα είτε αδυνατούν είτε είναι απρόθυμοι να το κάνουν.

Στους πρώτους συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές, στους δεύτερους στελέχη, όπως η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου ή ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Τάσος Τζήκας.

Ο κ. Τζήκας, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος στη ΔΕΘ από την κυβέρνηση Παπανδρέου μετά την απόσυρσή του από τις δημοτικές εκλογές του 2010 και διατηρήθηκε στη θέση του από την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει επιβεβαιώσει ότι έχει δεχτεί την πρόταση και τη μελετάει.

Σε ό,τι αφορά την κ. Νοτοπούλου, οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, καθώς κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η ίδια θέλει αλλά δεν περνάει στο κόμμα, κάποιοι άλλοι ότι δεν θέλει η ίδια και κάποιοι τρίτοι ότι στα σενάρια που προωθεί συμπεριλαμβάνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νεανικού ψηφοδελτίου σε συνεργασία με τμήμα του ΚΙΝΑΛ, κυρίως από αυτό που είναι κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το επίσημο ΚΙΝΑΛ φέρεται να έχει προτείνει στην κ. Εύα Καϊλή να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά η ίδια αρνείται και θέλει να συνεχίσει στην Ευρωβουλή, όπου όμως η υποψηφιότητά της συναντά την αντίδραση της κ. Γεννηματά. Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την εκλογή της στη Βουλή στην Α΄ Θεσσαλονίκης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο λόγω της επανάκαμψης στα ψηφοδέλτια του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη.

Πάντως, έχει προταθεί και η υποψηφιότητα του επίσης πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος έχει μια πολύ καλή και τεκμηριωμένη άποψη για τα θέματα της πόλης, αλλά συναντά επιφυλάξεις όσον αφορά το εύρος της αποδοχής του.

Η πληθώρα υποψηφίων της κεντροδεξιάς

Το όλο τοπίο που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής αφήνει σε ένα τουλάχιστον τμήμα της κεντροδεξιάς την αισιοδοξία ότι μπορεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών να συμμετέχουν δύο υποψήφιοι από τον χώρο, παρά το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες για ορισμό κομματικού υποψηφίου όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει αλλά δημιούργησαν και προβλήματα εσωτερικών ισορροπιών.

Μετά τις ανώμαλες προσγειώσεις των υποψηφιοτήτων του προέδρου του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Πάρι Μπίλια, του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτετζίδη και του πρώην υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ως επίσημες εκδοχές της ΝΔ, από τον χώρο της κεντροδεξιάς παραμένουν ενεργές οι υποψηφιότητες κατά σειρά ανακοίνωσης:

  • • του δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου Μάκη Κιριζίδη,
  • • του πρώην αντιδημάρχου Χάρη Αηδονόπουλου,
  • • του πρώην αντιδημάρχου και υποψήφιου βουλευτή το 2015 Κωνσταντίνου Ζέρβα,
  • • του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού,
  • • του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος όμως είναι εκτός ΝΔ.

Οι μετρήσεις και, κυρίως, οι ποιοτικές αναλύσεις δείχνουν ότι από αυτές τις υποψηφιότητες δύο έχουν ακροατήριο και εκτός ψηφοφόρων της ΝΔ.

Ο κ. Ζέρβας απευθύνεται στους κεντρώους ψηφοφόρους και παίρνει ένα κομμάτι και από την «Πρωτοβουλία» του Μπουτάρη. Εικάζεται, χωρίς να έχει μετρηθεί, ότι η αποχώρηση Μπουτάρη μπορεί να τροφοδοτήσει με υποστηρικτές τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο κ. Ψωμιάδης συγκεντρώνει την υποστήριξη των δεξιών ψηφοφόρων, κάποιοι από τους οποίους είναι στη ΝΔ ή έχουν αποστασιοποιηθεί, διότι θέλουν πιο ισχυρή «εθνική πολιτική». Έχει αποκτήσει το προβάδισμα στον χώρο, αλλά μένει να φανεί αν θα το διατηρήσει όταν προκύψουν κι άλλες υποψηφιότητες.

Ο παράγοντας Παπαμιμίκος

Το παζλ θα συμπληρώσει η τελική απόφαση του πρώην γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμη, καθώς μελετάει τις δυνατότητες που ανοίγονται. Από την εποχή της θητείας του στη γραμματεία του κόμματος έχει δεσμούς με σειρά κομματικών στελεχών, ενώ είναι ο μόνος που διαθέτει «στρατό», καθώς έχει μεγάλη επιρροή στη νεολαία και ανθρώπους που μπορεί να κινητοποιήσει.

Οι πληροφορίες από την κεντρική ΝΔ στην Αθήνα αντιμετωπίζουν με πολλή επιφυλακτικότητα τη συμπερίληψη των κ.κ. Ψωμιάδη και Παπαμιμίκου στον ευρύτερο πολιτικό χώρο που εκφράζει το κόμμα, ενώ είναι αντικρουόμενες, καθώς διαρρέεται, από διαφορετικά προφανώς κομματικά κέντρα, τόσο ότι η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι σε άμεση προτεραιότητα όσο και το ότι επίκειται η άμεση ανακοίνωση ενός «κομματικού» υποψηφίου.

Το ζήτημα είναι πόσος χώρος ακόμη θα υπάρχει μέχρι τότε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο υποψηφιότητες οι οποίες δεν συνδέονται κομματικά με τον χώρο της κεντροδεξιάς, πολιτικά όμως η ατζέντα τους παραπέμπει εκεί: ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Βασίλης Μωυσίδης, ο οποίος κινείται στον «πατριωτικό χώρο» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ η παρουσία του αναδεικνύει το θέμα της ασφάλειας, και ο κ. Ιωάννης Νασιούλας, που επίσης κινείται στον «πατριωτικό χώρο» και αναδεικνύει τις σχέσεις του με το επιχειρείν και την αριστεία.