H δραπέτευση Γκρούεφσκι φέρνει στο προσκήνιο τα πολιτικά προβλήματα του Ζάεφ - Free Sunday
H δραπέτευση Γκρούεφσκι φέρνει στο προσκήνιο τα πολιτικά προβλήματα του Ζάεφ
18 Νοεμβρίου 2016: Ο Ν.Γκρούεφσκι στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουδαπέστη. Είναι ήδη πρώην πρωθυπουργός αλλά εξακολουθεί να είναι αρχηγός του VMRO ΠΗΓΗ: http:www.miniszterelnok.hu

H δραπέτευση Γκρούεφσκι φέρνει στο προσκήνιο τα πολιτικά προβλήματα του Ζάεφ

Την πλήρη κυριαρχία του Ζόραν Ζάεφ στην πολιτική ζωή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να διαφύγει από τη χώρα για να μην εκτίσει την ποινή των δύο χρόνων που του επιβλήθηκε για διαφθορά.

Η διαφυγή του ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής του απομόνωσης στο εσωτερικό της χώρας, όπου είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του, και της αδυναμίας του να έχει κάποια υποστήριξη από τον λαό της χώρας σε όλη την περίοδο των εις βάρος του δικών.

«Αποφάσισα να συνεχίσω τον αγώνα για την υπόθεση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τον μόνο τρόπο που μπορώ αυτή τη στιγμή, με έναν τρόπο που πολλές άλλες προσωπικότητες σε όλη την ιστορία ακολούθησαν, όταν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν» έγραψε ο κ. Γκρούεφσκι στον προσωπικό του λογαριασμό στις 20 Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας την απόφαση των ουγγρικών αρχών για παραχώρηση ασύλου.

Άλλωστε οι διώξεις σε βάρος του όχι μόνο δεν συσπείρωσαν το κόμμα του αλλά ούτε καν απέτρεψαν τη διάσπασή του, καθώς οκτώ βουλευτές προτίμησαν να συνταχθούν με τον πρωθυπουργό Ζάεφ στη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

 

H δραπέτευση Γκρούεφσκι

Η πιο ενδιαφέρουσα διάσταση, όμως, της διαφυγής Γκρούεφσκι από τη χώρα είναι το ότι διευκολύνθηκε από το πολιτικό τοπίο που δημιουργήθηκε στη χώρα εξαιτίας της κυβέρνησης Ζάεφ και συγκεκριμένα του γεγονότος ότι χαλάρωσε ο έλεγχος των συνόρων ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία ως αποτέλεσμα της αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό καθίσταται προφανές από την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, στην οποία αναφέρεται η ώρα εξόδου του κ. Γκρούεφσκι προς το Μαυροβούνιο αλλά όχι η ώρα και ο τόπος εισόδου στη χώρα.

«Ο Ν.Γ. στις 11.11.2018 στις 19:11 έφυγε από την επικράτεια της Αλβανίας μέσω της συνοριακής διόδου Χάνι Χότι και εισήλθε στο Μαυροβούνιο ως επιβάτης σε όχημα με πινακίδες κυκλοφορίας CD1013A, το οποίο ανήκει στην Ουγγρική Πρεσβεία στα Τίρανα» ανέφερε η αλβανική αστυνομία, ενώ η αστυνομία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι «ο Νίκολα Γκρουέφσκι εισήλθε στο Μαυροβούνιο στις 11.11.2018 και αποχώρησε την ίδια ημέρα. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου σεβάστηκε πλήρως τις νομικές διαδικασίες στην υπόθεση».

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν ο προορισμός του κ. Γκρούεφσκι ήταν η Σερβία ή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν σχολίασε το γεγονός.

Όμως το πρωτόκολλο της διαφυγής Γκρούεφσκι ανοίγει για την κυβέρνηση Ζάεφ ζητήματα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού, καθώς έχουν ανακύψει συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί.

  • • Ο κ. Γκρούεφσκι καταγράφηκε από τις αστυνομίες Αλβανίας και Μαυροβουνίου, άρα είχε διαβατήριο. Όμως το προσωπικό του διαβατήριο είχε κατασχεθεί από τις αρχές της ΠΓΔΜ το καλοκαίρι του 2017. Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι χρησιμοποίησε βουλγαρικό διαβατήριο, αλλά αυτό διαψεύστηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είπε ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν είναι Βούλγαρος πολίτης και δεν έχει εκδοθεί διαβατήριο στο όνομά του.
  • • Η αντίδραση της αστυνομίας στα Σκόπια ήταν πολύ αργή – εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης δύο ημέρες μετά τη διαφυγή του.
  • • Η ευκολία με την οποία οι αλβανικές αρχές δεν εμπόδισαν τη διαφυγή του δημιουργεί καχυποψία.
  • • Οι μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ένα αναγνωρισμένο πρόσωπο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία διάσταση, στις 20 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε στα Σκόπια ότι δικαστήριο διέταξε την κατ’ οίκον κράτηση του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ επί κυβερνήσεων Γκρούεφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ.

 

Η σταθερότητα της κυβέρνησης Ζάεφ

Ο κ. Μιγιάλκοφ, ο οποίος δικάζεται για διάφορα εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε όταν ήταν στην εξουσία ο πρώην πρωθυπουργός, που είναι εξάδελφός του, είχε ονοματιστεί ως ο ενορχηστρωτής της αποχώρησης από το VMRO των οκτώ βουλευτών που δημιούργησαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ των αλλαγών στο Σύνταγμα.

Η κατ’ οίκον κράτηση δημιουργεί έκπληξη, καθώς είχε αρθρογραφήσει με σφοδρότητα εναντίον του διαδόχου του εξαδέλφου του στην ηγεσία του VMRO, Χριστιάν Μιτσκόφσκι, τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι δημιουργεί προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο κ. Ζάεφ, για να προσφέρει στους «8» το πολιτικό άλλοθι που δικαιολογεί τη στροφή τους, δέχτηκε μια σειρά αιτημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι είναι όλα στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ακριβείς διατυπώσεις στις προτάσεις δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να συγκινούν την ελληνική πλευρά και παραμένει άγνωστο αν παρακολουθεί το θέμα ή απλώς περιμένει καρτερικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια για να περάσει τη συμφωνία από την ελληνική Βουλή, με ό,τι θα σημάνει αυτό για την τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όμως η διαφυγή Γκρούεφσκι ανέδειξε και εσωτερικές διαφορές στην κυβέρνηση Ζάεφ. Από τη μια ο πρωθυπουργός αλαζονικά εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κ. Γκρούεφσκι «αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει», αλλά από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για «πολύπλοκη υπόθεση».

«Τώρα έχουμε να κάνουμε με μια πολύπλοκη υπόθεση και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν όλα τα συμφέροντά μας» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ, επιδεικνύοντας περισσότερο ρεαλισμό.

 

Η σύγκρουση δύο Ούγγρων στα Δυτικά Βαλκάνια

Στα Σκόπια θυμούνται τις απόψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού για τα Βαλκάνια, όπως τις είχε αναλύσει από το βήμα του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλέτα της Μάλτας στις 30 Μαρτίου 2017.

«Και η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι σταθερή χωρίς το κόμμα του Γκρούεφσκι. Η σταθερότητα στα Βαλκάνια απαιτεί νέες εκλογές στη Μακεδονία, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Καλωσορίζω την απόφαση για περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, πρέπει να αποδεχτούμε το Μαυροβούνιο όσο πιο σύντομα γίνεται και να επιταχύνουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Μακεδονία και τη Σερβία. Εύχομαι καλή τύχη στον πρωθυπουργό Βούτσιτς στις εκλογές του Σαββατοκύριακου».

Το γεγονός ότι ο κ. Όρμπαν σε εκείνη την ομιλία του δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Αλβανία συνδεόταν πλήρως με το γεγονός ότι πρόσφερε στήριξη στους κεντροδεξιούς Γκρούεφσκι στα Σκόπια και Βούτσιτς στη Σερβία και έπαιρνε σαφείς αποστάσεις από τον σοσιαλιστή Ράμα, ο οποίος μάλιστα είχε προχωρήσει στην αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος της χώρας με οικονομική και τεχνοκρατική στήριξη από τον γεννημένο στην Ουγγαρία, εβραϊκής καταγωγής Αμερικανό μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος.

Λίγο αργότερα, μετά τη νίκη του στις εκλογές, έδιωξε σειρά δραστηριοτήτων του κ. Σόρος στην Ουγγαρία και ίδρυσε μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια για να στηρίξει την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών – της ίδιας συμφωνίας για την οποία ο Έλληνας υπουργός Άμυνας φέρεται να είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο κ. Σόρος διέθεσε 50 εκατ. για να περάσει από τα Σκόπια.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Κοτζιάς σιωπά για το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια.