O Τσίπρας ως αδέκαστος μπαμπούλας των ΑΝΕΛ - Free Sunday
O Τσίπρας ως αδέκαστος μπαμπούλας των ΑΝΕΛ

O Τσίπρας ως αδέκαστος μπαμπούλας των ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχτεί να μην συμμετέχουν στα επόμενα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Αυτό, από τη μία, δείχνει πράξη εντιμότητας του πρωθυπουργού απέναντι στον σημερινό εταίρο του. Όμως, αποτυπώνει και μία πραγματικότητα: Είτε από το μυαλό βουλευτών των ΑΝΕΛ, είτε από το μυαλό του κ.Τσίπρα, έχει περάσει σοβαρά η ιδέα κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ να είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς τέτοια συζήτηση δε θα γινόταν.

Προφανώς, όμως, οι δύο εταίροι έχουν αρχίσει να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Ο κ.Τσίπρας θέλει να ελέγχει τις εξελίξεις ψηφίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών, o κ.Καμμένος θέλει να επιβιώσει πολιτικά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τα συμφέροντα είναι υποχρεωτικά αντικρουόμενα, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν και οι δύο. Γι' αυτό το ζήτημα δεν είναι η προειδοποίηση του κ.Καμμένου στους βουλευτές του. Είναι ο εξαναγκασμός στη χρήση μπαμπούλα για να αποφευχθούν οι διαφοροποιήσεις.

Με βάση αυτό το τοπίο, ο κ.Καμμένος έχει τρία προβλήματα:

Το πρώτο είναι ότι οι βουλευτές του κατανοούν ότι ούτε από τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ έχουν κάποια ελπίδα να επανεκλεγούν.

Το δεύτερο είναι ότι βρίσκεται στη δύσκολη θέση να πρέπει να πείσει ότι στη συμφωνία με τον Τσίπρα συμπεριλαμβάνεται και η δική του μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το τρίτο ότι αν ο μπαμπούλας δεν πιάσει, θα διαπιστώσει ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία, μόνο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά του.

Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά...