Το δύσκολο «πέρασμα» του Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα - Free Sunday
Το δύσκολο «πέρασμα» του Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός στο βήμα, οι κερκίδες με κενά

Το δύσκολο «πέρασμα» του Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα

Όταν στο τέλος Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευδε να συμπαρασταθεί στον Γιάννη Μπουτάρη για την επίθεση που είχε δεχτεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη γενοκτονία των Ποντίων, έδειχνε να έχει λύσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που είχε όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα: την υποχώρηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την εποχή με την ΠΓΔΜ και η οποία κατέληξε τέσσερις εβδομάδες αργότερα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μπουτάρης ήταν ένας ενδεδειγμένος σύμμαχος, καθώς του εξασφάλιζε υποστήριξη στην προδιαγραφόμενη συμφωνία, υπέρ της οποίας ελάχιστοι μιλούσαν, αλλά συγχρόνως του έλυνε ένα βασικό πρόβλημα, το οποίο ήταν οι επόμενες δημοτικές εκλογές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Ελλάδα γενικότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να «πουλήσει» τη συνεργασία με έναν εμβληματικό δήμαρχο, ο οποίος είχε μεν προβλήματα στην πόλη του, όπου θεωρούνταν ανεπαρκής, αλλά είχε εξαιρετικά καλό όνομα έξω από αυτήν, και θα μπορούσε να συμβολίσει και το άνοιγμά του στη σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή τη μόχλευση του πολιτικού χώρου που καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν που θα ήθελε να καλύψει, δηλαδή τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Από τότε, όμως, μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο των διακοσίων ημερών, ο σχεδιασμός του αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς σχέδιο επί χάρτου. Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά, αντιθέτως, ενισχύθηκε.

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Όλους τους τελευταίους μήνες οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών περιορίστηκαν στον κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έδειξαν να συγκινούν ούτε καν διακεκριμένα στελέχη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία σε διάφορες στιγμές στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης.

Αυτή η εικόνα αποτυπώθηκε στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, με βάση τις οποίες η απόρριψη της συμφωνίας ήταν συντριπτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι εκείνοι στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί πολιτικά ο πρωθυπουργός να αποθαρρυνθούν και να μην πάρουν θέση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από μετρήσεις, η θετική και η αρνητική γνώμη για πολιτικά πρόσωπα καθοριζόταν κυρίως από τη θέση που έπαιρναν απέναντι στη συμφωνία. Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εμφανιζόταν να πληρώνει στην κάλπη περισσότερο τη συμφωνία παρά τη δυσαρέσκεια των κατοίκων της πόλης για την κατάστασή της.

Ουσιαστικά, στο θέμα των Πρεσπών ο πρωθυπουργός έμεινε χωρίς συμμάχους.

 

Σε εχθρικό περιβάλλον με μέτρα υψίστης ασφαλείας

Οι επισκέψεις του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνοδεύτηκαν με την αποδοχή που ο ίδιος θα ήθελε. Δύο από αυτές, μάλιστα, έγιναν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα οποία ενόχλησαν ιδιαίτερα τον αστικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία του στα εγκαίνια της Έκθεσης συνοδεύτηκε από καταστροφές και θλιβερά επεισόδια, τα οποία διέλυσαν την ομαλή λειτουργία της πόλης, ενώ κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Παλέ ντε Σπορ μπορεί να μην έγιναν επεισόδια, αλλά η πόλη ήταν χωρισμένη στα δύο, τα μαγαζιά του κέντρου χωρίς πελάτες και η δυνατότητα μετακίνησης εξαιρετικά περιορισμένη.

Παράλληλα, η ίδια η συγκέντρωση στο Παλέ έδειξε το εύρος της αποδοχής του πρωθυπουργού, καθώς ένα μέρος των χωρητικότητας 4.000 ανθρώπων κερκίδων του γηπέδου ήταν άδειο.

Η δυνατότητα να κάνει τις ομιλίες στηρίχτηκε στη συνοδεία εξαιρετικά ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες διασφάλισαν την τάξη. Πρακτικά στη ΔΕΘ κινητοποιήθηκαν περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ στην πρόσφατη ομιλία ήταν 18 διμοιρίες των ΜΑΤ και μεταφέρθηκαν μέχρι και αύρες από την Αθήνα.

 

Υποψήφια με το ζόρι

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε δύο φορές να μην αξιολογεί σωστά τις επιφυλάξεις που είχαν δημιουργήσει στον κ. Μπουτάρη οι μετρήσεις, που τον έδειχναν να χάνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Τη μία φορά στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, τον διαβεβαίωσε ότι θα σκίσει στις εκλογές, ενώ τον Οκτώβριο στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών προεξόφλησε ότι οι ενστάσεις του θα καμφθούν.

Όμως δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ημέρες για να ανακοινωθεί η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος. Αυτό οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόβλημα το οποίο είχε πριν από την ανακοίνωση της στήριξης Μπουτάρη, αλλά σε χειρότερο σημείο, διότι στο μεταξύ δεν είχε επιτευχθεί και η μόχλευση με την τοπική σοσιαλδημοκρατία.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μονάχα ένα plan Β μετά την άρνηση του κ. Μπουτάρη και αυτό το αντλούσε από το κράτος που είχε κληρονομήσει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, ο οποίος όμως πολύ σύντομα αρνήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν διαπίστωσε ότι η υποψηφιότητά του δεν περνούσε. Ουσιαστικά ότι ο ίδιος δεν περνούσε, ως υποψηφιότητα επιλογής του κ. Τσίπρα. Κι έτσι κατέληξε στην κ. Κατερίνα Νοτοπούλου.

 

Εσωκομματικές αναταράξεις

Η μετεωρική άνοδος της κ. Νοτοπούλου από τα αζήτητα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη πολιτική θέση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας μοιάζει με πολιτικό παραμύθι, αλλά απέχει πολύ από το να είναι έτσι.

Το γεγονός ότι η κ. Νοτοπούλου, ως διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού, είχε μια δοτή νομιμοποίηση απευθείας από το Μαξίμου χωρίς αντανάκλαση στην τοπική κομματική βάση δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα αλλά απασχόλησε τις εσωκομματικές διεργασίες, καθώς ένα κομμάτι του κόμματος έδειξε να το εκλαμβάνει ως πρώτο στάδιο περιθωριοποίησης.

Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε με την ανάθεση στην κ. Νοτοπούλου των καθηκόντων της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, η οποία συνοδεύτηκε με έξοδο από την κυβέρνηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη.

Το γεγονός ότι μπήκε στην κυβέρνηση ο κ. Μπόλαρης δεν εξισορρόπησε την κατάσταση, τόσο διότι ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος κ. Μπόλαρης δεν αντιμετωπίζεται ως γνήσιος ΣΥΡΙΖΑ όσο και διότι εξελήφθη ως προσπάθεια αποτροπής διαφοροποιήσεων του βουλευτή για τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Ουσιαστικά, στην επικείμενη προεκλογική περίοδο θα κριθεί κατά πόσο η πρωθυπουργική επιλογή για την υποψηφιότητα της κ. Νοτοπούλου πέρασε στον κομματικό μηχανισμό. Η ίδια, πάντως, δείχνει να στρέφεται σε ανθρώπους και διαδικασίες προβολής που μάλλον δεν ήταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα.

 

Χάνοντας τους δυσαρεστημένους του ΚΙΝΑΛ

Η υποψηφιότητα της κ. Νοτοπούλου έλυσε το πρόβλημα της κομματικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όμως το πρόβλημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει.

Ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει να μπορεί να επιβάλει στον κ. Μπόλαρη να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι εκείνος δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής για να περάσει στους πρώην συντρόφους του, του ΠΑΣΟΚ, την προοπτική της δημιουργίας ενός συνδυασμού στον οποίο θα συμμετείχαν δυσαρεστημένοι του ΚΙΝΑΛ και άλλες διάσπαρτες δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Όπως έλεγε ένας από τους συμμετέχοντες, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει την ενόχληση της κ. Γεννηματά για τις συναντήσεις, δεν υπήρχε καμία περίπτωση συνεργασίας με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι αυτό δεν αφορά τον Μπόλαρη αλλά την κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Δυσαρέσκεια στο επιχειρείν

Σε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας αισθάνονται ανασφάλεια αναφορικά με τις επιπτώσεις στα εμπορικά σήματα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για τη Βόρεια Ελλάδα, όμως εκείνοι δεν έχουν πειστεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή αισθάνθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ως φιλικό αντίβαρο στον ΣΕΒ της Αθήνας. Ενδεικτική του τρόπου αντιμετώπισης του κ. Τσίπρα από το επιχειρείν της Β. Ελλάδας είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΒΒΕ Αθ. Σαββάκη για την επίθεση στον ΣΚΑΪ: «Είμαστε δίπλα στη διοίκηση, στους έγκριτους δημοσιογράφους και στους εργαζόμενους του ΣKAΪ, για να συνεχίσει να υπηρετεί την πολυφωνία ακόμα πιο αξιόπιστα και να προσφέρει έγκυρη ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», σε μια αποστροφή που απέχει πολύ από την άποψη του πρωθυπουργού για το κανάλι.