Κυβερνητικό αυτογκόλ στο σκάνδαλο Novartis - Free Sunday
Κυβερνητικό αυτογκόλ στο σκάνδαλο Novartis

Κυβερνητικό αυτογκόλ στο σκάνδαλο Novartis

Η κυβέρνηση παρουσίασε την κάθαρση στο σκάνδαλο Novartis σαν απόδειξη ότι το «νέο» είναι διαφορετικό από το «παλιό» και σαν ένα είδος προεκλογικού υπερόπλου, το οποίο θα την έβγαζε από τη δύσκολη δημοσκοπική, πολιτική θέση, στην οποία βρίσκεται.

Τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά μετά τη ρήξη με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα κ. Μανιαδάκη. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα πληρώσουν ακριβά τη βρόμικη κάθαρση που προσπάθησαν να μεθοδεύσουν.

Αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον

Έχει πλέον τεκμηριωθεί η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, το οποίο επικαλείται στην υπόθεση Novartis.

Το ελληνικό κράτος διασύρεται διεθνώς, εφόσον έχουμε φτάσει στο σημείο η ελβετική πολυεθνική Novartis να καταβάλλει -ως εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στις αμερικανικές αρχές για τις παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα και να μην έχει επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ για τις υπερβολικές χρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, το ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.

Από την αρχή η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε τη Novartis στο απυρόβλητο. Δεν ασχολήθηκε με το τεράστιο κύκλωμα υπερσυνταγογράφησης που ανέπτυξε η εταιρεία, γιατί θα έπεφτε, σε πολλές περιπτώσεις, πάνω σε δικούς της ανθρώπους. 

Ούτε εξέτασε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, γιατί αυτοί που την ενδιαφέρουν πολιτικά, όπως ο Σαμαράς, ο Γεωργιάδης και ο Στουρνάρας επέβαλαν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και στη φαρμακευτική δαπάνη του δημοσίου, την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση.

Επομένως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία πανίσχυρων κυκλωμάτων ούτε για τις φοβερές επιβαρύνσεις που μας επιβλήθηκαν από αυτά. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της.

Η σκευωρία στο φως

Μετά τα όσα κατήγγειλε, αμυνόμενος, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας κ. Μανιαδάκης τεκμηριώνεται η πολιτική, δικαστική μεθόδευση σε βάρος των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο συγκεκριμένος προστατευόμενος μάρτυρας δεν είχε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο σε βάρος του κ. Σαμαρά και άλλων που ενεπλάκησαν, από το σύστημα Μαξίμου, στο σκάνδαλο της Novartis.

Δηλώνει ότι πιέστηκε να ψευδομαρτυρήσει σε βάρος τους και πως όταν αρνήθηκε οι αρμόδιοι τον μετέτρεψαν από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα κατηγορείται για παθητική δωροδοκία στη βάση αστήρικτης κατά τα φαινόμενα καταγγελίας των δύο άλλων προστατευόμενων μαρτύρων.

Η επιχείρηση κάθαρση αποδεικνύεται μια κακοστημένη, από το σύστημα Μαξίμου, σκευωρία.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 5-6 Ιανουαρίου 2019