Στις Πρέσπες δεν νίκησε η Δημοκρατία - Free Sunday
Στις Πρέσπες δεν νίκησε η Δημοκρατία

Στις Πρέσπες δεν νίκησε η Δημοκρατία

Στις 1.7.2018 σημειώσαμε από αυτή τη θέση ότι συνιστά παράδοξο να υπάρχει στην πρώτη παράγραφο της συμφωνίας των πλευρών η πρόβλεψη πως όσα συμφωνήθηκαν από τη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε είναι δεσμευτικά.

Συνηθίζεται, δεσμευτικά να είναι τα περιεχόμενα των συμβάσεων, όχι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν, το αποτέλεσμά τους γίνεται δεσμευτικό, εφόσον αποτελέσει κείμενο δεσμευτικής συμφωνίας.

Η πρόβλεψη περί δεσμευτικότητας του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, σήμαινε ουσιαστικά κατοχύρωση όσων η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ως δεσμευτικών, ειδικά για την περίπτωση της μη κύρωσης. Με απλά λόγια, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκε των Πρεσπών προορίστηκε να αποτελέσει, ενυπογράφως (!) τη βάση για τις τυχόν επόμενες.

Το ουσιαστικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν για την ελληνική πλευρά η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας για τους γείτονες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών προέβλεψε ότι πρώτα η γειτονική χώρα θα ολοκληρώσει, αποτελεσματικά βεβαίως, ορισμένες ενέργειες, ιδίως την τροποποίηση του Συντάγματός της και κατόπιν η δική μας πλευρά θα επικυρώσει κατά σειρά τη Συμφωνία και στη συνέχεια την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας, η κυβέρνηση, δια στόματος κ. Κατρούγκαλου, αναγκάστηκε να παραδεχθεί επισήμως, αυτό που ήταν βέβαια εν μέρει γνωστό, μέσω του τύπου, από πριν: Η συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας, δεν ολοκληρώθηκε, υπό την έννοια ότι δεν τέθηκε σε ισχύ, αλλά θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν προηγουμένως η Ελλάδα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων, αντίθετα προς τη συμφωνία, αντέστρεψε τη σειρά επέλευσης των αποτελεσμάτων ! Απλοϊκό, αλλά αποτελεσματικό !

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η επιλογή αυτή ήταν σε γνώση και αποδοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης και ότι δεν αντίκειται στο πνεύμα της συμφωνίας. Πλην όμως, στην ελληνική κοινή γνώμη είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η απόρριψη της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά θα επέφερε σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες διότι θα ήταν αδιανόητο να έχουν τροποποιήσει το Σύνταγμά τους τα Σκόπια, κι εμείς "ως μπακάληδες" να αθετήσουμε το λόγο μας.

Αποδείχθηκε ότι όλα αυτά ήταν προπαγάνδα. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης, τα Σκόπια δεν τροποποίησαν το Σύνταγμά τους, απλά δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν εάν και αφού κυρώσουμε τη Συμφωνία και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης βέβαια, κρατήθηκε μυστική μέχρι την ύστατη ώρα. Όπως μυστικές είχαν κρατηθεί οι διαπραγματεύσεις.

 

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι γείτονες δεν τροποποίησαν το Σύνταγμά τους, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι η τυχόν απόρριψη της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή, ουδέν μεμπτό θα είχε. Μόνο ο μεσολαβητής κ. Νίμιτς προέβη σε μια αμφίσημη δήλωση περί συνεπειών, αλλά το επίπεδο άσκησης πίεσης ήταν μάλλον χαμηλό. Η Καγκελάριος της Γερμανίας λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει ευθέως ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τον κ. Μητσοτάκη. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον άνθρωπο που θεωρείται ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στην Ελλάδα δεν έγινε η παρέλαση των υψηλόβαθμων επισήμων που είχε προηγηθεί στα Σκόπια. Θα αντιμετωπίζαμε βεβαίως τη δυσαρέσκεια του διεθνούς παράγοντα, αλλά με επιβεβαιωμένη την ευθύνη και των Σκοπίων. Και με ισχυρά επιχειρήματα.

 

Θα μας έμενε βεβαίως προίκα, το δεσμευτικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αυτό όμως ήταν προεπιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης, ατυχώς, και όχι το πιθανό αποτέλεσμα της απόρριψης, την οποία ουδείς μπορούσε να αποκλείσει προκαταβολικά.

 

Εν ολίγοις, η Κυβέρνηση φρόντισε εξαρχής να δημιουργήσει ουσιαστικά τετελεσμένα, ασχέτως κυρώσεως της Συμφωνίας. Και μάλιστα κρατώντας τα πάντα μυστικά μέχρι τέλους. Παρά τα γραφόμενα στο κείμενο, πρώτα δεσμευτήκαμε αποτελεσματικά εμείς και μετά οι γείτονες.

 

Παραμένει ανεξήγητο το γιατί, ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, οι μη κυβερνητικοί βουλευτές επέλεξαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά κυρίως τη συγκεκριμένη μεθόδευση. Αποδείχθηκε ότι σε ευθεία κρυφή συνεννόηση Τσίπρας και Ζάεφ, υπό τις ευλογίες Καμμένου, κοίμισαν τον ελληνικό λαό και τον έφεραν προ τετελεσμένων. Τι λόγο είχαν οι συνεργαζόμενοι, βουλευτές και μη, να επιδοκιμάσουν τέτοιες πρακτικές και μάλιστα αντίθετα προς τα δικά τους πρότερα λεγόμενα;

 

Μετά την υπόθεση Κουφοντίνα, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη "νίκη" των σκληρών κομμουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ, εις βάρος της αστικής δημοκρατίας, η οποία επιτεύχθηκε με κατάχρηση των δυνατοτήτων του θεσμικού πλαισίου, πλήρη εκμετάλλευση των αδυναμιών του και φυσικά με την αμέριστη βοήθεια ιδιοτελών προθύμων, οι κωλοτούμπες των οποίων θα μείνουν στην ιστορία.

 

Η περήφανη διαπραγμάτευση του 2015, η οποία επίσης κρατήθηκε ως προς το πλήρες αποτέλεσμά της και για μεγάλο διάστημα κρυφή, κατέληξε σε υποθήκευση της χώρας ολόκληρης για 99 χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι οι Πρέσπες δεν θα φέρουν ανάλογα αποτελέσματα.

 

Η "εμφύτευση" της υπόθεσης Novartis στη διαδικασία επιβολής της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται ότι αποσκοπούσε, και αυτή, πρώτα στην διευκόλυνση της κυβέρνησης να περάσει τη συμφωνία με κάθε τρόπο και δευτερευόντως στην υποβοήθησή στο να σπιλώσει την αντιπολίτευση. Το έργο προορίζεται να συνεχιστεί, αλλά ουσιαστικά ξεφτισμένο στο εξής.

Συμβαίνουν και αυτά, όταν ψηφίζει κανείς "αγανακτισμένους" με γνώμονα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού εν μέσω χρεωκοπίας.

Ας ευχηθούμε πραγματικά ότι η συμφωνία θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν θα βρεθούμε ενώπιον αδιανόητων διεκδικήσεων βασισμένων στην υπογραφή "μας". Αποτελεί ένα πρόσθετο μικρό (;) ερωτηματικό το τι συνέπειες θα επιφέρει στην επιδιωκόμενη σταθεροποίηση της γειτονικής χώρας η θεσμική αναβάθμιση του αλβανικού στοιχείου στην πολιτική της ζωή, με δεδομένη τη στενή του σχέση με τη "μητέρα" Αλβανία.

Πλέον πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και την εθνική μας συνοχή. Όλες αυτές οι πρακτικές, και το αποτέλεσμα, καλό είναι να μη μας οδηγήσουν να μισήσουμε το διπλανό μας, ούτε τους γείτονες, όσο βαριά και αν ήταν η μεθόδευση. Η χώρα θα χρειαστεί να παλέψει σκληρά για να διατηρήσει ότι μπορεί να διατηρηθεί στο μέλλον. Καλό είναι να το κάνει ομονοούσα. Τα όποια αποτελέσματα της συμφωνίας θα αντιμετωπιστούν καλύτερα εφόσον παραμείνουμε ήρεμοι και δεν ανοίξουμε και άλλα χάσματα στον κοινωνικό μας ιστό.

Στη Δημοκρατία (και στα συλλαλητήρια) ο λαός πρέπει να εκφράζεται μέσω των κομμάτων του και φυσικά των εκλογών. Και φυσικά, δεν είναι όλοι ίδιοι.

Καλό είναι να θυμόμαστε επίσης ότι αδιανόητες παραχωρήσεις κάνουν οι χρεωκοπημένοι. Τέτοιοι παραμένουμε, ότι κι αν λέει η Κυβέρνηση.

Καλή ψήφο !