Ο Τσίπρας και το σύνδρομο Μαδούρο - Free Sunday
Ο Τσίπρας και το σύνδρομο Μαδούρο

Ο Τσίπρας και το σύνδρομο Μαδούρο

Τελικά συνέβη το αναπόφευκτο, ο λαός της Βενεζουέλας εξεγέρθηκε κατά του δικτάτορα Μαδούρο και ο πρόεδρος της δημοκρατικά εκλεγμένης Βουλής της χώρας, στην οποία η αντιπολίτευση έχει τα δύο τρίτα των εδρών, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τον αναγνώρισαν ήδη οι ΗΠΑ και οι περισσότερες λατινοαμερικανικές χώρες και όλα δείχνουν ότι πάμε σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Δύο είναι τα βασικά σενάρια. Η απόσυρση του δικτάτορα Μαδούρο από το προσκήνιο, ενδεχομένως με τη βοήθεια του στρατού και των πραιτοριανών του, που θα διαπραγματευθούν την ασυλία τους.

Υπάρχει και το σενάριο διολίσθησης της χώρας σε έναν εμφύλιο με πιθανότερη κατάληξη την παραπομπή του Μαδούρο σε διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματά του.

Ώρα ευθύνης

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλε το καθεστώς των «συντρόφων» της Βενεζουέλας σαν πρότυπο που μας έδειχνε το δρόμο για τη ρήξη με την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Όλα αυτά έχουν πεταχτεί στο καλάθι των πολιτικών αχρήστων, εξακολουθεί όμως να υπάρχει μία ιδεολογική και πολιτική συγγένεια μεταξύ Τσίπρα και Μαδούρο, και υπόγειες διαδρομές που συνδέουν στελέχη του καθεστώτος Μαδούρο με στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα.

Υπάρχει επίσης ένας διαρκής πειρασμός για την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν μία ευρωπαϊκή παραλλαγή των μεθόδων Μαδούρο, όπως είναι η φραστική και ψυχολογική βία κατά αντιπάλων της κυβέρνησης, η εμφάνιση όσων ασκούν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές σαν ακροδεξιών και φασιστών και η αξιοποίηση της δικαστικής εξουσίας ακόμη και της αστυνομίας, για να υπονομευτεί η θέση της αντιπολίτευσης και να διαλυθούν μεγάλες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις.

Εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, για να ξεφύγουν από την πείνα και την καταπίεση του καθεστώτος. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων και να αποφύγει τη δημοκρατική της απομόνωση δείχνοντας ανοχή στο καθεστώς Μαδούρο.

Δεν πρέπει να βρεθούμε μαζί με την Κούβα, τη Βολιβία και τη Ρωσία να υποστηρίζουμε έναν δικτάτορα, μόνο και μόνο για να «δικαιωθούν» οι πολιτικές φαντασιώσεις που καλλιέργησαν σκόπιμα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του.

Είναι ώρα ευθύνης. Δεν θέλουμε μεθόδους Μαδούρο στο εσωτερικό ούτε διπλωματική υποστήριξη στο καθεστώς Μαδούρο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μακεδονια της Κυρακής στις 27 Ιανουαρίου 2019