Μεγαλώνουν οι δυσκολίες για κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Μεγαλώνουν οι δυσκολίες για κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ
Τον Μάιο η ώρα της εκλογικής αλήθειας για τον κ. Τσίπρα.

Μεγαλώνουν οι δυσκολίες για κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον εκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου. Θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι ανακοινώνει αρκετά ευχάριστα προεκλογικά μέτρα.

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, και η γενική πολιτική τάση εξακολουθούν να είναι πολύ υπέρ της ΝΔ, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Συνοψίζω τα βασικά αίτια της δημοσκοπικής, πολιτικής κακοδαιμονίας του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

Θυμούνται την απάτη

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας κρίνουν αυστηρά τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση το προηγούμενο του 2015. Παρά τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, εφάρμοσαν μια πολιτική σκληρής λιτότητας και μνημονιακών λύσεων, πολλές από τις οποίες αποδείχθηκαν προβληματικές.

Τα προεκλογικά μέτρα οικονομικής χαλάρωσης αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους πολίτες σαν μία ακόμη πολιτική μπλόφα του κ. Τσίπρα, στα πλαίσια της απάτης-αυταπάτης. Επειδή μάλιστα η οικονομική βελτίωση έχει χαρακτηριστικά αβέβαιης ανάκαμψης με τη βοήθεια κυρίως του τουριστικού τομέα και όχι σταθερής και δυναμικής ανάκαμψης, εκτιμούν ότι οι όποιες παροχές καλύπτουν μια περίπου προγραμματισμένη επιδείνωση.

Την κατάσταση περιπλέκει η μεγάλη πτώση της δημοτικότητας του κ. Τσίπρα, ο οποίος το 2015 έπαιρνε πρωτοβουλίες στηριζόμενος στη δημοτικότητα 60%-65%, ενώ σήμερα δυσκολεύεται στους προεκλογικούς ελιγμούς του, γιατί έχει αρνητικές γνώμες της τάξης του 70%-75%.

Παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να αναβιώσει τον πολιτικό «μύθο» του Τσίπρα το 2015, ο κ. Μητσοτάκης έχει κατακτήσει ένα άνετο προβάδισμα έναντι του κ. Τσίπρα σε δημοτικότητα και πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους προεκλογικούς χειρισμούς της κυβερνητικής ηγεσίας.

Τελειώνει ο πολιτικός χρόνος

Ξεπερασμένη από τις εξελίξεις μοιάζει η τακτική του Μαξίμου να απαξιώνει τα αποτελέσματα των περισσότερων δημοσκοπήσεων και να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων, έχει αρχίσει να επικρατεί στην ευρύτερη κοινή γνώμη η άποψη ότι η ΝΔ είναι πρώτη με διαφορά και μεγάλες πιθανότητες να φτάσει στην αυτοδυναμία. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα τα δημοσκοπικά αποτελέσματα αποτελούν σήμα κινδύνου για τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική του.

Με την κυβέρνηση να δυσκολεύεται σε όλους τους τομείς, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Τα ποσοστά αυτών που θέλουν εκλογές στο άμεσο μέλλον αυξάνονται συνεχώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων ότι θα εξαντληθεί η τετραετία δημιουργούν την εντύπωση ότι η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κολλημένη» με την καρέκλα και πως χρησιμοποιεί άφθονο δημόσιο χρήμα για να αγοράσει πολιτικό χρόνο, να διορίσει, να τακτοποιήσει επαγγελματικά διάφορα στελέχη και να εντατικοποιήσει τη νομή της εξουσίας.

Όλα δείχνουν ότι σε τρεις μήνες θα έχουμε τριπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου η ΝΔ θα βγει πρώτη με διαφορά, αυξάνοντας τους ευρωβουλευτές της από πέντε σε επτά έως οκτώ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσουν από τους έξι στους τέσσερις ή τους πέντε.

Στις περιφέρειες, ιδιαίτερα στην Αττική και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που δίνουν τον τόνο, προβλέπεται «γαλάζια» νίκη που μπορεί να πάρει διαστάσεις θριάμβου.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που στέλνουν το πολιτικό μήνυμα, στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν με εκλογικό καταποντισμό, ενώ οι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ Μπακογιάννης και Ταχιάος έρχονται πρώτοι, αφήνοντας ολοένα πιο πίσω τους άλλους υποψηφίους.

Ο πολιτικός χρόνος τελειώνει μαζί με τα ψέματα για τον κ. Τσίπρα και καλείται να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την επερχόμενη τριπλή εκλογική ήττα του Μαΐου.

Θύμα των αντιφάσεων

Οι προεκλογικοί ελιγμοί του Μαξίμου δεν αποδίδουν και εξαιτίας των μεγάλων πολιτικών αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μερική πολιτική απεξάρτηση από τον Καμμένο θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης. Όμως οι πολιτικές απρέπειες Πολάκη και η έκρηξη «πολακισμού» που χαρακτηρίζει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσαν το επικοινωνιακό άνοιγμα. Το βασικό συμπέρασμα που βγάζουν οι περισσότεροι πολίτες είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ζυμωμένος με τον αριστεροδεξιό επιθετικό λαϊκισμό και πως η δημιουργία μιας νέας πολιτικής βιτρίνας, δήθεν κεντροαριστερής, δήθεν φιλοευρωπαϊκής, ελάχιστα επηρεάζει τις βασικές επιλογές και τη λειτουργία του.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Ευρωσοσιαλιστές εξαιτίας της «λατρείας» της ηγεσίας του προς τον δικτάτορα της Βενεζουέλας Μαδούρο. Επιδίωξη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του είναι να αφαιρέσουν πολιτικό χώρο από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ανήκει στην πολιτική ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, αναπτύσσοντας σχέσεις κυρίως με εκπροσώπους της αριστερής πτέρυγας των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ταύτιση Τσίπρα με Μαδούρο περιορίζει την αποτελεσματικότητα του επικοινωνιακού ανοίγματος. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να αποφύγει την αντίδραση της αριστερής του πτέρυγας.

Παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα του Μελανσόν, ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας, για διαγραφή Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, με το σκεπτικό ότι αυτά που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα αποτελούν τη μεγαλύτερη δυσφήμηση για την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το αίτημα Μελανσόν θα κριθεί στην πράξη με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εάν ο Μελανσόν και η Ανυπότακτη Γαλλία αναδειχθούν σε μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τότε θα επιβάλουν την εκπαραθύρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σκιά Μητσοτάκη

Η δημοσκοπική, πολιτική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο δύσκολη γιατί ο Τσίπρας είναι υποχρεωμένος πλέον να κινείται στη σκιά του Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άρχισε να επηρεάζει τον κ. Βέμπερ, υποψήφιο του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην κατεύθυνση της μελλοντικής μείωσης των δημοσιονομικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Το Μαξίμου αντέδρασε επιθετικά στη θετική πρωτοβουλία Μητσοτάκη, στη συνέχεια όμως υποχρεώθηκε να προσαρμοστεί μέσω Τσακαλώτου.

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντισταθμίσει την εικόνα κύρους και αποτελεσματικότητας που έχει αποκτήσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα από κινήσεις, όπως η συμφωνία με τον Ζάεφ, που του επιτρέπουν να προβάλλεται ως ο «εκλεκτός» του διεθνούς κατεστημένου. Δεν έχει αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ ενός ηγέτη, όπως ο Μητσοτάκης, που στέκεται στα πόδια του και κερδίζει τον σεβασμό των ξένων συνομιλητών του και ενός διεκπεραιωτή υποθέσεων και στρατηγικής σε βάρος των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων μας.

Τη διαφορά, όμως, φαίνεται να αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο ελληνικός λαός, γι’ αυτό τα γερμανικά βραβεία σε Τσίπρα-Ζάεφ και η εγκωμιαστική επιστολή Τραμπ σε Τσίπρα λειτουργούν πολιτικά στην Ελλάδα σε βάρος του πρωθυπουργού.