Το αυγό του φιδιού - Free Sunday
Το αυγό του φιδιού

Το αυγό του φιδιού

Η είδηση λέει ότι μέλη του Ρουβίκωνα «επισκέφτηκαν» γιατρό που είχε καταδικαστεί για φακελάκι, του «έριξαν χαστούκι», έσπασαν μερικά έπιπλα, τον επέπληξαν για τη συμπεριφορά του και τον προειδοποίησαν να μην τολμήσει να το ξανακάνει. Το όλο περιστατικό καταγράφηκε και το σχετικό βίντεο έτυχε ευρείας δημοσιότητας. Προβλήθηκε στις ειδησεογραφικές εκπομπές, αναπαράχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η δύναμη της εικόνας στην υπηρεσία της χυδαιότερης μορφής προπαγάνδας εκ μέρους δηλωμένων, πια, εχθρών της δημοκρατίας.

Είναι δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος γιατρός έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια. Επομένως ο Ρουβίκωνας κινείται και ηθικολογεί εκ του ασφαλούς. Στόχος του είναι να δείξει στις μάζες ότι αντιμάχεται το κακό, πλην όμως τούτο έχει ήδη γίνει αποτελεσματικά από το αρμόδιο θεσμικό όργανο. Βρέθηκε, ωστόσο, σχολιαστής να δηλώσει δημοσίως ότι οι δράσεις αυτές οφείλονται και στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης. Βρέθηκε κι άλλος, να πει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν τον χαλάει.

Ακόμη κι εκεί όπου η συντεταγμένη πολιτεία κάνει αυτό που πρέπει, εμφανίζονται οι Ρουβίκωνες για να υπερθεματίσουν και να ισχυριστούν ότι αυτοί είναι καλύτεροι και αρμοδιότεροι στην ηθική καταδίκη του «κακού».

Δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι την επόμενη φορά που θα πράξουν το ίδιο, το θύμα θα έχει προηγουμένως αποδοκιμαστεί θεσμικά από τη Δικαιοσύνη. Θα έχει όμως δημιουργηθεί προηγούμενο και η αξιοπιστία της ηθικής αποδοκιμασίας του «κακού» θα προκύπτει μόνο από την όποια αξιοπιστία ο καθένας προσδίδει στον Ρουβίκωνα με βάση προηγούμενες πράξεις του.

Με απλά λόγια, σε μια υπόθεση όπου η Δικαιοσύνη έπραξε ό,τι έπρεπε, ο Ρουβίκωνας εμφανίζεται εκ του πονηρού και, εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη, εμφανίζοντας ως αναγκαία την επίταση της ηθικής αποδοκιμασίας του δράστη, ως να μην αρκεί η ποινική καταδίκη. Ταυτοχρόνως, επιχειρεί να κατοχυρώσει ηθικό πλεονέκτημα προκειμένου, προφανώς, να το χρησιμοποιήσει σε επόμενη ενέργεια εναντίον κάποιου που ο ίδιος θα επιλέξει και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει προηγουμένως καταδικαστεί.

Ο αξιακός κώδικας μιας συντεταγμένης πολιτείας εκφράζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους της, καθώς και από τη δράση των οργάνων της. Αν κάτι από αυτά πάσχει, να φροντίσουμε να το διορθώσουμε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα σε κουκουλοφόρους τιμωρούς. Ο Ζορό και ο Ρομπέν των Δασών ανήκουν στα παραμύθια.

Οι ολοκληρωτικές συμπεριφορές ξεκινούν πάντα με την επίκληση ηθικού πλεονεκτήματος, ανήκουν στην πραγματική ζωή και έχουν, συνήθως, τραγικές συνέπειες. Κάτι άλλα παλικάρια, εντελώς πρόσφατα, προστάτευαν τους αδύναμους από τους κακούς μετανάστες και συνόδευαν τους γέροντες στην τράπεζα για να μην τους κλέψουν οι κακοί. Κι αυτοί ηθικό πλεονέκτημα επικαλούνταν. Και τους αποκαλούμε φασίστες.