Η Θεσσαλονίκη θα δώσει το μήνυμα - Free Sunday
Η Θεσσαλονίκη θα δώσει το μήνυμα
Εκλογές άλλων εποχών: Δυο πολιτικοί αντίπαλοι του Β.Παπαγεωργόπουλου (Στ.Πασχος και Θ.Γιαννουσης) παρίστανται στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του το 2002.

Η Θεσσαλονίκη θα δώσει το μήνυμα

Πολλοί απόρησαν με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κατεβάσει» Νίκο Ταχιάο για δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ήταν τόσο πολλές οι ήδη δηλωμένες και προερχόμενες από τον χώρο της ΝΔ υποψηφιότητες, ορισμένες από αυτές εξ ορισμού αξιόλογες, που η σκοπιμότητα του να προστεθεί κι άλλη μία, αμιγώς κομματική, δεν έμοιαζε προφανής. Βέβαια, και την εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταψήφισε, με σαφές αιτιολογικό, την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την Προεδρία, η κίνησή του δεν έγινε κατανοητή. Σήμερα, ο Κυριάκος είναι αυτός που καταφέρεται λιγότερο απ’ όλους κατά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Από τη στιγμή που ο Τσίπρας επέλεξε να στηρίξει Κατερίνα Νοτοπούλου για τη δημαρχία, δόθηκε στον Μητσοτάκη η ευκαιρία να παίξει ένα πολυσύνθετο στοίχημα, από το οποίο μόνο να κερδίσει μπορεί. Αν χάσει, η ζημιά θα είναι ελάχιστη και ίσως θεωρητική. Μην ξεχνάτε πως όταν διεκδικούσε την αρχηγία του κόμματος, στη Θεσσαλονίκη τον στήριζε ο κανένας!

Γιώργος Ορφανός. Αξιόλογος και αξιοπρεπής πολιτικός, πολλά χρόνια βουλευτής, 65 ετών. Ως γνήσιος Νεοδημοκράτης εμφάνισε τη γνήσια παθολογία: αρνήθηκε να βγει από το παιχνίδι και γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ξεκίνησε για τη δημαρχία, ελπίζοντας στην πορεία να λάβει και το χρίσμα. Απέναντι στην –ηλικιακά κόρη του– Κατερίνα Νοτοπούλου θα είχε ένα μειονέκτημα. Απέναντι στο κόμμα του θα εξέφραζε τη μόνιμη παθολογία: φεουδάρχης (ακόμη κι αν δεν θα ήθελε να είναι!). Απέναντι στην κοινωνία δεν θα σηματοδοτούσε την ανανέωση, με κανέναν τρόπο. Και ο Μητσοτάκης θα φαινόταν ουραγός του κατεστημένου της πόλης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας. Αξιόλογος αυτοδιοικητικός, υποψήφιος, στην προτελευταία τιμητική θέση στη λίστα της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να είναι καλή επιλογή, αλλά όχι σε συνθήκες επερχόμενης μετωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Καλώς ή κακώς, και οι επιλογές στην αυτοδιοίκηση θα είχαν το βλέμμα στραμμένο και στην επίδραση επί των εθνικών εκλογών. Απέναντι στην καθαρή κομματική υποψηφιότητα της κ. Νοτοπούλου η επιλογή Ζέρβα θα φαινόταν ως υπεκφυγή.

Παναγιώτης Ψωμιάδης. Εξ ορισμού καμένο χαρτί για τη ΝΔ, αλλά με σαφή στόχευση στο δικό της κοινό. Η έλλειψη μιας καθαρής υποψηφιότητας από πλευράς ΝΔ, πολύ περισσότερο μια υποψηφιότητα υπαγορευμένη από τις τοπικές ισορροπίες και όχι στηριγμένη στην ισχύ του αρχηγού, θα του έδινε χώρο. Τα ίδια περίπου ισχύουν αναλογικά και για τις μικρότερες, προερχόμενες από δεξιά άπειρες άλλες υποψηφιότητες.

Ό,τι κι αν έχει να προσάψει κανείς στην κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, δεν παύει να είναι μια εν ενεργεία υπουργός που άφησε το υπουργείο για να διεκδικήσει τη δημαρχία. Απέναντι σε αυτή την υποψηφιότητα ή κατεβάζεις πρωτοκλασάτο πολιτικό στέλεχος ή το ισοδύναμό του, δηλαδή τον Ταχιάο!

Ο Νίκος Ταχιάος είναι τεχνοκράτης, έχει υπάρξει στέλεχος της ΝΔ, ανήκει στο κλίμα και τη νοοτροπία Μητσοτάκη και έχει σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία ως πρώην αντιδήμαρχος τόσο του αείμνηστου Κοσμόπουλου όσο και του Β. Παπαγεωργόπουλου. Βεβαίως έφυγε από τη ΝΔ του Σαμαρά και επέστρεψε στη ΝΔ του Μητσοτάκη. Όπως όμως έχουν κάνει και πάρα πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ. Είναι άνθρωπος που μπορεί να σταθεί απέναντι στην επίσης αξιόλογη υποψηφιότητα Βούγια. Δεν είναι κλασικός πολιτικός και πιθανώς έχει επικοινωνιακή δυσκολία, αλλά αυτό είναι, πια, μάλλον πλεονέκτημα. Επικοινωνιακά και μόνο επικράτησε ο Τσίπρας κάποτε και η διοικητική του ανεπάρκεια στη συνέχεια τον έχει καταστήσει ανέκδοτο.

Εδώ και πολλές δεκαετίες η μάχη στους τρεις μεγάλους δήμους είναι αμιγώς πολιτική. Στην Αθήνα και στον Πειραιά το παιχνίδι είναι ληγμένο πριν ξεκινήσει. Ένα κάποιο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί μόνο από τη Θεσσαλονίκη.

Το αποτέλεσμα το βράδυ των πρώτων εκλογών δεν θα αφορά τη μάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί. Οι συσχετισμοί που θα καταγραφούν θα είναι σαφώς αρνητικοί για το κυβερνητικό κόμμα. Το αποτέλεσμα το βράδυ των πρώτων δημοτικών εκλογών θα αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό της ΝΔ, σε μια πόλη εμφανώς εχθρική προς τον αρχηγό της, τουλάχιστον στο ξεκίνημά του, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στεγανά.

Ο Ταχιάος ανέλαβε τη σύνθετη αποστολή να κερδίσει τη δημαρχία, να σηματοδοτήσει την πολιτική νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να σπάσει τα κομματικά στεγανά, αποδεικνύοντας ότι και ο κόσμος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να ανοιχτεί και να ανεχτεί πιο φιλελεύθερες ιδέες. Να επιβάλει, με την ψήφο του, την ανανέωση και του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος. Να επιβάλει την ήττα σε όσους έσπευσαν να κλείσουν θέσεις νομής εξουσίας προκαταβολικά.

Ήττα της ΝΔ και του Μητσοτάκη θα είναι να έρθει ο Ταχιάος τρίτος. Αν έρθει δεύτερος, η όποια ήττα θα αντισταθμιστεί με την πιθανή εκλογή του στον δεύτερο γύρο. Αν έρθει πρώτος, ο Μητσοτάκης θα έχει θριαμβεύσει προσωπικά από τον πρώτο γύρο και θα έχει επιβάλει τους όρους του ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα απόνερα του Σκοπιανού δημιουργούν πρόσθετους κραδασμούς.

Ο Μητσοτάκης έχει δείξει πως διαθέτει κριτήριο επιλογών και πως δεν διστάζει να αναλάβει υπολογισμένα ρίσκα, την τελική στόχευση των οποίων πολλοί αδυνατούν να διακρίνουν. Τα πράγματα πλέον ξεκαθάρισαν. Ο Ταχιάος έχει δυναμική, άρα το στοίχημα αρχίζει να βγαίνει.

Η εκλογική βάση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη (και φυσικά η στενά κομματική) θα έχει τη δυνατότητα να δείξει, ειδικά στην περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές προηγηθούν των εθνικών εκλογών, αν έχει αποφασίσει να στοιχηθεί οργανωμένα πίσω από το κόμμα και την ηγεσία του ή αν εξακολουθεί να παρέχει στήριξη σε μονάδες και ομάδες που επιχειρούν ατομικιστικά να έχουν ρόλο στη νομή της εξουσίας αύριο, μια και θεωρείται δεδομένο πως η ΝΔ θα σχηματίσει την επόμενη και μάλιστα αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ανάλογα, ο ψηφοφόρος θα δείξει με τη σταυροδοσία στις βουλευτικές εκλογές αν και τι είδους προσανατολισμό ζητεί από τη ΝΔ. Η επιλογή των υποψηφίων, βεβαίως, θα αποτελέσει ένα ακόμη στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυριακή κοντή γιορτή!