Αλλαγή συσχετισμού υπέρ Μητσοτάκη-ΝΔ - Free Sunday
Αλλαγή συσχετισμού υπέρ Μητσοτάκη-ΝΔ
Στο προσκήνιο τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή συσχετισμού υπέρ Μητσοτάκη-ΝΔ

Τις τελευταίες ημέρες συντελέστηκε μια μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μένει από εφεδρείες και οι πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες του, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, έχουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, έρχονται στο προσκήνιο οι διαφορετικές στρατηγικές πολιτικών στελεχών, από τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο μέχρι τον Κυρίτση και τη Λοΐζου, για να ενισχύσουν την εικόνα ενός κόμματος με μεγάλες εσωτερικές αντιφάσεις, που ετοιμάζεται να αποχωριστεί την εξουσία.

Αντίθετα, η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης κερδίζουν συνεχώς πόντους και προωθούν τη στρατηγική τους.

Η επιστροφή στις τάσεις

Η δημοσκοπική και πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην επιστροφή των τάσεων και στην προβολή προσωπικών στρατηγικών.

Το σύνθημα της αυτονόμησης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, ο οποίος περιέγραψε με τα χειρότερα λόγια, απευθυνόμενος σε διεθνές ακροατήριο, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015. Συνόψισε την περιγραφή του στη φράση «ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε», περνώντας το μήνυμα της προσωπικής πολιτικής ευθύνης του κ. Τσίπρα για τον «λογαριασμό» από την κρίση του 2015.

Θεωρώ ότι ο κ. Τσακαλώτος συμπεριφέρεται πλέον περισσότερο σαν υποψήφιος Έλληνας επίτροπος και λιγότερο σαν αρχηγός της λεγόμενης «ομάδας των 53», η οποία αυτοπροβάλλεται ως η «αριστερή» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο οποίος δέχεται τη μεγαλύτερη πολιτική, επικοινωνιακή πίεση, καταφεύγει κι αυτός σε εντυπωσιακές κινήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Από τη μια προβάλλει το υποτιθέμενο άνοιγμα στην κεντροαριστερά και από την άλλη παίρνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διευκολύνει, στο μέλλον, τις εγκληματικές οργανώσεις, με πρώτη απ’ όλες τη Χρυσή Αυγή, η δίκη της οποίας έχει «παγώσει» για μία τετραετία με ευθύνη του συστήματος Μαξίμου. Οι συνεχείς διευκολύνσεις του κ. Τσίπρα προς τη Χρυσή Αυγή έχουν στόχο να ανεβάσουν τα ποσοστά της σε βάρος της ΝΔ, προκειμένου να κλείσει κάπως η δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει την πρώτη ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιφατική είναι και η καταγγελία της «ελίτ» και της «πλουτοκρατίας» από τον κ. Τσίπρα με ταυτόχρονο άνοιγμα προς αυτούς που ο ίδιος κατατάσσει, με τον δημόσιο λόγο του, στα μεγάλα συμφέροντα. Μηδενίστηκε ο ΕΝΦΙΑ που οφείλει να καταβάλει το Ίδρυμα Ωνάση και του επιστρέφονται αναδρομικά οι φόροι της τελευταίας εξαετίας. Άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και η Novartis, οι οποίες υποτίθεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Τα περί «πλουτοκρατίας» συνδυάζονται με την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εντάξει τον Πέτρο Κόκκαλη στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλώνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ κυβερνητικής προπαγάνδας και επιλογών του κ. Τσίπρα.

Τα στελέχη αυτοσχεδιάζουν

Τσίπρας και Τσακαλώτος δημιουργούν ένα πλαίσιο ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης που απελευθερώνει τα στελέχη και τις φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ο βουλευτής κ. Κυρίτσης προβάλλει προκλητικές θέσεις υπερασπιζόμενος τα «παιδιά» με τις μολότοφ. Υποχρεώθηκε σε διορθωτική δήλωση για τους νεκρούς της Marfin, αλλά συνεχίζει την απολογία των «αντιεξουσιαστών», οι οποίοι μοιάζουν ολοένα περισσότερο με παρακρατικούς.

Η «ανεπάγγελτη» κατά δήλωσή της υποψήφια ευρωβουλευτής κ. Λοΐζου λέει κι αυτή τα δικά της, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις. Προστίθεται στο ιδεολογικό, πολιτικό «μπουλούκι» του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος δείχνει να καίγεται από επιθυμία να διδαχτεί η «μακεδονική» γλώσσα, την οποία αναγνώρισε η κυβέρνηση, στα ελληνικά πανεπιστήμια, για να υποστηριχθεί έτσι η θέση των ακραίων της γειτονικής χώρας περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Κάθε κίνηση των κορυφαίων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών βουλευτών και στελεχών αναδεικνύει την ασυνέπεια και τον καιροσκοπισμό που χαρακτηρίζουν σε αυτή τη φάση τον υπό μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική πίεση ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη νίκη Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση σε πλεονέκτημα της ΝΔ, εφόσον εγκλώβισε τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για νίκη τακτικής και στρατηγικής της ΝΔ. Εξουδετερώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε πολιτικό επιχείρημα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγει τον δρόμο για την τετραετία Μητσοτάκη-ΝΔ, εφόσον το σενάριο της «γαλάζιας παρένθεσης» μέσω της διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων με τη συνεργασία της κυβερνητικής ηγεσίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί κι άλλο η πολιτική δυναμική που εκδηλώνεται υπέρ της ΝΔ, εφόσον εξαφανίστηκε ένα μεγάλο εμπόδιο στην απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας. Ο Μητσοτάκης κατάφερε, αθόρυβα και αποτελεσματικά, να βάλει τον Τσίπρα στο πολιτικό πλαίσιο που επιθυμούσε. Θα έχει, ως πρωθυπουργός, όλη την άνεση για να προγραμματίσει το κυβερνητικό έργο την επόμενη τετραετία και να προετοιμάσει τη διεκδίκηση της οκταετίας.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φαίνεται να υποτάσσεται στην ανωτερότητα Μητσοτάκη, εάν κρίνουμε από τη χαμηλών τόνων συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι οι γνωστές «μαγκιές» και τα φραστικά πυροτεχνήματα έχουν ξεπεραστεί από την αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τελική ευθεία

Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της κυβερνητικής αλλαγής.

Τα μηνύματα που παίρνω από τις προεκλογικές περιοδείες, σε αναζήτηση του σταυρού προτίμησης για τις ευρωεκλογές σε όλη την Ελλάδα, είναι μεγάλης υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, άνετου προβαδίσματος της ΝΔ και κάποιας αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την κατανομή των ψήφων στις μεσαίες και στις μικρές πολιτικές δυνάμεις.

Προβλέπω άνετη επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές με διαφορά τουλάχιστον 7-8 μονάδων και ευρωεκλογικά ποσοστά που μπορεί να πλησιάσουν, υπό προϋποθέσεις, τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών λόγω πόλωσης.

Εντυπωσιακή θα είναι η νίκη της ΝΔ στις Περιφέρειες, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της Αττικής και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν μεγαλύτερο ειδικό πολιτικό βάρος και συμβολισμό.

«Γαλάζιοι» θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τον Μάιο θα ενισχυθεί η δυναμική της εκλογικής επικράτησης της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαθέτει την εσωτερική συνοχή και τις εφεδρείες που θα του επέτρεπαν μια μερική έστω ανάκαμψη μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που αυτές πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λύνεται ένα σημαντικό ζήτημα που έκανε πιο σύνθετο τον πολιτικό σχεδιασμό της ηγεσίας της ΝΔ. Τώρα όλα δείχνουν εκλογική νίκη Μητσοτάκη-ΝΔ και «γαλάζια» κυβερνητική τετραετία.