Στο πλευρό της δημιουργικής Ελλάδας - Free Sunday
Στο πλευρό της δημιουργικής Ελλάδας
Η άλλη διάσταση της προεκλογικής εκστρατείας.

Στο πλευρό της δημιουργικής Ελλάδας

Αξιοποιώ την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές για να ανταλλάσσω απόψεις με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας, μεγάλους, μεσαίους και μικρούς.

Επιδίωξή μου είναι να καταλάβω τους παράγοντες που στέκονται εμπόδιο στη δυναμική και ολόπλευρη ανάπτυξη της οικονομίας, για να υπάρξουν στη συνέχεια πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για τη βελτίωση του οικονομικού, επενδυτικού και επιχειρηματικού πλαισίου.

Έχω επισκεφθεί εξαιρετικές παραγωγικές μονάδες, καλά οργανωμένους συνεταιρισμούς, ενώ κάνω παρεμβάσεις, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, για διάφορα θέματα, από τα οικονομικά της Υγείας και την οργάνωση των συνεταιρισμών μέχρι την ανάπτυξη των Περιφερειών.

Παράδοση και αποτελεσματικότητα

Στη Ζίτσα επισκέφθηκα το Κτήμα Γκλίναβος όπου ο Θωμάς Γκλίναβος μου παρουσίασε την ποιοτική μονάδα της οινοποιίας του και με ενημέρωσε για την οικογενειακή παράδοση στον κλάδο.

Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εντυπώσεις μου και από την παρουσίαση που μου έκανε ο Μάκης Τσιλιλής, στην ομώνυμη μονάδα στα Τρίκαλα, η οποία ξεχωρίζει με το τσίπουρο Τσιλιλής, άλλα ποτά και ποιοτικούς οίνους οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς.

Στην μπισκοτοποιία Βιολάντα, στα Τρίκαλα, είδα πώς το προσωπικό μεράκι μπορεί να μετατραπεί σε πρωτοποριακή γραμμή παραγωγής και σε μπισκότα με διεθνώς κατοχυρωμένες πατέντες. Χρειάζεται βέβαια να έχεις τη δημιουργική διάθεση του Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη και των άξιων συνεργατών του.

Στην ΤΥΡΑΣ, στα Τρίκαλα, είχα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τους αδελφούς Σαράντη, οι οποίοι ελέγχουν και τη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος. Έχουν κυρίαρχη παρουσία στην Ελλάδα, ενώ ενισχύουν συνεχώς τη θέση τους στα Βαλκάνια.

Το καλό παράδειγμα του εμπλουτισμού της οικογενειακής παράδοσης και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων δίνει η ΕΨΑ στον Βόλο με την Πένυ Τσαούτου και ο Νίκος Μπίζιος στην Ελασσόνα με την οικογενειακή βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος.

Στην πρώτη γραμμή οι συνεταιρισμοί

Ανταλλάσσοντας απόψεις με πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δημιουργούν απασχόληση για την τοπική κοινωνία και στηρίζουν την παραγωγή τους κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σε ελληνικές πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι έχουμε το αναγκαίο δυναμικό και πως πρέπει να το αναπτύξουμε, αντιμετωπίζοντας τις γνωστές δυσλειτουργίες, από την έλλειψη επαρκούς τραπεζικής χρηματοδότησης μέχρι την εξοντωτική υπερφορολόγηση και τις κρατικές, γραφειοκρατικές παρεμβάσεις.

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμεινα και από τις επαφές μου με τους επικεφαλής και τους συνεργάτες τους στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΤΡΙΚΚΗ, στα Τρίκαλα, στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, στον Βόλο.

Η παραγωγική, δημιουργική Ελλάδα επιτυγχάνει πολύ καλές επιδόσεις σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και η βελτίωση του οικονομικού, επενδυτικού, επιχειρηματικού πλαισίου –την οποία θα επιδιώξω με κάθε τρόπο στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα– μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά που χρειάζονται η οικονομία και κυρίως η κοινωνία.