Οι Πρέσπες δεν συγκινούν το ελληνικό επιχειρείν - Free Sunday
Οι Πρέσπες δεν συγκινούν το ελληνικό επιχειρείν
Συσκέφτηκαν αλλά μετά το ξανασκέφτηκαν

Οι Πρέσπες δεν συγκινούν το ελληνικό επιχειρείν

Σε περίπου 35 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τελικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, στελέχη των οποίων θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την επόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου, στα Σκόπια και η οποία θα είναι η πιο υψηλού επιπέδου επίσκεψη Έλληνα πολιτειακού παράγοντα στη γειτονική χώρα.

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές αν αυτή η αποστολή θα δικαιώσει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δείξει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ελληνικού επιχειρείν και να εμφανίσει την αντιπολίτευση, γενικά, και τη ΝΔ, ειδικότερα, απομονωμένη.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στην αποστολή θα συμμετάσχουν ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και οι μεγάλες κρατικές ανώνυμες εταιρείες, αλλά παραμένει ασαφές πόσοι και ποιοι επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα θα συμμετάσχουν στην αποστολή.

Στα βαριά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν συγκαταλέγονται δύο από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες στον χώρο της ενέργειας, ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς του κλάδου των ασφαλειών και των μέσων ενημέρωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μυτιληναίος είχε πάρει μέρος και στην πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή, η οποία είχε γίνει το 1998, μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, με την αφορμή μιας έκθεσης ελληνικών επιχειρήσεων που οργανώθηκε εκεί από τη ΔΕΘ.

 

Οι κρατικές εταιρείες

Από τη δεύτερη κατηγορία, των κρατικών Α.Ε., θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, στον οποίο ο πρωθυπουργός είχε προτείνει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το Δημόσιο, Κυριάκος Λουφάκης, και τα ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ έχουν διαρκή συνεργασία με τις πετρελαϊκές εταιρείες των Σκοπίων, καθώς είναι ο βασικός προμηθευτής τους, αλλά ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου από το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης στο αντίστοιχο των Σκοπίων, που κατασκευάστηκε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, δεν έχει μπει ποτέ σε λειτουργία και η μεταφορά πετρελαίου γίνεται με βυτιοφόρα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτό είναι επιλογή της γειτονικής χώρας, γιατί η λειτουργία του αγωγού θα διέλυε τον κλάδο των βυτιοφόρων.

Τον κύκλο των μεγάλων επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος που θα συμμετάσχουν στην αποστολή συμπληρώνει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, αλλά η συμμετοχή είναι περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα, διότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί τη βασική θαλάσσια είσοδο για τη γειτονική χώρα και ήδη έχει επαφές απευθείας με την κυβέρνηση Ζάεφ.

Πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γείτονος, Κότσο Ανγκιούσεφ, την ηλεκτρική εταιρεία του οποίου είχε αγοράσει η ΔΕΗ έναντι 5 εκατ. ευρώ, δέχτηκε στα Σκόπια τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρη Θεοφάνη, και τον γενικό διευθυντή Επενδύσεων και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Αρτούρ Νταβιντιάν, με τους οποίους συζήτησε τη «συνεργασία στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών μέσω Θεσσαλονίκης».

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των επαφών, προκειμένου να ωριμάσουν περαιτέρω οι συνθήκες της αμοιβαίας συνεργασίας» ανέφερε ο ΟΛΘ σε σχετική ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει ότι οι ανησυχίες που είχαν εκφράσει τα Σκόπια, όταν αγόρασε το λιμάνι ο κ. Σαββίδης, μάλλον καθησυχάστηκαν.

 

Τα εμπορικά σήματα ανησυχούν τους επιχειρηματίες

Όμως το πολιτικό πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν αφορούσε ούτε τους μεγάλους επιχειρηματίες, οι οποίοι άλλωστε θα μπορούσαν να κάνουν και μόνοι τους τις επαφές, αν το ήθελαν, ούτε τις κρατικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Το στοίχημα του κ. Τσίπρα είναι να πείσει τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγονται προοπτικές συνεργασίας.

Όμως η συνάντηση που οργάνωσε την προηγούμενη Πέμπτη με επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης δεν έδειξε να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η αρχική διερεύνηση προθέσεων έδειξε ότι ενδιαφέρον να ανταποκριθούν στην πρόσκληση είχαν περίπου 70 επιχειρήσεις. Από αυτές, όμως, το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με τη συνδρομή του Συνδέσμου Βιομηχανιών, επέλεξε να καλέσει 40, κάποιες από τις οποίες ήταν του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η ΔΕΘ και τα ΕΛΠΕ.

Ανάμεσα σε όσους προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν ήταν οι Ευάγγελος Γεροβασιλείου της ομώνυμης οινοποιητικής εταιρείας, Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα, Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), Νίκος Χαΐτογλου (Χαΐτογλου - ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ), Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), Γιάννης Παπαθεοχάρης (Selecta Hellas), Γρηγόρης Σιώκας (DOC Pharma A.E.), Ασημίνα Τζήκα (Elvial), Κωνσταντίνος Αποστόλου (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος), Αθανάσιος Κουιμτζής (Κ. Κουιμτζής Α.Ε.), Μιχάλης Αραμπατζής (Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ), Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου (ΑΝΚΟ Ελλάς ΑΒΕΕ), Γιώργος Τσινάβος (ΚΡΙ ΚΡΙ), Νώντας Όνοχος (Όνοχος Σνακ ΑΒΕ), Γιώργος Λούκος (Edil Hellas), Νίκος Δημαρέλης (Παυλίδης Α.Ε.), Κωνσταντίνος Τζιώγλης (Αυγοδιατροφική Α.Ε.) και Παύλος Παυλίδης (Δομική Π. Παυλίδης).

Πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι η μείωση των προσκλήσεων έγινε επειδή δεν θα συμμετάσχουν φορείς αλλά ιδιώτες επιχειρηματίες, στους οποίους ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κλείσει το μάτι για μεγάλες και σημαντικές συνεργασίες, καθώς καταλογίζει στους προκατόχους του ότι εσκεμμένα δεν προχωρούσαν στη λύση, γιατί δεν ήθελαν την ανάπτυξη της Μακεδονίας.

«Γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος ο τόπος της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, να αποτελέσει ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης ήταν η συνεργασία και η συνανάπτυξη με τους γειτονικούς λαούς» είπε ο πρωθυπουργός.

Η προσπάθειά του έπεσε στο κενό, καθώς ο πρωθυπουργός, αντί να ενισχύσει τα οφέλη της συμφωνίας, βρέθηκε απολογούμενος όταν ο κ. Γεροβασιλείου έθεσε το ζήτημα των «μακεδονικών κρασιών», τα οποία η γειτονική χώρα προέβαλλε στην πρόσφατη έκθεση στη Γερμανία, προσκομίζοντας φωτογραφίες, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας.

Σύμφωνα με όσα ο κ. Γεροβασιλείου δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τσίπρας εξεπλάγη και έκανε λόγο για «παραβίαση της συμφωνίας», της οποίας, όπως τον διαβεβαίωσε, θα αποτελέσει «χωροφύλακα», θέτοντας το θέμα στον κ. Ζάεφ.

«Φέρτε τα! Τα θέλω, αυτά είναι ντοκουμέντα ότι παραβιάζεται η Συνθήκη των Πρεσπών» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε να μην έχει ενημερωθεί για το θέμα, το οποίο απασχόλησε επί μέρες τον ελληνικό Τύπο.

Παράλληλα, ο κ. Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα, από το Αμύνταιο, υποβάθμισε τις προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας σε ερευνητικά προγράμματα και διέψευσε ότι σκέφτεται να επενδύσει στα Σκόπια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Σαββάκης, έθεσε συνολικά το θέμα των ανησυχιών για τις εμπορικές ονομασίες.

Ο αποκλεισμός των επιμελητηρίων από τη σύσκεψη και την αποστολή αποδίδεται στο ότι οι διοικήσεις των Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην αποστολή.

«Καμία από τις δράσεις αυτές δεν μας αφορά. Για μας, το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, τη θέση του οποίου η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, χαρακτήρισε «υποκρισία και πατριδοκαπηλία», επικαλούμενη τις προσωπικές επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Ζορπίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και διοργανώνει εκδρομές στην Οχρίδα, την ιστορική πόλη, η οποία θεωρείται κοιτίδα της σλαβικής και βουλγαρικής ορθοδοξίας.

Πρακτικά, δηλαδή, κάνει εδώ και χρόνια αυτό το οποίο η κυβέρνηση τώρα εξαγγέλλει ότι θα αρχίσει να γίνεται χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.