Μαξίμου-Καλογρίτσας, το ατελείωτο σκάνδαλο - Free Sunday
Μαξίμου-Καλογρίτσας, το ατελείωτο σκάνδαλο
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μαξίμου-Καλογρίτσας, το ατελείωτο σκάνδαλο

Η καταγγελία του κ. Μαρινάκη ότι ο κ. Παππάς του είπε να δανειοδοτήσει με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ τον κ. Καλογρίτσα για να αναδειχθεί σε ελεγχόμενο από την κυβέρνηση μιντιάρχη έφερε ξανά στην επικαιρότητα το σκάνδαλο Μαξίμου-Καλογρίτσα.

Το Μαξίμου και ο κ. Καλογρίτσας δεν διέψευσαν, προς το παρόν, την καταγγελία του κ. Μαρινάκη, αλλά το σκάνδαλο εξελίσσεται ανεξάρτητα από την αξιοπιστία του γνωστού εφοπλιστή, εκδότη και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο τελευταίος ξεκίνησε την τετραετία έχοντας αρκετά καλές σχέσεις με το Μαξίμου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Δούρου, και την τελειώνει με έναν ανελέητο πόλεμο με σημαντικές απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Η ανατομία του σκανδάλου

Τα βασικά χαρακτηριστικά του σκανδάλου Μαξίμου-Καλογρίτσα συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς προσπάθησαν να αναδείξουν τον κ. Καλογρίτσα σε πανίσχυρο φιλοκυβερνητικό εκδότη χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες οικονομικές προϋποθέσεις. Τον στήριξαν με όλα τα μέσα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Δανειοδοτήθηκε απλόχερα, με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, από την κομματικά ελεγχόμενη Τράπεζα Αττικής σε περίοδο σκληρών capital controls και μεγάλης έλλειψης ρευστότητας.

Η εμφάνιση εγγυήσεων με τη μορφή οικοπέδων και βοσκότοπων στην Ιθάκη που ανήκαν σε κάποιον φίλο του κ. Καλογρίτσα αναδείχθηκε στο πολιτικό, τραπεζικό ανέκδοτο της τετραετίας.

Οι κυβερνητικοί ελιγμοί που ανέφερα ενισχύουν την αξιοπιστία της καταγγελίας του κ. Μαρινάκη, εφόσον είναι σε όλους γνωστό ότι εκείνη την περίοδο ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε τα οικονομικά δεδομένα για να παίξει τον ρόλο που του είχε ανατεθεί και το Μαξίμου έκανε τις πιο απίθανες ακροβασίες για να τον διευκολύνει.

Δεύτερον, η ενίσχυση του κ. Καλογρίτσα από το Μαξίμου και την Τράπεζα Αττικής για καθαρά εκδοτικούς λόγους μετέτρεψε την ήδη προβληματική κατασκευαστική του εταιρεία σε επιχειρηματική «φούσκα».

Τα συμφέροντα Καλογρίτσα πήραν τις τέσσερις από τις οκτώ εργολαβίες της κατασκευής της εθνικής οδού Πάτρας-Πύργου, δίνοντας εντυπωσιακές εκπτώσεις στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς και ενώ ήταν σε όλους γνωστό ότι δεν είχαν τις οικονομικές, χρηματοδοτικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση του έργου.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης είναι να μην έχουν αρχίσει τα έργα κατασκευής της εθνικής οδού Πάτρας-Πύργου λόγω αδυναμίας του μειοδότη κ. Καλογρίτσα.

Η ζημιά για την περιφερειακή οικονομία είναι τεράστια, όπως και οι ευθύνες όσων «επένδυσαν» με δημόσιο χρήμα και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος στον κ. Καλογρίτσα.

Τρίτον, τώρα που καταρρέει το οικοδόμημα Καλογρίτσα,, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα διάδοχο σχήμα, σε όφελος της κατασκευαστικής εταιρείας Intrakat, του Ομίλου Κόκκαλη. Έχει αρχίσει η αντικατάσταση, σε συγκεκριμένες εργολαβίες, του Ομίλου Καλογρίτσα από συμφέροντα του Ομίλου Κόκκαλη. Υπάρχουν άλλες κατασκευαστικές εταιρείες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι παρακάμφθηκαν σε όφελος της Intrakat, ενώ είχαν σειρά προτεραιότητας για να αντικαταστήσουν τον Όμιλο Καλογρίτσα.

Ο «γάμος» με Κόκκαλη

Το πέρασμα στον τομέα των κατασκευών από τον Καλογρίτσα στον Κόκκαλη είναι μέρος του «γάμου» συμφερόντων μεταξύ Τσίπρα και Κόκκαλη.

Ο τελευταίος επιχειρεί μια μεγάλη επιστροφή σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με μεγάλη εξάρτηση από το Δημόσιο και πολιτικές αποφάσεις.

Ο κατασκευαστικός κλάδος του Ομίλου Κόκκαλη έχει εμπλουτιστεί τελευταία από τον άλλοτε διευθύνοντα σύμβουλο και βασικό μέτοχο του κατασκευαστικού Ομίλου Μπόμπολα κ. Κούτρα. Η συρρίκνωση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Μπόμπολα και η αναγκαστική αποχώρησή του από τα ΜΜΕ δημιούργησαν έναν χώρο τον οποίο επιχειρεί να καλύψει ο Όμιλος Κόκκαλη.

Άλλες δραστηριότητες του ομίλου που εξαρτώνται από κυβερνητικές υπογραφές και πολιτικές αποφάσεις είναι η συμμετοχή σε έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο επενδυτικό σχήμα που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη μεταφορά του καζίνου της Πάρνηθας στο… Μαρούσι.

Η προσέγγιση του κ. Κόκκαλη, στη βάση επιχειρηματικών συμφερόντων, με την ηγεσία της κυβέρνησης συνέπεσε χρονικά με τη διαμάχη που ξέσπασε για τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας που ελέγχει το στάδιο Καραϊσκάκη. Εάν δηλαδή την ευθύνη για την αποπληρωμή των δανείων την έχει η προηγούμενη ιδιοκτησία –ο Όμιλος Κόκκαλη– ή η σημερινή, στην οποία κυριαρχούν τα συμφέροντα Μαρινάκη.

Η προσέγγιση Κόκκαλη - κυβέρνησης Τσίπρα απλά επιβεβαιώνει τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα πολλών σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, όμως, εντυπωσίασε με την απόφασή του να εντάξει τον Πέτρο Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά διαφημίζει τις σχέσεις συνεργασίας που αναπτύχθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και του Ομίλου Κόκκαλη, επιχειρώντας να δώσει μία… ιδεολογική διάσταση στη συνεννόηση, όποια μορφή και να έχει αυτή, με επιχειρηματικούς ομίλους.

Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε, για τους δικούς του λόγους, με τα συμφέροντα Κόκκαλη, προσπαθεί να αποδείξει ότι ο «πραγματικός ηγέτης» της ΝΔ είναι ο κ. Μαρινάκης, για να περιορίσει το εκλογικό κόστος της επιλογής του.

Τι λένε τα γκάλοπ

Η ευρύτερη κοινή γνώμη δεν ακολουθεί τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στους ελιγμούς του, εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα τελευταία χρόνια έμεινε στάσιμη ή και επιδεινώθηκε η κατάσταση σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια, τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Το «ηθικό πλεονέκτημα» που διαφήμιζε επί σειρά ετών η ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει οριστικά στο επικοινωνιακό και πολιτικό παρελθόν. Επιβεβαιώθηκε και στην Ελλάδα ότι οι πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις είναι εκείνες που ελέγχονται από κόμματα που στοχεύουν στην απόλυτη εξουσία.

Τα θέματα, πάντως, της αντιμετώπισης της διαφθοράς και των πραγματικών ή υποτιθέμενων σκανδάλων δεν είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις προτεραιότητες των πολιτών. Οι τελευταίοι δίνουν προτεραιότητα σε ζητήματα όπως η κατάσταση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αντιμετώπιση της ανομίας, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, και η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Οι περισσότεροι πολίτες ταλαιπωρούνται από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Προτιμούν έναν θετικό πολιτικό λόγο, που περιγράφει τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, από την αναμέτρηση των δύο κομμάτων εξουσίας στη βάση υπαρκτών ή κατασκευασμένων σκανδάλων.

Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας επιβεβαίωσαν την άνετη πρωτιά της ΝΔ. Κατέγραψαν εντυπωσιακές διαφορές υπέρ της ΝΔ για τις ευρωεκλογές και εμφάνισαν μια εικόνα αυτοδυναμίας για τις βουλευτικές. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ότι η μία εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η άλλη εικόνα συσπείρωσης και σταδιακού κλεισίματος της ψαλίδας, με τον συσχετισμό δυνάμεων να παραμένει πολύ υπέρ της ΝΔ.