Ο Τσίπρας ξέχασε(;) να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο στα Σκόπια - Free Sunday
Ο Τσίπρας ξέχασε(;) να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο στα Σκόπια
Δεν είναι μόνο οι βίοι αλλά και οι πρακτικές Τσίπρα και Ζάεφ που είναι παρόμοιες

Ο Τσίπρας ξέχασε(;) να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο στα Σκόπια

H τελευταία εβδομάδα ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική εβδομάδα για τον πρωθυπουργό της Βόρειας –πλέον– Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, καθώς μέσα σε δύο ημέρες βίωσε δύο σημαντικές επιτυχίες.

Την προηγούμενη Κυριακή πέτυχε την εκλογή του υποψηφίου του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, στην προεδρία της χώρας, ενώ την Τρίτη υποδέχτηκε τον πάπα Φραγκίσκο στην ιστορική πρώτη επίσκεψη στη χώρα, η καθολική κοινότητα της οποίας δεν ξεπερνά το 1% του πληθυσμού.

Όμως εκείνο το οποίο προκάλεσε έκπληξη είναι ότι στα εκατοντάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που κατέκλυσαν τον κ. Πεντάροφσκι δεν συμπεριλαμβανόταν κανένα με αποστολέα από την Ελλάδα.

Τον νέο Πρόεδρο της γειτονικής χώρας συνεχάρη θεσμικά όλη η ηγεσία της Ε.Ε., αλλά όχι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος είναι ευρωπαϊστής, σοσιαλδημοκράτης, πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ζάεφ και σκληρός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Πεντάροφσκι στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την εκλογή του, στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, είπε ότι «το πρόβλημα ήταν πολύ σύνθετο» και επισήμανε ότι και οι δύο χώρες έχουν δύο πολύ προοδευτικούς πρωθυπουργούς, τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, ενώ εξήγησε ότι «η Συμφωνία της Πρέσπας καθορίζει θέματα ταυτότητας για τον μακεδονικό λαό, όπως η μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και πολιτισμός».

Μάλιστα, ο κ. Πεντάροφσκι στη συνέντευξή του στην «Πολίτικα» εμφανίζεται να συμμερίζεται ορισμένες από τις βασικές παραμέτρους του πολιτικού αφηγήματος του κ. Τσίπρα για την Ευρώπη: «Δυστυχώς, βλέπω ότι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός έχουν γίνει μέρος της πολιτικής ζωής στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι εξαίρεση. Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι ότι προοδευτικά κόμματα προσφέρουν μια αξιόπιστη εναλλακτική για τους περισσότερους πολίτες, που δεν υποστηρίζουν πολιτικές διαιρέσεων, φόβου και μίσους».

Τα βέλη του κ. Πεντάροφσκι βασικά αφορούν την εσωτερική του αντιπολίτευση, την οποία ο Ζάεφ καταγγέλλει ως εθνικιστική και λαϊκιστική, αλλά ενδέχεται σε δεύτερη ανάλυση να αφορούν και τη ΝΔ, αν και στην προεκλογική περίοδο ήταν όλοι πολύ προσεκτικοί στις αναφορές τους στην Ελλάδα.

Θεωρητικά ο κ. Ζάεφ και το κόμμα του βρέθηκαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια ενισχυμένοι, καθώς πήραν περίπου 38.000 ψήφους παραπάνω από τον δεύτερο γύρο του 2014 και η αντιπολίτευση 150.000 ψήφους λιγότερες απ’ ό,τι είχε πάρει το 2014 ο απερχόμενος Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Όμως η επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας του κ. Ζάεφ και η δημοψηφισματική έγκριση της επιλογής του για λύση του προβλήματος με την Ελλάδα δείχνει να έχει αρχίσει να αποκτά και προβλήματα.

Η διαφορά του κ. Πεντάροφσκι από την αντίπαλό του, του VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν περίπου 60.000 ψήφοι, ενώ ο Αλβανός υποψήφιος, που επίσης ήταν υπέρ της συμφωνίας, είχε πάρει στον πρώτο γύρο 80.000 ψήφους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι Αλβανοί στην καταγωγή πολίτες της χώρας, τα κόμματα των οποίων είχαν ταχθεί υπέρ του Πεντάροφσκι, δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την κυβέρνηση Ζάεφ. Άλλωστε αυτοί οι ίδιοι ήταν τότε υποστηρικτές του κ. Ιβάνοφ και συνεργαζόμενοι με τον τότε πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, καταγγέλλοντας πολιτικές διώξεις με δικαστικό πρόσχημα.

Όταν ο κ. Γκρούεφσκι πέρυσι τον Νοέμβριο διέφυγε από τη χώρα για να μην εκτίσει την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για διαφθορά, ο κ. Ζάεφ είχε δεσμευτεί ότι θα εκδοθεί πίσω, όμως την προηγούμενη Τετάρτη η εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα, Βίλμα Ρουσκόφσκα, ανακοίνωσε ότι η Ιντερπόλ αρνείται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, για τη βίαιη εισβολή οπαδών του VMRO στη Βουλή στις 27 Απριλίου 2017, κατά την οποία είχε τραυματιστεί ο τότε αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και νυν πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

«Ζήτησα από την αστυνομία να εκδώσει τοπικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες από την Ιντερπόλ λένε ότι αρνείται να δημοσιεύσει το ένταλμα» είπε η Ρουσκόφσκα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της διεθνούς αστυνομίας.

Πρόκειται για κατηγορίες οι οποίες, εφόσον αποδειχθούν, επιφέρουν ποινή 20 ετών.

Όμως, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, η αμφισβήτηση του κ. Ζάεφ δεν σταματά στις κάλπες και στις δικαστικές επιλογές αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για ευνοιοκρατικές συμπεριφορές στην πρόσληψη συγγενών στελεχών του κόμματος στο κράτος και στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα απέκτησε θεσμικές διαστάσεις όταν η κρατική Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς επιβεβαίωσε καταγγελίες οικογενειοκρατίας και συγκεκριμένα τις περιπτώσεις δύο βουλευτών που είχαν διορίσει από τρεις συγγενείς τους και την πρόσληψη της αδερφής του υπουργού Οικονομικών, ως νομικής συμβούλου, στην κρατική εταιρεία ενέργειας χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενώ για τη θέση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 73 υποψήφιοι.

Ο κ. Ζάεφ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διατάσσοντας να παταχθούν όλα τα παρόμοια φαινόμενα διαφθοράς και κυρίως οικογενειοκρατίας που καθιστούν επιφυλακτική την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνησή του, δίνοντας εντολή για άμεση παραίτηση όλων των συγγενών στελεχών του κόμματός του που έχουν διοριστεί στο κράτος.

Παράλληλα, όμως, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη μονομέρεια της Επιτροπής, η οποία δεν είχε κάνει παρόμοιες παρεμβάσεις επί Γκρούεφσκι.

«Η κρατική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός από τον οποίο περιμένω τα αποτελέσματά του και για την άλλη πλευρά. Ήταν παράδειγμα νεποτισμού, με πλήρη απασχόληση των μελών του κόμματος και των συγγενών τους. Απευθύνω έκκληση για πλήρη υπευθυνότητα απ’ οποιονδήποτε έδρασε με τέτοιον τρόπο και εμπόδισε το δικαίωμα των πολιτών στην απασχόληση» είπε ο κ. Ζάεφ μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Πεντάροφσκι στο Πρίλεπ στις 24 Απριλίου, λίγο μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όμως στον δεύτερο γύρο, στο Πρίλεπ, η υποψήφια του VMRO πήρε 49,95%, ενώ ο Πεντάροφσκι 46,03%. Σε σχέση με τον πρώτο γύρο, της 21ης Απριλίου, ψήφισαν 3.000 περισσότεροι, το σύνολο των οποίων ψήφισε την Ντάνκοβα.