Στο Μάτι κρύβονται, ακόμη, πολλά - Free Sunday
Στο Μάτι κρύβονται, ακόμη, πολλά
Η τραγωδία στο Μάτι είναι πολύ συγκλονιστική για να ξεπεραστεί χωρίς αλλαγή παραστάσεων

Στο Μάτι κρύβονται, ακόμη, πολλά

Η εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν» που προβλήθηκε την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 στον ΣΚΑΪ, με θέμα την πυρκαγιά στο Μάτι, είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Παρουσίασε ηχογραφημένες συνομιλίες πολιτών με υπηρεσιακούς παράγοντες και τους ίδιους τους πολίτες που ακούγονται σε αυτές να επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο. Παρουσίασε ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, και ορισμένους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τις συνομιλίες. Μετά την προβολή της εκπομπής ουδείς απ’ όσους εμφανίστηκαν να μιλούν αμφισβήτησε την πιστή απόδοση όσων είπε. Κατά συνέπεια, όσα παρουσιάστηκαν στην εκπομπή τεκμαίρονται απολύτως αξιόπιστα και διασταυρωμένα. Ο ίδιος ο Παπαχελάς είναι βαρύ δημοσιογραφικό όνομα παγκοσμίως. Και μόνο το κύρος του θα αρκούσε. Πέραν του ότι αρκετοί διεθνείς παράγοντες τον αποκαλούν με το μικρό του: Alexis.

Η εκπομπή παρουσίασε με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι:

  • • Εκείνο το βράδυ ο κρατικός μηχανισμός είχε καταρρεύσει. Το ξέραμε, ωστόσο ήταν ιδιαίτερο το σφίξιμο όταν παρακολουθούσαμε την τεκμηρίωση.
  • • Οι αρμόδιοι άργησαν να αντιληφθούν ακόμη και ότι υπάρχει πυρκαγιά. Ακούγονται υπηρεσιακοί παράγοντες να αναζητούν τον τόπο της εξέλιξής της.
  • • Όταν οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν το μέγεθος της απειλής, ήταν αργά. Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός, δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη οδηγία, δεν υπήρξε στοιχειώδης διαχείριση των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
  • • Κυρίως, όμως, στην κεφαλή του συντονισμού βρίσκονταν συγκεκριμένοι παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το χειρότερο που ακούστηκε, ωστόσο, περισσότερες από μία φορές, ήταν η φωνή αγωνιούντων, στα όρια της απελπισίας, πυροσβεστών που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και ζητούσαν εξηγήσεις για τη μη εμφάνιση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Η απάντηση που έπαιρναν ήταν ότι «ο υπουργός» ακύρωσε τις εντολές των υπηρεσιακών στελεχών της Πυροσβεστικής και έστειλε τα μέσα αλλού.

Το ερώτημα ανακύπτει αμείλικτο: Έγινε πράγματι έτσι; Ή απλώς οι εκφωνητές του Συντονιστικού έδιναν μια βολική δικαιολογία στους αγωνιούντες πυροσβέστες;

Αν, πάντως, επιβεβαιωθεί ότι εκεί που αναμενόταν πυροσβεστικό μέσο κατόπιν βρέθηκε καμένος άνθρωπος και το μέσο δεν εμφανίστηκε διότι «ο υπουργός» διέταξε να πάει αλλού, θα πρέπει στη συνέχεια να τεκμηριωθεί ότι «αλλού» υπήρχε ακόμη πιο σοβαρός κίνδυνος. Αν δεν τεκμηριωθεί, οι ποινικές ευθύνες «του υπουργού» είναι αυταπόδεικτες.

Οφείλουμε εδώ να κάνουμε μια αναδρομή. Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πολιτική ηγεσία βρισκόταν στο Συντονιστικό και «συντόνιζε». Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο πρωθυπουργός γύρισε εσπευσμένα από το εξωτερικό ακριβώς διότι έμαθε ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Αποδείχθηκε ότι η περίφημη σε απευθείας μετάδοση σύσκεψη του πρωθυπουργού με το Συντονιστικό ήταν ένα θέατρο με μοναδικό σκοπό να καθυστερήσει η ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ύπαρξη των νεκρών και, όπως φάνηκε στη συνέχεια, για να δοθεί χρόνος στους εμπλεκομένους να καλύψουν τα ίχνη τους.

Αποδείχθηκε ότι η περίφημη ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με δήθεν στοιχεία από δορυφόρους για εμπρησμό ήταν ένα οργανωμένο ψέμα και τα στοιχεία πλαστά. Η «Καθημερινή» του Παπαχελά (πάλι) ήταν αυτή που έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με το σημείο και τον τρόπο έναρξης της φωτιάς.

Ο υπουργός Τόσκας, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωναν ότι όλα έγιναν άψογα. Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα. Θα ήταν ευχής έργο να είχε γίνει έστω κάτι, κι ας ήταν μισό σωστό και μισό λάθος.

Όλα τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία πάσχισε από το πρώτο λεπτό να συγκαλύψει πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις. Είναι ακριβώς η συμπεριφορά του ενόχου, αυτού που ξέρει ότι κινδυνεύει και δεν διστάζει να πράξει οτιδήποτε για να καλυφθεί.

Η Δικαιοσύνη επαινέθηκε για την ταχύτητα με την οποία διεκπεραίωσε την έρευνα για το Μάτι, η οποία κατέληξε στην ποινική δίωξη αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν ζητήθηκε άδεια για έρευνα ή δίωξη κυβερνητικών στελεχών, παρά το γεγονός ότι στις ηχογραφημένες συνομιλίες ακούγεται καθαρά ότι «υπουργός» αποφάσισε σε κάποιες περιπτώσεις πού και πότε θα κατευθυνθούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ο ίδιος ο Παπαχελάς και οι συνεργάτες του γνωρίζουν αν τα στοιχεία αυτά βρίσκονται ή όχι στη δικογραφία. Υπάρχει κι εκείνος ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος φωνάζει εδώ και καιρό ότι έχουν αποκρυφτεί στοιχεία από την εισαγγελία. Η ταχύτητα με την οποία ασκήθηκαν διώξεις έβγαλε γρήγορα από το κάδρο την πολιτική ηγεσία. Μέχρι την ημέρα που προβλήθηκε η εκπομπή του Παπαχελά.

Πλέον το αίνιγμα της υποψηφιότητας Δούρου φαίνεται να αποκτά περισσότερες απαντήσεις. Ήταν δεδομένο ότι εκ της θέσεώς της η ίδια θα υποστεί δικαστικό έλεγχο. Επομένως είχε κάθε λόγο να θέλει να είναι κυβερνητική υποψήφια, ώστε να αισθάνεται και κάποιου είδους προστασία. Φαινόταν ανεξήγητη η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τη στηρίξει. Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κ. Δούρου για την κυβέρνηση είναι ένα ακόμη αναλώσιμο πρόσωπο. Η υποψηφιότητά της ήταν λογικό να συγκεντρώσει τα πυρά της κοινωνίας, πολύ περισσότερο μετά την άσκηση δίωξης. Ίσως όμως αυτό ήθελε και η κυβέρνηση. Να κράζει ο κόσμος την «υπόδικη» Δούρου και οι υπόλοιποι να μένουν στο απυρόβλητο. Ας όψεται ο… Alexis, όμως, που έκαψε και τη γούνα του Αλέξη και τον τακτικισμό της κυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ του Παπαχελά ανέδειξε σαφείς ευθύνες κυβερνητικών στελεχών, ανεξάρτητες από την ένταση και την ιδιαιτερότητα του καιρικού φαινομένου. Φώτισε το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί είχαν πολλά να κρύψουν και το προσπάθησαν με επιμέλεια. Παραγνώρισαν βέβαια το ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι χρόνια στη δουλειά και, γνωρίζοντας ότι καταγράφονται, φρόντισαν να καλύψουν τα νώτα τους, ώστε να μη γίνουν εξιλαστήρια, ποινικώς, θύματα.

Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά ακόμη να κάνει και φοβούμαι, στη συνέχεια, και η Ελληνική Βουλή. Όσο κι αν βρίζουν οι οπαδοί του Αλέξη τον Alexis. Από την άλλη, όπως πιθανώς αντελήφθη ο αξιότιμος κ. Παύλος Πολάκης και ο πρωθυπουργός του, η κατά κυριολεξία αποστολή των βοθροκάναλων είναι να απομακρύνουν τα λύματα. Μεταφορικώς, να αποκαλύπτουν άσχημα ήθη, υποκριτικές συμπεριφορές, ανύπαρκτα πλεονεκτήματα.