Νίκη καθαρή και στρατηγική - Free Sunday
Νίκη καθαρή και στρατηγική

Νίκη καθαρή και στρατηγική

Στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή, ως αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αιφνιδιάσει τους πάντες προτρέποντας την Κυβέρνηση να φύγει ! Από πριν όλο σύστημα τον ειρωνεύονταν ήδη, και αυτόν και το κόμμα, λέγοντας ότι θα ζητήσει εκλογές. Η Κυβέρνηση βρισκόταν στην αρχή της δεύτερης θητείας της και τίποτε δεν τάραζε την μακαριότητά της. Ακουγόταν λίγο παράταιρο τότε, αλλά δεν ισοδυναμούσε με αίτημα εκλογών. Το "φύγετε" συνόδευε κάθε φορά συγκεκριμένη κριτική για συγκεκριμένο θέμα, σε κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση. Το "φύγετε" είστε επικίνδυνοι για τη χώρα, έμεινε στο προσκήνιο δύο χρόνια περίπου. Ύστερα απεσύρθη.

Οι κυβερνητικοί παρέλειψαν να σκεφτούν το αυτονόητο. Ότι κάθε Κυβέρνηση κρίνεται από τα πεπραγμένα της. Ότι τα πεπραγμένα της συγκρίνονται, αναπόφευκτα, με τα υπεσχημένα. Ότι ασχέτως των υπεσχημένων, τα πεπραγμένα περιορίζονται από τα όρια του εφικτού, ανάλογα με τη συγκυρία και ότι η συγκυρία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει και συγχωροχάρτι. Ότι τα πεπραγμένα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Όταν παραδείγματος χάρη η αντιπολίτευση διακήρυττε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα σφαγιάσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, και τούτο πράγματι συνέβη δύο έτη μετά, το "φύγετε" ήταν περιττό να ειπωθεί από την αντιπολίτευση. Ξεφύτρωνε μόνο του στη συνείδηση των πολιτών. Τα όρια της συγκυρίας, θα μπορούσαν να είναι συγχωροχάρτι, εάν οι κυβερνητικοί καταδέχονταν να εξηγήσουν στον κόσμο τις επιλογές τους και δεν αρκούνταν στην αυτάρεσκη συνθηματολογία, τη σκανδαλολογία και την εξύβριση των αντιπάλων. Θα είχαν αντιληφθεί ότι οι προεκλογικές 120 δόσεις αποτελούν την επαλήθευση της καταστροφικής τους πολιτικής και όχι δώρο στο λαό.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αποτέλεσαν τη βασική αιτία όσων ακολούθησαν. Δημιούργησαν την πεποίθηση στους Κυβερνητικούς πως είναι άτρωτοι. Βρέθηκαν στην εξουσία, βρίζοντας και συκοφαντώντας, χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο.
Έπεσαν στον τοίχο της πραγματικότητας, έκαναν την περίφημη κωλοτούμπα και διασώθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ήταν απόλυτα φυσιολογική η σκέψη τους, διότι πολύ απλά, τόσο μπορούσαν. Άνθρωποι με μηδενικό εργασιακό βίο, χαμηλή προσωπική συγκρότηση, εντελώς άπειροι στη διαχείριση σύνθετων καταστάσεων. Από τη στιγμή που χρειάστηκε να διοικήσουν, ήταν θέμα χρόνου να καταστραφούν. Και μαζί με αυτούς κι εμείς.

Διοικώ σημαίνει παίρνω αποφάσεις, αφού πρώτα σταθμίσω τα δεδομένα και κάνω επιλογές. Στάθμιση, απόφαση και εκτέλεση, σημαίνει ότι κάποιοι θα ευχαριστηθούν και κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αιτιολόγηση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας, της διάλυσης των κρατικών υπηρεσιών, της συμφωνίας των Πρεσπών, του ότι τον καθένα δυσαρεστεί, δεν μπορεί να είναι οι ύβρεις και οι προσβολές στο πρόσωπο του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Ότι οι θεσμικές εκτροπές δεν δικαιολογούνται από το "οι προηγούμενοι κατέστρεψαν τη χώρα".

Η οργή και ο θυμός για τη χρεωκοπία συγχώρεσαν και επιβράβευσαν το χαμηλό επίπεδο συμπεριφοράς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αρκετών άλλων και τους έφεραν στην Κυβέρνηση. Η ίδια οργή και ο θυμός αποτέλεσαν, για μεγάλο διάστημα το προστατευτικό ανάχωμα για τους κυβερνητικούς, διότι το φυσιολογικό ερώτημα αν η σημερινή αντιπολίτευση μπορεί και αξίζει να ξανακυβερνήσει δεν είχε (χρονικά) προλάβει να απαντηθεί.

Όταν λοιπόν τα πεπραγμένα έγιναν αμείλικτα, το "φύγετε" ανέβηκε στα χείλη του κόσμου, στα όρια της κραυγής, με το Μητσοτάκη .... να μην το λέει. Και να μην ζητάει εκλογές.

Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Μητσοτάκης ήταν να μην παρασυρθεί. Διέγνωσε εγκαίρως ότι όφειλε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του κόμματός του. Γνώριζε καλά ότι η οργή του κόσμου ήταν σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη και σε ένα ακόμη πιο μεγάλο βαθμό χτισμένη στο ότι κανείς δεν έκανε τον κόπο να σπάσει τα ταμπού και να πει αυτονόητες αλήθειες. Ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραδείγματος χάρη. Ασφάλεια. Ιδιωτικοποιήσεις. Ιδιωτική ασφάλιση. Αξιολόγηση. Αξιοκρατία. Αριστεία. Απλά και λογικά πράγματα που οι κυβερνητικοί, δεξιοί και αριστεροί τα παρουσίαζαν ως εγκλήματα καθοσιώσεως.

Ο Μητσοτάκης δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με τη μαύρη προπαγάνδα δεκαετιών και να εκφράσει δημόσια βασικές φιλελεύθερες αρχές, αφήνοντας τους άλλους να βρίζουν και να αποδεικνύουν, όσο περνούσε ο χρόνος ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τίποτε άλλο.

Έκανε τρία συνέδρια του κόμματος, δημοσιοποίησες προγράμματα και θέσεις, προπαγάνδισε τις απόψεις του, άλλαξε πρόσωπα. Χειρίστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο τη συμφωνία των Πρεσπών. Επιχειρηματολόγησε ψύχραιμα και άφησε, πάλι, τους κυβερνητικούς να βρίζουν τους διαφωνούντες ως ακροδεξιούς. Παρουσίασε ένα φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα χωρίς να "ντρέπεται". Μπορεί οι αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές να το ονομάζουν "νεοφιλελεύθερο" εννοώντας σκουπίδι, αλλά αυτό αφορά, πια, στη δική τους επάρκεια. Και μόνο.

Δεν παρασύρθηκε σε ανούσιες προσωπικές επιθέσεις, διότι κατάλαβε ότι ο κόσμος αναζητεί απεγνωσμένα, αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση με αρχή, μέση και τέλος. Ότι δεν θα είχε απόλυτη σημασία το εάν διαφωνεί κανείς με πτυχές του προγράμματος. Αντιλήφθηκε ότι οι κωλοτούμπες και το "βλέπουμε και κάνουμε" είχε προκαλέσει αηδία.

Πρέπει να είναι κανείς απόλυτα συγκροτημένος για να ρίξει στην τελευταία στροφή τον ένα και μοναδικό προσωπικό υπαινιγμό (όχι ύβρη) στον υπερτιμημένο Πρωθυπουργό, ο οποίος έχασε την ψυχραιμία του και σχεδόν έβρισε μέσα στο Κοινοβούλιο, αποβάλλοντας και το τελευταίο ίχνος προσωπικής αξιοπιστίας. Μετά ανέλαβαν οι αριστεροί να επαληθεύσουν τον υπαινιγμό. Καλώς κακώς, έρχεται η ώρα που πρέπει να δείξει κανείς ότι μπορεί να κλωτσήσει. Κερδίζει όποιος το έκανε με στυλ. Ο Μητσοτάκης έδειξε απλώς ότι μπορεί να το κάνει. Δεν χρειάστηκε τελικά !

Το "φύγετε" επαληθεύθηκε πλήρως στις ευρωεκλογές: οι ΑΝΕΛ εξατμίστηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόθυμοι καταποντίστηκαν. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που έπεσε πριν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές. Μαζί τους έφυγαν και τα παρελκόμενα: Ένωση Κεντρώων" και "Χρυσή Αυγή". Και το ΠΟΤΑΜΙ που επέλεξε να παίξει με όλους και με όλα.

Στις 26 Μαΐου 2019, επιδοκιμάστηκε με τρόπο εμφαντικό η θετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ευπρεπής τρόπος με τον οποίο πολιτεύτηκε. Επιδοκιμάστηκε η θαρραλέα παράθεση απόψεων, χωρίς το κόμπλεξ του τι θα πουν οι άλλοι. Ένα καθαρό κάλεσμα στον κόσμο να ακολουθήσει και να αντιληφθεί ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πάει ο τόπος μπροστά. Μια ακομπλεξάριστη προβολή της αριστείας.

Η νίκη των ευρωεκλογών είναι νίκη στρατηγική πρωτίστως διότι επέβαλε ένα νέο ήθος. Κατόπιν διότι στέρησε από το ΣΥΡΙΖΑ όλα τα αφηγήματα και ταυτόχρονα διέλυσε όλα τα λαϊκιστικά κόμματα.

Όλοι αυτοί, και ορισμένοι, ελάχιστοι πια, εντός της ΝΔ, πρέπει να ξεκινήσουν από τα βασικά που μαθαίνουμε στα παιδιά: Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυριανός Πρωθυπουργός είναι ο Κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ηθικό πλεονέκτημα.