Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ήττας και στρατηγικής ήττας - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ήττας και στρατηγικής ήττας
Η ΝΔ πηγαίνει στις βουλευτικές εκλογές με νέα δυναμική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ήττας και στρατηγικής ήττας

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνδυάστηκε με το αποτέλεσμα των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών για να δημιουργήσει πολιτικό αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να ανακοινώσει βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου παρά την αρχική του πρόθεση να εξαντλήσει την τετραετία. Κατάλαβε ότι ύστερα από μια τόσο μεγάλη και πολυδιάστατη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ η παραμονή του στην εξουσία για μερικούς ακόμη μήνες μπορούσε να ενισχύσει την πτωτική του τάση.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα (ΝΔ 33,11%, ΣΥΡΙΖΑ 23,76%) έχουμε μια μεγάλη ήττα, δεν έχουμε όμως την πολυσυζητημένη στρατηγική ήττα. Έχουν δημιουργηθεί, ωστόσο, οι προϋποθέσεις για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Δεν πρόκειται βέβαια για πολιτική βεβαιότητα αλλά για ένα πιθανό σενάριο.

Αποφασισμένοι αντίπαλοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει δύο αποφασισμένους αντιπάλους στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πρόκειται για το Κίνημα Αλλαγής και το κόμμα ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη.

Το Κίνημα Αλλαγής μπόρεσε, σε γενικές γραμμές, να κρατήσει τις δυνάμεις του στις ευρωεκλογές, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έχει ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τους περισσότερους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει κάνει εντυπωσιακά ανοίγματα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας πήρε μέρος στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που έγινε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και υποστήριξε δημόσια την υποψηφιότητα του κ. Τίμερμανς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Τίμερμανς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας, το οποίο κινείται στον χώρο της κεντροαριστεράς και έχει ιδιαίτερα αυστηρές απόψεις στην οικονομική διαχείριση, τις οποίες εξέφρασε, με έναν τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Eurogroup. Ο κ. Τσίπρας δεν ασχολήθηκε καν με τον υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωεκλογές του 2014.

Κάλυψε την υποστήριξή του προς έναν απόλυτα συστημικό υποψήφιο πίσω από φραστικές εκρήξεις κατά του «ανθέλληνα» Βέμπερ. Στην πραγματικότητα, ο Βέμπερ είναι πολύ πιο κοντά στα καλώς εννοούμενα εθνικά μας συμφέροντα για μια σειρά λόγους.

Έχει δεχτεί την προτεινόμενη από τον Μητσοτάκη μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, σε αντίθεση με τον κ. Τίμερμανς, ο οποίος επιμένει… ολλανδικά.

Δίνει μεγαλύτερη σημασία στην κοινή αγροτική πολιτική και στην οικονομική της υποστήριξη απ’ ό,τι ο κ. Τίμερμανς.

Έχει αυστηρότερες θέσεις έναντι της Τουρκίας σε σχέση με τον Ολλανδό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις χριστιανικές ρίζες και στις παραδόσεις της Ε.Ε.

Αναγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο της Ελλάδας και στηρίζει την αναβάθμιση του ρόλου της στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Επομένως, η στήριξη Τσίπρα στον Τίμερμανς αναδεικνύει την κεντροαριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου θα εκπροσωπηθεί από μια ομάδα ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που περιλαμβάνει την Κουντουρά, τον Γεωργούλη και τον Κόκκαλη!

Το Κίνημα Αλλαγής έπαιξε αρκετά καλή άμυνα στις ευρωεκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την πολιτική, εκλογική αδυναμία του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για να περάσει στην αντεπίθεση στις βουλευτικές εκλογές.

Σοβαρό προβληματισμό στο Μαξίμου προκαλούν οι κινήσεις του κόμματος ΜέΡΑ 25 και του κ. Βαρουφάκη. Στις ευρωεκλογές άγγιξε το 3% και, απ’ ό,τι φαίνεται, ο στόχος του κ. Βαρουφάκη είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας πρώην συντρόφων υπό την ηγεσία του, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές της τάξης του 4%-5%.

Ακόμη κι αν δεν ανταποκριθούν γνωστά στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως η κ. Κωνσταντοπούλου, στο κάλεσμα Βαρουφάκη, είναι πιθανό να ανταποκριθούν οι ψηφοφόροι, εφόσον είναι φανερό ότι τα μικρότερα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν καμία εκλογική προοπτική.

Η μερική ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής σε συνδυασμό με μια καλή εμφάνιση του κόμματος Βαρουφάκη στις βουλευτικές εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε νέα σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλεονέκτημα σε Μητσοτάκη, ΝΔ

Ενδεχόμενη εξασθένηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί να τον μετατρέψει σε σχετικά εύκολο αντίπαλο της ενισχυμένης ΝΔ.

Οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η ΝΔ θα διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές.

Πρώτον, πολλοί ψηφοφόροι θα πάνε με αυτόν που όλοι θεωρούν βέβαιο νικητή για να δώσουν καθαρή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Δεύτερον, η άνετη επικράτηση του Μητσοτάκη στη «μονομαχία» του με τον Τσίπρα απαξίωσε σε μεγάλο βαθμό το επικοινωνιακό, πολιτικό «ατού» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, μετά την άνετη νίκη στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ψυχολογία της ΝΔ είναι πολύ καλή, ενώ, αντίθετα, η ψυχολογία μεταξύ των στελεχών και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι κακή.

Τέταρτον, τα προεκλογικά οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ περιόρισαν δραστικά τα περιθώρια των οικονομικών ελιγμών στην πορεία προς τις κάλπες.

Πέμπτον, οι κακές επιδόσεις υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξαν ότι δεν έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες και πως δεν έχει μετατραπεί σε ένα μαζικό λαϊκό κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μερικές δεκάδες χιλιάδες μέλη, δηλαδή εξακολουθεί να έχει τα οργανωτικά χαρακτηριστικά του κόμματος του 4% που ήταν στο παρελθόν.

Η ΝΔ έχει μια δυναμική που είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να διευρύνει κι άλλο την εκλογική ψαλίδα.

Δύο είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το επιτελείο της Πειραιώς. Το πρώτο έχει να κάνει με την ενδεχόμενη είσοδο στη Βουλή νέων κομμάτων, κόμμα Βελόπουλου και κόμμα Βαρουφάκη, τα οποία θα κάνουν πιο δύσκολη τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας.

Η εξαφάνιση των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού διευκολύνει τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας με βάση τον εκλογικό νόμο, αλλά η καλή εμφάνιση του κόμματος Βελόπουλου και του κόμματος Βαρουφάκη μπορεί να ανεβάσει τον πήχη για τη ΝΔ.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την πολιτική διαχείριση των δυνάμεων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ. Η μεγάλη πτώση της Χρυσής Αυγής και η εξαφάνιση των ΑΝΕΛ περιόρισαν έναν πολιτικό χώρο ο οποίος στο παρελθόν αφαίρεσε ψηφοφόρους από τη ΝΔ. Επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ θα πρέπει να είναι να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, για να αποτραπεί η ανασύνταξη ετερόκλητων δυνάμεων αυτού του πολιτικού χώρου.

Το σενάριο μετατροπής της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στην τριπλή εκλογική αναμέτρησης της 26ης Μαΐου σε στρατηγική ήττα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έχει σοβαρές πιθανότητες πραγματοποίησης.