Λάκης τέλος – επιτέλους - Free Sunday
Λάκης τέλος – επιτέλους

Λάκης τέλος – επιτέλους

Οι εκπομπές «Αλ Τσαντίρι» και «Αλ Σιχτίρι» του Λάκη Λαζόπουλου ολοκληρώνουν τη θητεία τους στο κανάλι Open. Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ μιλούν για συναινετικό διαζύγιο. Οι εκπομπές δεν πήγαιναν όπως αναμενόταν, άρα τα διαφημιστικά έσοδα περιορίζονταν και αδυνατούσαν να ισοσκελίσουν το ακριβό συμβόλαιο. Από τη μεριά του, μια περιοδεία στο εξωτερικό και τα θεατρικά σχέδια του Σεπτεμβρίου θα δυσκόλευαν την παραγωγικότητά του.

Η αλήθεια, ενώ συνήθως στέκεται στη μέση, στην περίπτωση του Λάκη Λαζόπουλου αναζητείται στο πληγωμένο του «εγώ». Η «τιμωρητική» συμπεριφορά του τηλεοπτικού κοινού απέναντι στον Λάκη φάνηκε από τη θητεία του στον ΑΝΤ1 με την προσπάθεια επαναλανσαρίσματος των «10 Μικρών Μήτσων». Η εκπομπή, που κάποτε έσπαγε τα κοντέρ των μετρήσεων, περιορίστηκε σε χαμηλές πτήσεις. Όπως ακριβώς και οι εκπομπές στο Open – που μπορεί να ήταν πάνω από τον μέσο όρο του καναλιού, δεν ήταν όμως τηλεθεάσεις επιπέδου Λάκη.

Κι ίσως αυτό είναι κάτι που ο Λάκης Λαζόπουλος, ο απόλυτος άρχοντας της AGB για 23 χρόνια, δεν μπορεί να αντέξει. Όχι γιατί το «MasterChef» και το «Survivor» του κλέβουν ένα κοινό που διψάει για ευκαιριακούς σταρ, αλλά γιατί ξέρει πως πια δεν είναι ο Λάκης που όλοι αγάπησαν για το οξύ του πνεύμα, για την καλοδουλεμένη του σάτιρα, το ανόθευτο χιούμορ.

Ο Λάκης Λαζόπουλος στη συνείδηση του κοινού –ακόμα και του φανατικού του– θεωρήθηκε κόλακας του Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους βασικούς υπεύθυνους που εκείνος και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην εξουσία. Και είδαμε όλοι στις ευρωεκλογές πόση απήχηση είχε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, μετά το δημοψήφισμα-κωλοτούμπα και το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά του κολαούζου, του αυλικού. Κι ενώ στα κείμενά του, αλλά και στις συνεντεύξεις του, δεν χαρίζεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, ο κόσμος δεν ξεχνά.

Δεν ξεχνά γιατί δεν ξεχνά κι ο ίδιος ο Λαζόπουλος. Οι ερμηνείες και τα σκετς του είναι ενοχικά. Προσπαθεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Και η ταλαιπωρία που βιώνει περνάει στον κόσμο, που απορρίπτει το προϊόν του ως μη εμπνευσμένο. Δίκαια.

Ο Λάκης Λαζόπουλος δεν έχει έμπνευση πια. Γιατί ακόμα και τις χρυσές εποχές, όταν διαφωνούσες με τον Λαζόπουλο, αναγνώριζες το ταλέντο του Λάκη.

Ο ίδιος προτιμά να ετεροπροσδιορίζεται. Να αναζητά απώτερα κίνητρα στη μέτρια τηλεοπτική του πορεία. Στην τελευταία του συνέντευξη, στο περιοδικό «People» τον Απρίλη του 2019, στην ερώτηση «Αισθάνθηκες πως οργανώθηκε μια δολοφονία χαρακτήρα (character assassination) με στόχο εσένα;» απαντά: «Ναι. Λογικό είναι. Από την ώρα που μπαίνεις στη λίστα των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλάδα, σημαίνει πως αμέσως γίνεσαι στόχος. Κάθε άνθρωπος που μπορεί να εκφράσει τη σκέψη του και αυτή η σκέψη να ακούγεται σε πολλούς, αυτομάτως γίνεται εχθρός εκείνων που θέλουν να επιβάλουν μια άλλη σκέψη. Είναι λογικό, δεν το βρίσκω αφύσικο. Το ήξερα, το περίμενα, το φανταζόμουν. Ήξερα πως είμαι απέναντι από έναν στρατό, ήξερα πως ο στρατός αυτός θα επιχειρήσει πυροβολισμούς εναντίον μου. Αλλά δεν μπορώ να μην πω αυτό που σκέφτομαι. Αν θέλει κάποιος να μου προκαλέσει ασφυξία, θα μου κάνει αυτό: Δεν θα μου επιτρέπει να πω αυτό που σκέφτομαι. Πρέπει να σου πω ότι στην περίπτωσή μου αυτή η δολοφονία χαρακτήρα επιχειρήθηκε πολλές φορές».

Είναι εύκολο να κατασκευάζεις εχθρούς. Και ξεκούραστο. Έτσι, δεν χρειάζεται να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και την ανέμπνευστη προσπάθειά σου. Ωστόσο, η διακοπή των εκπομπών του δείχνει πως, ακόμα κι αν δεν το ομολογεί, κουράστηκε. Κουράστηκε να προσπαθεί να πείσει. Γενικά. Επιτέλους. Ίσως έτσι, με ένα γενναίο τηλεοπτικό διάλειμμα, βρει τον σατιρικό συγγραφέα που αναζητά τα τελευταία χρόνια.