Κυβερνητικό σχέδιο μέσα σε… 50 λεπτά της ώρας - Free Sunday
Κυβερνητικό σχέδιο μέσα σε… 50 λεπτά της ώρας
Αυτή η τακτική των επτά χρόνων χωρίς κανένα σχέδιο κράτησε μέχρι τις 26 Μαΐου 2019, δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές.

Κυβερνητικό σχέδιο μέσα σε… 50 λεπτά της ώρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυόμισι χρόνια αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνηση, δεν ετοίμασε ποτέ ένα σχέδιο για οτιδήποτε. Του αρκούσε να περιγράφει τις μεγάλες αρετές της Αριστεράς (κι ας τις περιφρονούσε) και να διχάζει την ελληνική κοινωνία: εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι, το φως και το σκοτάδι, τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν, και άλλα χαριτωμένα.

Αυτή η τακτική των επτά χρόνων χωρίς κανένα σχέδιο κράτησε μέχρι τις 26 Μαΐου 2019, δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν σκέφτηκαν ούτε και τότε, μπροστά στην κάλπη, ότι πρέπει να απαριθμήσουν τα πεπραγμένα τους μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία (αν είχαν). Ήταν βέβαιοι ότι αυτό το περίφημο πλεονέκτημα της Αριστεράς ήταν αρκετό. Όμως το βράδυ της 26ης Μαΐου έχαναν με διαφορά 9,3%!

Έπεσαν από τα σύννεφα. Το σοκ ήταν μεγάλο. Για κάποιες ημέρες μπήκαν σε μια φάση σύγχυσης. Μα γιατί δεν μας ψήφισαν; Εμείς δεν είμαστε το φως; Τι δεν κατάλαβαν οι ιθαγενείς αυτού του τόπου; Και για λίγο συνέχισαν τα ίδια: θα έρθει το σκοτάδι, θα σας ξαναφέρουν το ΔΝΤ, θα δουλεύετε επταήμερο, δεν καταλάβατε τι ψηφίσατε, και πάει λέγοντας.

Τότε –το γράφω με σιγουριά– κάποιος πρέπει να τους ψιθύρισε στο αυτί ότι «αυτά που λέτε, παιδιά, αξιολογήθηκαν στις ευρωεκλογές και χάσατε με σκορ. Αν συνεχίσετε να λέτε τα ίδια, η διαφορά θα μεγαλώσει, πάτε για νέα συντριβή». Κι εκείνη τη στιγμή αποφάσισαν ότι έχει έρθει η ώρα να παρουσιάσουν επιτέλους στον ελληνικό λαό ένα σχέδιο, έστω 20 μέρες πριν από τις εκλογές.

Διαβάζοντας το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ που εκπονήθηκε με καθυστέρηση επτά χρόνων και λίγες ώρες πριν από την κάλπη, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι χρειάστηκε περίπου… 50 λεπτά για να εκπονηθεί. Κάθισαν κάποιοι σε ένα τραπέζι, ένας πήρε μπροστά του ένα χαρτί κι ένα στιλό και άρχισαν: «Γράφε: 500.000 θέσεις εργασίας, βασικός μισθός 750 ευρώ, μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%» – και γενικώς ό,τι δεν είχαν σκοπό ΠΟΤΕ να το κάνουν, «γιατί εσείς πάντοτε θα μας ψηφίζετε γιατί είμαστε οι άσπιλοι», το έκαναν τώρα, αρκεί να ξαναψηφιστούν για να τα εφαρμόσουν, βρε αδερφέ.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπήρξε μια κυβέρνηση που χρειάστηκε επτά χρόνια (και 50 λεπτά) για να συντάξει ένα σχέδιο, που όμως, επειδή είναι ανεφάρμοστο, ερασιτεχνικό και δεν στηρίζεται πουθενά, είναι ένα ευτελές σχέδιο επί χάρτου. Μέχρι εκεί μπόρεσαν.