Πράγματα, Novartis και θαύματα - Free Sunday
Πράγματα, Novartis και θαύματα
Στον αγιασμό που πραγματοποίησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το δικαστικό έτος στον Άρειο Πάγο, ήταν και ο Υπουργός Αναπληρωτής Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Πράγματα, Novartis και θαύματα

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 σημειώναμε από αυτή τη θέση ότι τουλάχιστον η δεύτερη από τις δύο αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή, η οποία υποβλήθηκε στις 21/2/2019, συνιστά σαφή μήνυση κατά της ανακρίτριας Διαφθοράς κ. Ελένης Τουλουπάκη και ότι πρέπει η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία την παρέλαβε, ή να τη διαψεύσει ή να ανακοινώσει την εξέλιξη, βάσει των προβλεπομένων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από το «Πρώτο Θέμα» (2 Ιουνίου 2019) εκτεταμένων αποσπασμάτων των αναφορών του κ. Αγγελή και η επιβεβαίωση αυτών από εξώδικη δήλωση που απέστειλε η ίδια η κ. Τουλουπάκη στην εφημερίδα.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 10 Ιουνίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να εξεταστούν, από ποινικής σκοπιάς, οι αναφορές Αγγελή. Την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, βέβαια, σύσσωμος ο Τύπος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν επίμονα διερεύνηση των καταγγελιών Αγγελή. Την Τρίτη το θέμα έλαβε τεράστιες διαστάσεις δημοσιότητας.

Κατέστη από τις εξελίξεις ξεκάθαρο ότι οι αναφορές Αγγελή παρέμειναν «αδρανείς» στα συρτάρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου επί τρεισήμισι μήνες. Ότι αφέθηκε η κοινή γνώμη να πιστεύει ότι επρόκειτο περί πειθαρχικών, απλώς, αναφορών, οι οποίες μάλιστα είχαν εξεταστεί και είχαν απορριφθεί. Η ποινική διάσταση των αναφορών είχε αποσιωπηθεί και ενεργοποιήθηκε μόνο μετά τη σωρεία των δημοσιευμάτων και των αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη του περιεχομένου τους. Η ίδια η κ. Τουλουπάκη, στην εξώδικη δήλωσή της αναφέρθηκε μόνο στην πειθαρχική εκδοχή των αναφορών, αποφεύγοντας να σχολιάσει την ποινική. Όλα αυτά ενώ για την υπόθεση Novartis εδώ και δύο χρόνια το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά.

Αξιομνημόνευτο και το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναγκασμένη από τις εξελίξεις, κινεί την ποινική διαδικασία, κινεί ταυτόχρονα πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά του κ. Αγγελή για τη διαρροή των αναφορών του. Η κίνηση έχει προφανή στόχευση: να βγουν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα μια κίνηση υπέρ και μια κίνηση κατά του κ. Αγγελή, ώστε να μετριαστούν οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Κακά τα ψέματα, μια μήνυση κατά της εισαγγελέως που διερευνά το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» για κατάχρηση εξουσίας, και μάλιστα από τον επόπτη της, δεν είναι απλή υπόθεση. Φυσικά από πουθενά δεν προκύπτει ότι η διαρροή των αναφορών έγινε από τον ίδιο τον κ. Αγγελή. Είναι μια πιθανή εκδοχή, αλλά δεν είναι η μόνη.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου ο κ. Αγγελής δίνει στη δημοσιότητα μια εκτεταμένη επιστολή, στην οποία ουσιαστικά επαναλαμβάνει όσα έγραψε στις αναφορές και φωτογραφίζει τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν», τον άνθρωπο που κινεί τα νήματα στην υπόθεση Novartis. Η σκοπιμότητα της κίνησης είναι επίσης προφανής: γνωρίζει ο κ. Αγγελής ότι θα δεχτεί επιθέσεις και σπεύδει αφενός να προλάβει, αφετέρου να προειδοποιήσει ότι έχει στοιχεία άμυνας. Λέει στη δημόσια δήλωσή του πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ενήμεροι από καιρό για τη δράση του «Ρασπούτιν» και ότι γνωρίζουν ποιος είναι. Με απλά λόγια, καθιστά τους πάντες συνυπεύθυνους για ό,τι πρόκειται να αποκαλυφθεί. Οι υπαινιγμοί είναι σαφείς και μέχρι ένα σημείο επαληθεύσιμοι. Η τακτική της επιθετικής άμυνας σε πλήρη ανάπτυξη. Η ίδια η δήλωση του κ. Αγγελή ανατρέπει το θεμέλιο της πειθαρχικής δίωξης εναντίον του. Οι (όποιες) καταγγελίες Αγγελή δεν συνιστούν πλέον διαρροή υπηρεσιακού εγγράφου αλλά δημόσιες καταγγελίες, σχεδόν ονομαστικές. Σεμινάριο αμυντικού τύπου επίθεσης.

Καθόλου τυχαία, την Παρασκευή 14 Ιουνίου ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου δίνει συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και είναι εξαιρετικά ήπιος στις διατυπώσεις του: Μιλά για «αλληλοκατηγορίες εισαγγελέων στη λεγόμενη υπόθεση Novartis»! Ποιος Ρασπούτιν, ποιο «σκάνδαλο»! «Η λεγόμενη υπόθεση Novartis»!

Μόλις δύο μήνες πριν, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. υπουργός αναρωτιόταν (όπως η ίδια εφημερίδα στις 14/6/2019 περιγράφει) «ποια η αξιοπιστία των καταγγελιών εισαγγελικής λειτουργού περί παρεμβάσεων και αυτές πού κατέληξαν;». Αναφερόταν στην προκάτοχο της κ. Τουλουπάκη, κ. Ελένη Ράικου, η οποία πρώτη είχε αναφερθεί στον Ρασπούτιν και είχε καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο της. Μετά την επιστολή Αγγελή, το «σκάνδαλο Novartis» υποβαθμίστηκε σε «αλληλοκατηγορίες εισαγγελικών λειτουργών». Ως να θέλει να μας πει ότι για όλα φταίνε οι εισαγγελείς, αφήνοντας την κ. Τουλουπάκη ξεκρέμαστη. Όταν όμως, μετά την κ. Ράικου, και ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρεται σε Ρασπούτιν, το πράγμα δεν είναι τόσο απλό. Δεν πρόκειται για «αλληλοκατηγορίες εισαγγελέων» αλλά για κατηγορίες εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης.

Το αποκορύφωμα ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» την Κυριακή 16 Ιουνίου. Αποκαλύπτει (και αυτή!) το υπόλοιπο περιεχόμενο των αναφορών Αγγελή, όχι με αυτούσια παράθεση των εγγράφων αλλά με διήγηση συντάκτη. Αυτό το δημοσίευμα δεν το επιβεβαίωσε κανείς. Ο τίτλος: «Ο Αγγελής ξεσκεπάζει το κουκούλωμα του σκανδάλου». Από τα αποσπάσματα που δημοσιεύονται (φαίνεται να) προκύπτει η απόλυτη υπηρεσιακή ανεπάρκεια της εισαγγελέως Διαφθοράς και των βοηθών της.

Οι δηλώσεις του κ. Καλογήρου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της Παρασκευής βρήκαν την εξήγησή τους στο «Documento» της Κυριακής: Σκάνδαλο υπάρχει, αλλά το… κουκούλωσε η ανεπαρκής κ. Τουλουπάκη! Θυμόμαστε όλοι τον κ. Τζανακόπουλο να σπεύδει νύχτα στον Άρειο Πάγο, μετά το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Από την πρώτη στιγμή οι κυβερνητικοί στήριξαν πολλές προσδοκίες στην υπόθεση Novartis. Έπαιξαν ένα βρόμικο παιχνίδι στη Βουλή, κρατώντας «ανοιχτή» την υπόθεση με προφανή ελπίδα να βρεθούν χρήματα στους λογαριασμούς των πολιτικών αντιπάλων. Κανονική «πονταρισιά» ως σε καζίνο. Έπαιξαν κι έχασαν. Και τώρα τρέχουν να κρυφτούν, αποστασιοποιούμενοι και αφήνοντας εκτεθειμένη και βορά στα θηρία την εισαγγελέα Διαφθοράς. Από κει που διαλαλούσαν ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να ερευνήσει, τώρα, διά του «Documento» της κυβερνήσεως, βγάζουν τους λειτουργούς της ανεπαρκείς.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 ο κ. Αγγελής ζητά ανάσυρση και επανεξέταση των μηνύσεων Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, που είχε αρχειοθετήσει ο ίδιος. Οι μηνύσεις αυτές στρέφονταν ευθέως κατά του πρωθυπουργού και των υπουργών του, όπως και κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς και των βοηθών της. Την επομένη επρόκειτο να καταθέσει ο ίδιος για τις καταγγελίες του.

Η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, συνεπώς, πέρα από το να αποτινάξει από πάνω της τις εντυπώσεις που δημιούργησε η σπουδή της απερχόμενης κυβέρνησης να την τοποθετήσει, πέρα από το να δείξει ότι παραμένει ανεπηρέαστη και αδέκαστη στο πόστο της, θα πρέπει και να διασφαλίσει ότι δεν θα αφήσει συγκεκριμένα στελέχη της Δικαιοσύνης να γίνουν αλεξικέραυνα και τα μόνα εξιλαστήρια θύματα για χάρη του όποιου Ρασπούτιν.

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.