Το πραγματικά νέο και το πολύ «παλιό» στην πολιτική ζωή της χώρας - Free Sunday
Το πραγματικά νέο και το πολύ «παλιό» στην πολιτική ζωή της χώρας

Το πραγματικά νέο και το πολύ «παλιό» στην πολιτική ζωή της χώρας

Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*

Συζητώντας σε μια μεγάλη παρέα φίλων για την πρόσφατη κυβερνητική προσπάθεια να βολευτούν με νόμους και διατάξεις συγγενείς και ημέτεροι ψηφοφόροι κατά την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής, φίλος έθεσε δύο εύστοχες ερωτήσεις:

Έχετε δει κάποιον πολιτικό να διορίζει το παιδί του στην Αστυνομία, ώστε να παίρνει χαμηλότατο μισθό, να διακινδυνεύει τη ζωή του, να αγοράζει εξοπλισμό από τις οικονομίες του και να φοβάται ΕΔΕ ανά πάσα στιγμή; Έχετε δει κάποιον πολιτικό να διορίζει το παιδί του στις φυλακές Κορυδαλλού ή σε κάποιο άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας, ώστε να αντιμετωπίζει καθημερινά, μεταξύ άλλων, βαρυποινίτες και τρομοκράτες; Του απάντησα ότι δεν ξέρω κάποιον και πως μάλλον δεν θα υπάρχει κανείς τέτοιος πολιτικός, παραδεχόμενος το πόσο δύσκολα είναι αυτά τα επαγγέλματα και το πόσο έχουν αδικηθεί αυτοί οι συμπολίτες μας από το κράτος, από όλους μας, από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Όταν στη συνέχεια η συζήτηση πήγε στην κυρία Χριστοδουλοπούλου, εκεί κράτησα κάποιες αποστάσεις, γιατί είναι λάθος να θεωρούμε ένα άτομο αποδιοπομπαίο τράγο και να του φορτώνουμε όλες τις αμαρτίες του πολιτικού κόσμου, έστω και αν πολλά άτομα της παράταξής της σήκωναν τόσα χρόνια το δάχτυλο και διατυμπάνιζαν τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος». Αντίθετα, αυτό που με είχε κάνει να θυμώσω περισσότερο ήταν μια παλαιότερη απάντηση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου στον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ζητούσε η Επιτροπή της Βουλής να εξετάσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα την επόμενη ημέρα στις 9 η ώρα το πρωί. «Σιγά μην ξυπνήσω και από τις 7!» ήταν η απάντηση της κυρίας Χριστοδουλοπούλου…

Και αυτό γιατί πιστεύω ότι η επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να αλλάξει τη χώρα βασιζόμενη ακριβώς στους Έλληνες που… σηκώνονται στις 7 ή και ακόμη νωρίτερα. Δεν μας αρμόζουν ως χώρα οι συζητήσεις για μετατάξεις «κολλητών», για ρουσφέτια, για «παραθυράκια νόμων» και για διορισμούς από… τη διπλανή πόρτα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν –αυτό είναι το «παλιό», το «πολύ παλιό»– πράγμα το οποίο ζητάμε και κατά την τελευταία τετραετία.

Αντίθετα, χρειαζόμαστε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που παλεύουν κάθε μέρα για το μεροκάματο, τις οικογένειές τους, την αξιοπρέπειά τους και το καλό των συμπολιτών τους. Οι αστυνομικοί και οι φύλακες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, οι οικοδόμοι, οι εργάτες, οι αγρότες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (υπάρχουν πάρα πολλοί) είναι μέσα σ’ αυτούς, όπως μέσα σ’ αυτούς είναι και οι σωστοί επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνθρωποι της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Δεν θα πρέπει να έχουμε «δικούς μας» και «δικούς σας». Η ανεργία και η φτώχεια δεν έχουν πολιτικό χρώμα.

Αυτό που θα πρέπει να μας χωρίζει από το «παλιό» είναι ένα κράτος που θα βοηθά και θα ανταμείβει τους έντιμους, τους ικανούς και τους εργατικούς. Ένα κράτος που θα κάνει τα πάντα για να φέρει επενδύσεις στη χώρα και καλές δουλειές σε όλους. Στον Έλληνα αξίζουν δουλειές με ικανοποιητικές αποδοχές και όχι τα πρόσκαιρα επιδόματα-ψίχουλα που του πετάει σαν ξεροκόμματο η απερχόμενη κυβέρνηση μέσω της υπερ-φορολόγησης των άλλων συμπολιτών του.

Ο σκοπός μιας κυβέρνησης δεν είναι να ρημάζει τη μεσαία τάξη για να βολεύει την πολιτική της πελατεία, αλλά να δημιουργεί καινούριο πλούτο που να μοιράζεται σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει από την 8η Ιουλίου. Η Ελλάδα έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να το επιτύχει ως χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυώνται την επιτυχία.

Δεσμεύομαι προσωπικά να δίνω καθημερινά τη μάχη μέσα στη Βουλή, με την εμπειρία, την αποτελεσματικότητα και την τεχνογνωσία που αποκτούν οι άνθρωποι της «αγοράς» και της πραγματικής οικονομίας, ώστε να δημιουργήσουμε πλούτο στη χώρα, που να μοιράζεται στη συνέχεια σε όλους τους πολίτες στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπόσχομαι να είμαι δίπλα σας με γνώση και αποτελεσματικότητα!

*O Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας