Πρόωρες εκλογές; Ποτέ από τον κ. Μητσοτάκη! - Free Sunday
Πρόωρες εκλογές; Ποτέ από τον κ. Μητσοτάκη!
Ακόμα και οι κοντινοί σε αυτόν αρθρογράφοι και αναλυτές δεν έχουν κατανοήσει πώς σκέφτεται ο νυν πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί εντελώς να «τη φέρει στον αντίπαλο».

Πρόωρες εκλογές; Ποτέ από τον κ. Μητσοτάκη!

Έγκριτοι αρθρογράφοι από τον χώρο της ΝΔ εκτιμούν –και το γράφουν– ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει σύντομα σε εκλογές. Όπως εξηγούν, θα είναι μια απόφαση-μονόδρομος, διότι θα έχει ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό του έργο, που ήδη το «τρέχει», θα κερδίσει τις εκλογές έχοντας μια νέα καθαρή τετραετία και, το κυριότερο, θα κάψει την απλή αναλογική, κάνοντας τώρα τις διπλές εκλογές.

Η ανάλυση είναι σωστή. Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης έτσι θα σκεφτόταν και αυτό θα έπραττε. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε τη χώρα μόνο σε πρόωρες εκλογές (και τις τρεις φορές που μπόρεσε), η βασική σκέψη θα ήταν «πώς θα τη φέρουμε στον αντίπαλο;». Όμως αυτό δεν ισχύει για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές.

Ακόμα και οι κοντινοί σε αυτόν αρθρογράφοι και αναλυτές δεν έχουν κατανοήσει πώς σκέφτεται ο νυν πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί εντελώς να «τη φέρει στον αντίπαλο». Δεν σχεδιάζει τακτικές λάσπης στο παρασκήνιο, ούτε μοιράζει ατάκες για κατανάλωση στα τηλεπαράθυρα. Επιπλέον, θεωρεί ότι μια τέτοια πρακτική θα ωφελήσει τον ίδιο και πολύ περισσότερο τη χώρα. Τι ακριβώς κάνει, λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα, σε αντίθεση με τις συνήθειες της Μεταπολίτευσης, ενώνει.

Προτείνει μια Πρόεδρο Δημοκρατίας που δεν ανήκει στη ΝΔ, αν και μπορούσε να εκλέξει όποιον ήθελε με τις 158 ψήφους που διαθέτει. Αυτό δεν θα έκαναν οι προηγούμενοι; Για τρίτη φορά, όμως, θέλει να ενώσει την ψήφο των μεγάλων κομμάτων. Ή ζητά από τους πολίτες να αποδεχτούν την απαγόρευση του καπνίσματος και η συντριπτική πλειονότητα το τηρεί (κάτι πρωτοφανές γι’ αυτή τη χώρα της μαγκιάς).

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει, λοιπόν, απέναντί του όλες τις παθογένειες της αντιπολίτευσης και αυτές μάχεται. Προσπαθεί να επιφέρει στη χώρα μια κανονικότητα και μια λογική παντού. Να αλλάξει το κόμμα του, φέρνοντάς το στον κεντρώο χώρο. Θέλει να συνεφέρει το πολιτικό σύστημα, να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των πολιτών, να λειτουργούν με διαφάνεια και ταχύτητα η Βουλή και οι θεσμοί, να επιβληθεί παντού αξιοπιστία έργων και λόγων και πολλά άλλα.

Και τι ξέρει; Πως μόνο έτσι θα ξανακερδίσει τις επόμενες εκλογές (του 2023 φυσικά). Γιατί, όπως είπαμε, δεν σκέφτεται όπως οι εκπρόσωποι του παλιού. Άλλωστε αυτοί δεν είναι ακριβώς πολιτικοί του αντίπαλοι. Είναι ξεπερασμένοι από την ίδια την πραγματικότητα.