Τρώγοντας το ΕΣΠΑ για καλό σκοπό - Free Sunday
Τρώγοντας το ΕΣΠΑ για καλό σκοπό

Τρώγοντας το ΕΣΠΑ για καλό σκοπό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μία μαθήτρια στην Ηλεία λιποθύμησε επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέκοψε τα σχολικά γεύματα.

Μόνο που η μαθήτρια ήταν μαθήτρια γυμνασίου ενώ τα γεύματα δίνονται στο δημοτικό και μόνο που τα γεύματα έρχονται στο σχολείο και δίνονται μετά το τέλος των μαθημάτων ενώ το κορίτσι λιποθύμησε κατά τη διάρκεια τους.

Η κυβέρνηση απάντησε δίνοντας κάποιους αριθμούς από τους οποίους προκύπτει ότι οι παραλήπτες των γευμάτων είναι εφέτος περισσότεροι από όσοι ήταν πέρυσι.

Όμως δυστυχώς για όλη την κοινωνική ευαισθησία που ρέει άφθονη, δεν είναι πρόγραμμα καταπολέμησης της κοινωνικής ανισότητας και ενίσχυσης οικογενειών με οικονομικά προβλήματα.

Τα σχολικά γεύματα δίνονται τώρα περίπου μία τριετία και αφορούν τους κατά τεκμήριο πιο φτωχούς δήμους της χώρας.

Όπως λέει η εγκύκλιος για τον σκοπό του προγράμματος, προκειται για ένα “ειδικά σχεδιασμένο από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο για το διαιτολόγιο Πανεπιστημιακό Φορέα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής”. όπως ακριβώς έλεγε και πέρυσι.

Γιαυτο και δεν απευθύνθηκε σε άτομα, αλλά σε δήμους, όσο κι αν αυτοί επελέγηχαν με το κριτήριο της φτωχιαςς.

Όμως ακόμη και οι πιο φτωχοί δήμοι έχουν και εσωτερικές διαβαθμίσεις ως προς την φτώχεια που αγνοήθηκαν κατά τον ορισμό των παραληπτών.

Η κυρία Φωτίου υπερηφανευόταν που τα παιδιά τρώνε όλα μαζί, αλλά τα παιδιά παίρνουν το φαγητό σε πακέτο και φεύγουν.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν ούτε διορθώθηκαν χωρικές αστοχίες αλλά ούτε έγινε καμία αξιολόγηση του προγράμματος.

Το βασικό ζητούμενο στα γεύματα δεν ήταν να ωφεληθούν τα λίγα παιδιά που όντως είχαν ανάγκη αλλά να διατεθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ που η χώρα δεν μπορούσε να αξιοποιήσει αλλιώς.

Κι όσο τα γεύματα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ότι κι αν λέει η αντιπολίτευση, ότι κι αν απαντάει η κυβέρνηση, εξακολουθούν να είναι διέξοδος στην αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων.

Οι μόνοι που μετά βεβαιότητος ενδιαφέρονται να συνεχιστεί το πρόγραμμα είναι οι εταιρείες που το αναλαμβάνουν. Όταν δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια η μία κατά της άλλης, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.