Το πρόβλημα της εκκλησίας δεν είναι η κοινωνία αλλά η επικοινωνία - Free Sunday
Το πρόβλημα της εκκλησίας δεν είναι η κοινωνία αλλά η επικοινωνία

Το πρόβλημα της εκκλησίας δεν είναι η κοινωνία αλλά η επικοινωνία

Εάν αβίαστα προκύπτει ένα συμπέρασμα από τον θόρυβο που προκλήθηκε σε σχέση με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνοδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό και τη Θεία Κοινωνία, είναι ότι η εκκλησία της Ελλάδος έχει ένα τεράστιο πρόβλημα να επικοινωνήσει τις απόψεις της.

Διότι η ανακοίνωση της εκκλησίας, η οποία προκάλεσε την οργή έλεγε τα ίδια ακριβώς πράγματα που έλεγε και η ανακοίνωση του Πατριαρχείου, η οποία έγινε δεκτή με επευφημίες.

Στην ανακοίνωση της, η Εκκλησία της Ελλάδος έλεγε ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε “πατρικά να προτρέψει όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους”.

To Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ανακοίνωση  μετά από τη συνεδρίαση της δικής του Ιεράς Συνόδου ανέφερε, ότι “η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι' αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.”

Η διαφορά είναι περίπου αδύνατο να εντοπιστεί κι αυτό σημαίνει ότι  αν η εκκλησία της Ελλάδος δεν αλλάξει εικόνα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσει το περιεχόμενο των ιδεών της.

Αν βέβαια ενδιαφέρεται και δεν επαναπαύεται στη βεβαιότητα της εξουσίας της.

Αν μπορει δε να διαβάσει με ψυχραιμία και τη σχετική αναφορά του Κυριάκου  Μητσοτάκη, στο χθεσινό του διάγγελμα, θα διαπίστωσει ότι ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφως,τ επιπλήττει για όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της, χρησιμοποιώντας τους ίδιες λέξεις της ανακοινώσεις.

"Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις"