Η ευρωζώνη και οι αδύναμοι κρίκοι της - Free Sunday
Η ευρωζώνη και οι αδύναμοι κρίκοι της

Η ευρωζώνη και οι αδύναμοι κρίκοι της

Υπό την πίεση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού η Ιταλία και η Ελλάδα επιβεβαιώνονται σαν οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης.

Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου σκαρφάλωσε ήδη στο 2,57% ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου ήταν στο 0,92%.

Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο του ιταλικού Δημοσίου είναι στο 2,11% ενώ το 10ετές γερμανικό ομόλογο είναι σε ένα εντυπωσιακό -0,50%.

Λειτουργούν ήδη οι μηχανισμοί απόκλισης με τη λογική της αγοράς χωρίς να έχει αλλάξει η οικονομική πολιτική σε Ιταλία και Ελλάδα. Αντίθετα η κυβέρνηση της Ιταλίας ακολουθεί μία φιλοευρωπαϊκή πολιτική παρά τις πιέσεις του Σαλβίνι και της Λέγκας και διαχειρίζεται τα δημοσιονομικά με σύνεση στη βάση των νέων αναγκών που δημιουργεί η πανδημία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα όλοι αναγνωρίζουν στην ευρωζώνη τον Μητσοτάκη σαν έναν αποτελεσματικό μεταρρυθμιστή με σωστές απόψεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι σε συνθήκες κρίσης του κορωνοϊού η ευρωζώνη πρέπει να πάρει μέτρα προστασίας των αδύναμων οικονομικών κρίκων της και ενίσχυσης της συνοχής της.

Τα μέτρα αυτά δεν φαίνονται στον πολιτικό ορίζοντα. Και αν ορισμένοι θεωρούν ότι έχουν τη δυνατότητα να μην πάρουν υπόψη τους τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ελλάδας θα πρέπει να σκεφθούν πού θα οδηγήσει την ευρωζώνη και την ΕΕ η απόκλιση με την Ιταλία στην μετά Brexit εποχή.