Ιδιωτικό χρέος και τράπεζες «βαρίδια» στη νέα κρίση - Free Sunday
Ιδιωτικό χρέος και τράπεζες «βαρίδια» στη νέα κρίση
H Ελλάδα κουβαλά ακόμα στις αποσκευές της ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος Eurokinissi

Ιδιωτικό χρέος και τράπεζες «βαρίδια» στη νέα κρίση

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση και θα δοκιμαστεί σκληρά από τις δυσκολίες και τις ανατροπές που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

Κατά την άποψή μου έχουμε δύο επιβαρυντικούς παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείριση της νέας κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον, είμαστε ακόμα βυθισμένοι σε έναν ωκεανό ιδιωτικού χρέους που έχει σχέση με την κρίση του 2008 – 2009. Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα έπρεπε βέβαια να είχε αντιμετωπιστεί τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο «τσουνάμι» ιδιωτικού χρέους που έχει σχέση με την κρίση του κορωνοϊού και απειλεί να παρασύρει τα πάντα.

Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν συνέλθει από την κρίση του 2015, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την ελληνική οικονομία και επιβαρύνουν με διάφορους τρόπους δανειολήπτες, καταθέτες, συναλλασσόμενους, φορολογούμενους σε μια προσπάθεια να βγουν από τη δύσκολη θέση.

Η αδυναμία τους, που ήταν φανερή πριν από την κρίση του κορωνοϊού, παίρνει απειλητικές διαστάσεις για την οικονομία και την κοινωνία.