Ο κοινωνικός αυτοματισμός της καταγγελίας της παραλίας - Free Sunday
Ο κοινωνικός αυτοματισμός της καταγγελίας της παραλίας

Ο κοινωνικός αυτοματισμός της καταγγελίας της παραλίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, η μείωση στην διέλευση των δύο διοδίων της Αθήνας προς βορρά και νότο ήταν 27 και 32% αντίστοιχα χθες Παρασκευή.


Προσωπικά δεν έχω τα εργαλεία να αξιολογήσω αν η μείωση είναι αυτή που έπρεπε να είναι σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε.
 
Αν για παράδειγμα η μετακίνηση προς τα εξοχικά για το Σαββατοκύριακο ήταν 25-30% κι οι άλλοι περνουσαν για επαγγελματικούς λογους, η μείωση είναι μια χαρά. Αν όμως κάθε Παρασκευή ένας στους δύο πήγαινε στο εξοχικό του, σημαίνει ότι η προτροπή της κυβέρνησης να "μένουμε σπίτι"  πέρασε μόνο στους μισούς, άρα δεν πέρασε θα έπρεπε.
 
Ούτε μπορώ να ξέρω πως ήταν η "έξοδος" προς Χαλκιδική. Όμως ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι η κίνηση προς Χαλκιδική ήταν αυτό το Σαββατοκυριακο μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο. Και φωτογραφία από Χαλκιδική με γεμάτες παραλίες δεν δημοσίευσε κανείς. 
 
Όλα αυτά δημιουργούν την εντύπωση ότι κάποιοι επιδίδονται σε ένα κυνήγι μαγισσών σε μια προσπάθεια να ενταχθούν στο στρατόπεδο της πολιτικής ορθότητας.
 
Αλλωστε δεν είναι δύσκολη η οχύρωση στο μετερίζι του facebook και η καταγγελία εναντιον όλων. Των αναισθητων,  των ασυνειδητων, των καλοπερασακηδων, και άλλων κατηγοριών μειωμένης κοινωνικής συνειδητότητας.
 
Όμως έτσι δημιουργείται ένας κοινωνικός αυτοματισμός εναντίον όλων όσων δεν είναι σπίτι.
Χωρίς καν να είναι γνωστοί οι λογοι για τους οποίους δεν είναι σπίτι.
 
Η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους της κοινωνίας που πιστεύει οτι κάνει ότι καλύτερο μπορεί. 
Μέχρι στιγμής δεν έχει απαγορεύσει τις μετακινήσεις. Έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για το ότι γίνονται και προσπαθεί να τις αποθαρρύνει αλλά δεν τις έχει απαγορεύσει.
 
Αν γίνουν επικίνδυνες, θα τις απαγορεύσει, όπως έκανε και με τις εκκλησίες, και τις μεταβάσεις στα νησιά, και προηγουμένως με τις παραλίες και τα πάρκα. Ευτυχώς, άσχετα με το τι έγραφε το facebook.
 
Οι περίπου 200 παραβάσεις των περιορισμών για οποίες έγιναν συλλήψεις, δείχνουν ότι τα περιοριστικα μέτρα πέρασαν στην κοινωνια κι εφαρμόζονται. Ο δήμαρχος Κυθήρων είπε ότι ο ίδιος και οι αντιδήμαρχοι του δεν θα διευκολύνουν την παράκαμψη της απαγόρευσης των μετακινήσεων προς τα νησιά. 
 
Η μεγιστοποίηση της σημασίας περιστατικών μπορεί να εκτονώνει καταπιεσμενα αισθήματα, δεν συνεισφέρει στη ψυχραιμία που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Δημιουργεί μια εικόνα αναντίστοιχη της πραγματικότητας κι ενισχύει την κοινωνική καχυποψία εντελώς ακατάλληλη στιγμή.