Ο καθ.Τσιοδρας είναι απότοκο κι όχι υπέρβαση του πολιτικού συστήματος - Free Sunday
Ο καθ.Τσιοδρας είναι απότοκο κι όχι υπέρβαση του πολιτικού συστήματος

Ο καθ.Τσιοδρας είναι απότοκο κι όχι υπέρβαση του πολιτικού συστήματος

Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τα πολύ επαινετικά σχόλια για τον καθηγητή Τσιοδρα, ο οποίος έχει δικαίως εντυπωσιάσει το πανελλήνιο με την ευαισθησία και την επιστημοσύνη του.

 
Ανάμεσα σε όλα όσα του αναγνωρίζονται είναι ότι δεν είναι προϊόν κομματικών συναλλαγών.
 
Όμως τι ακριβώς είναι ο καθηγητής που μας γοήτευσε;
 
Πριν έναν μήνα, στο υπουργείο Υγείας συνεστήθη η Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
 
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η Επιτροπή "εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου, τη λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19",
 
Σε ότι αφορά στη σύνθεση της, είναι ενδεκαμελης και σε αυτήν συμμετέχουν 
 
οι δύο γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υγείας, 
 
οι τρεις επικεφαλής των κρίσιμων οργανισμών του Υπουργείου Υγείας, (ΕΟΔΥ, ΕΟΦ, ΕΚΑΒ)
 
τέσσερις υπηρεσιακοί παράγοντες προϊστάμενοι  υπηρεσιών υγείας (δυο του Υπουργείου Υγείας και δύο του Άμυνας)
 
δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ, ένας λοιμωξιολόγος κι ένας μικροβιολογος
 
Από τα 11 μέλη της δηλαδή,  τα 9 μέλη ειναι αμέσως εξαρτώμενα από την κυβέρνηση. Οι άλλοι δύο είναι καθηγητές,  ο ένας από τους οποίους είναι ο κ.Τσιοδρας, ο οποίος με απόφαση του Υπουργού Υγείας έχει οριστεί και ως εκπρόσωπος τύπου, δηλαδή μεταφέρει αυτά που αποφάσισε η Επιτροπή κι αυτά που ο ίδιος κρίνει. 
 
Όσον δε αφορά στη θητεία της  επιτροπή, ειναι τριετής, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
 
Αν αλλάξει το κόμμα που κυβερνά,  θα αλλάξουν τουλάχιστον πέντε από τα 11 μέλη της επιτροπής, που είναι πολιτικά στελέχη. Και προφανώς και οι τεσσερις προϊστάμενοι των υπουργείων που ευλόγως μπορεί να αντικατασταθούν από άλλους με τους οποίους η τότε κυβέρνηση θα συνεννοείται καλύτερα.
 
Πρακτικά, η επιτροπή της οποίας εκπρόσωπος είναι ο κ.Τσιοδρας, είναι κατά εξοχήν απότοκο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος κι όχι υπέρβαση ή εξαίρεση του. 
Διότι ο Κικίλιας διόρισε την επιτροπη. Οι επευφημίες της κοινής γνώμης δειχνουν ότι η κοινωνία -προς το παρόν τουλάχιστον- κρίνει ότι διόρισε σωστά. Ας του αναγνωρίσουμε ότι διάλεξε σωστά και τον εκπρόσωπο. 
 
Για τον διορισμό των δύο γενικών γραμματέων του Υπουργείου και των τριών επικεφαλής των οργανισμών, θα κριθεί συνολικά η κυβερνηση. Όπως και για την διαχείριση του κοροναϊου οτι κι αν έχει πει ο Τσιοδρας.