Η απαγορευση επιβλήθηκε γιατί η αυτοπειθαρχία κυριάρχησε - Free Sunday
Η απαγορευση επιβλήθηκε γιατί η αυτοπειθαρχία κυριάρχησε

Η απαγορευση επιβλήθηκε γιατί η αυτοπειθαρχία κυριάρχησε

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένας θρίαμβος της πειθαρχίας την οποία απροσδόκητα επέδειξαν οι Έλληνες πολίτες.

 
Γιατί αν δεν είχαν επιδείξει πειθαρχία, θα ήταν αδύνατη η επιβολή περιορισμών, οι οποίοι θα αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς τουλάχιστον να βγάλει στρατό στους δρόμους.
 
Η ανάθεση του ελέγχου των μέτρων στην αστυνομία σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η αστυνομία είναι επαρκής για να τα επιβάλλει.
 
Και ειναι επαρκής διότι η "παραβατικότητα" σε ό,τι αφορά στις συστάσεις ήταν μικρή.
 
Παρά τη γελοία ηθική απαξίωση που μετραπηκε σε κοινωνική κατακραυγή κατά των "ανεύθυνων", οι "ανεύθυνοι", όπως είπε χθες και ο πρωθυπουργός, ήταν λίγοι.
 
Δεν έσπευσαν χιλιάδες στις παραλίες, δεν έφυγαν χιλιάδες στα διόδια, δεν ήταν δύσκολο να κλείσουν τα άλση και η παραλία της Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρξε αμφισβήτηση των μέτρων, ούτε καν το σύνηθες ελληνικό αντάρτικο. Δεν άνοιξαν εμπορικά καταστήματα, δε λειτούργησαν ταβέρνες στον ήλιο. Όλες κι όλες καμία 200 παραβάσεις καταγράφηκαν.
 
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αρκούν για να γίνει το κακό, σημαίνει όμως ότι είναι ευκολοτερα ελέγξιμη η παραβατικότητα. Γι'αυτό έγινε εφικτή η επιβολή των απαγορεύσεων.
 
Η πρώτη μάχη κερδήθηκε, η ελληνική κοινωνία τα κατάφερε να αυτοπειθαρχησει.
 
Το μήνυμα είναι αισιόδοξο. Αρχίσαμε να τα καταφέρνουμε.