Η αρρώστια των εκλογών - Free Sunday
Η αρρώστια των εκλογών
Προεκλογική συγκέντρωση του K.Μητσοτάκη το 1993

Η αρρώστια των εκλογών

Η απλή αναλογική είναι το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν. Είναι δεδομένο ότι θα προκύψει ακυβερνησία και ότι θα χρειαστούν δεύτερες. Η εκδοχή να συνεργαστεί η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ του «θα λογαριαστούμε μετά» δεν αντέχει σε κανένα λογικό πλαίσιο, εκτός αν θεωρήσουμε ότι η χώρα θα βρίσκεται ημιθανής, ο μισός ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διαγραφεί και ο άλλος μισός θα έχει ασπαστεί την κοινή (ευρωπαϊκή) λογική.

Η παρούσα κυβέρνηση, σχεδόν προτού συγκροτηθεί, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη θεομηνία στη Χαλκιδική, η οποία είχε και νεκρούς και σημαντικές καταστροφές. Αντέδρασε άμεσα και, άσχετα από επιμέρους αστοχίες, έσωσε την τουριστική παρτίδα και για τον νομό και για τη χώρα. Δόθηκε εντός και εκτός Ελλάδος η αίσθηση ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ανάλογα έδρασε στις φωτιές του καλοκαιριού.

Όσο εμείς χαζεύαμε στις ειδήσεις τα γεγονότα στην Κίνα, αποδείχθηκε ότι κάποιοι στην κυβέρνηση μελετούσαν την κατάσταση και ετοιμάζονταν. Όσο κι αν η γειτονική Ιταλία αποτέλεσε ζωντανό παράδειγμα, είναι αδύνατο να κινητοποιηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός την τελευταία μέρα. Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα έφεραν τη χώρα στη θέση του παγκόσμιου παραδείγματος αντιμετώπισης της πανδημίας. Επί δέκα χρόνια είχαμε συνηθίσει να είμαστε το μαύρο και ανυπόληπτο πρόβατο.

Δεν είναι λογικό να πούμε ότι αυτή η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά. Εισήγαγε όμως στη δράση της στοιχεία πρωτόγνωρα για τη δική μας πραγματικότητα: πρόγραμμα, στοχοπροσήλωση, αξιοποίηση δυναμικού απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και κυρίως αξιοποίηση επιστημόνων και αληθινών τεχνοκρατών σε κυβερνητικές και διοικητικές θέσεις. Εγκατέλειψε την άγονη και απρόσφορη αντικοινοτική ρητορική και επέλεξε να συνεργαστεί με την ηγεσία της Ε.Ε.

Θα ήταν αφελής κάποιος αν πίστευε ότι η σκληρή και αποτελεσματική στάση της χώρας στον Έβρο οργανώθηκε και αποφασίστηκε σε μια νύχτα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν μήνες για το ό,τι έγινε. Η ίδια προετοιμασία στο ευρύτερο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα απέτυχε. Για τον απλούστατο λόγο ότι η κοινή γνώμη δεν θέλησε να ασπαστεί τη μεθοδολογία της κυβέρνησης – η οποία θέλησε να συνεργαστεί με τον διεθνή παράγοντα και να κινηθεί με βάση τους κανόνες. Κανόνες που εν πολλοίς διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ρεαλισμός της κυβέρνησης τσαλακώθηκε από την άρνηση της κοινωνίας.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, πολλοί διαμαρτύρονται επειδή μετανάστες κινούνται ελεύθεροι ή ανεξέλεγκτοι. Όταν όμως η κυβέρνηση θέλησε να κάνει κλειστά κέντρα, όλοι αρνήθηκαν, κάποιοι πήραν και τις καραμπίνες. Τώρα, μετά και τον Έβρο, ο ρεαλισμός αρχίζει επώδυνα να εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη. Αυτό που δεν εμπεδώνεται είναι ότι η μεθοδολογία και η συνεργατικότητα της κυβέρνησης με τον διεθνή παράγοντα μπορεί –και στο μεταναστευτικό– να είναι πιο παραγωγική από τη στείρα άρνηση. Επειδή όμως γενικά η κυβέρνηση τα πάει καλά, κάποιοι πρέπει κάτι να λένε για να κάνουν αντιπολίτευση.

Η πανδημία, είναι σίγουρο, θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές, πόνο και φτώχεια. Η κυβέρνηση σοφά θυσίασε την οικονομία για χάρη της ζωής των ανθρώπων. Απεδείχθη ότι και άλλο δρόμο να επέλεγε, η οικονομία και πάλι θα θυσιαζόταν, ενώ οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν ανεξέλεγκτες. Η έγκαιρη προετοιμασία έβαλε έναν σημαντικό παράγοντα πάνω στο τραπέζι: λίγες ανθρώπινες απώλειες σημαίνει διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ίσως και του ηθικού. Το σίγουρο είναι ότι και η δική μας γενιά απέκτησε τη δική της «κατοχή», την οποία θα επισείει ως παράδειγμα στις επόμενες γενιές.

Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση οικονομικής καταστροφής, στην οποία θα βρεθούμε το αργότερο το φθινόπωρο, θα διαρκέσει για ικανό χρονικό διάστημα και θα είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα είναι εξέλιξη την οποία λίγο-πολύ θα αντιμετωπίσει όλη η υφήλιος και η οποία θα έχει προκύψει ανεξάρτητα από την όποια πολιτική όποιας κυβέρνησης. Η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, θα προκύψουν όχι επειδή η κυβέρνηση άσκησε τη μία ή την άλλη πολιτική, αλλά επειδή ομόθυμα η ελληνική κοινωνία επέλεξε να σώσει τους ανθρώπους, ασχέτως κόστους.

Η Ιστορία μάς επιστρέφει ως ηθικές επιλογές τις μπαρούφες του παρελθόντος. «Πρώτα ο άνθρωπος και μετά οι αριθμοί» έλεγαν κάποτε κάποιοι πεφωτισμένοι και εννοούσαν ανεξέλεγκτο δανεισμό και σπατάλη. Τώρα η φράση απέκτησε κυριολεκτικό νόημα. Φτωχαίνουμε για να επιζήσουν όλοι. Ο λιτός βίος (κυριολεκτικά) είναι το μέλλον μας. Μένει να το συνειδητοποιήσουμε και με ψυχραιμία να το αντιμετωπίσουμε. Θα χρειαστούμε υπομονή, μεθοδικότητα, ψυχραιμία, τεχνοκρατισμό και αποφασιστικότητα. Τα στοιχεία αυτά, και στην κρίση του Έβρου και στην έως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας, έδειξε ότι τα διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση. Έδειξε ότι διαθέτει τον κοινό νου της συνεργασίας με την Ε.Ε., από την οποία ήδη πήραμε αδιανόητες έως τώρα οικονομικές και άλλες βοήθειες, οι οποίες μας επιτρέπουν να ελπίζουμε για το μέλλον.

Έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή, που απέδειξε ότι διαθέτει τις βασικές αρετές για να κατευθύνει την ανόρθωση της χώρας. Η συζήτηση που λέει ότι το φθινόπωρο θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της είναι συζήτηση χωρίς αντικείμενο. Το ίδιο και η συζήτηση που λέει ότι θα πρέπει τότε να γίνουν πρόωρες εκλογές. Εν μέσω οικονομικής καταστροφής, προτείνεται να κλειδώσουμε τη χώρα επί τρίμηνο (ακόμη η δημόσια διοίκηση εξαρτάται από την πολιτική ιεραρχία) για να «εξουδετερώσουμε» με διπλές εκλογές την απλή αναλογική και τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να υπολογίσουμε ότι πλέον και επισήμως αντιμετωπίζουμε ευθέως επιθετική (και καθόλου αμελητέα) πολιτική από τη γείτονα.

Η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών ακυρώνει τα όποια προσόντα εμφάνισε η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μας κυβερνούν άνθρωποι οι οποίοι νοιάζονται μόνο για την καριέρα τους ή, ακόμη χειρότερα, εξακολουθούμε να ζητούμε από τους πολιτικούς να ασχοληθούν με την καταστροφή του αντιπάλου και όχι με το καλό της χώρας εν μέσω καταστροφής. Η χώρα θα χρειαστεί εθνική προσπάθεια υπό στιβαρή ηγεσία, την οποία διαθέτει. Τι περισσότερο θα δώσουν οι εκλογές;

Η ελληνική κοινωνία εμφάνισε ισχυρό φρόνημα και στην αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο και στην έως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα πρέπει να εμφανίσει το ίδιο φρόνημα και στην πορεία ανόρθωσης της χώρας. Η παρούσα κυβέρνηση, εφόσον ανταποκριθεί, θα έχει πολλές θητείες μπροστά της. Αν η κοινωνία δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, η παρούσα κυβέρνηση δεν θα σωθεί με τις πρόωρες εκλογές. Θα πέσει αμέσως μετά. Η κυβέρνηση, όμως, έδειξε ήδη ότι ξέρει να πείθει και να καθοδηγεί.

Πρόωρες εκλογές θα βλάψουν τη χώρα και θα σημάνουν εκ μέρους της κυβέρνησης ακύρωση του εαυτού της, της έως τώρα πολιτικής της και αποφυγή της ιστορικής της ευθύνης. Θα σημάνουν οπισθοδρόμηση, η οποία δύσκολα θα αντιστραφεί.