H κρίση αποδομεί τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα - Free Sunday
H κρίση αποδομεί τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα

H κρίση αποδομεί τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα

Η στροφή της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις συντελέσθηκε μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Μέχρι τότε υπήρχαν δυο ειδών έρευνες. Αυτές που έβγαζαν μπροστά το τότε κυβερνών κόμμα και οι πληρωμένες από την διαπλοκή.

Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, οι πληρωμένες από την διαπλοκή ήταν σωστές.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της MARC, όπως και η προηγούμενη της MRB και η προπροηγούμενη, και γενικώς όλες οι δημοσκοπήσεις της κρίσης του κορωνοϊού καταγράφουν ένα σαφές προβάδισμα της ΝΔ, η οποία συγκρατεί όταν δεν αυξάνει τα εκλογικά της ποσοστά και μία καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 20%.

Το ενδιαφέρον με την χθεσινή δημοσκόπηση ήταν ότι έγινε από μία εταιρεία, τις εκτιμήσεις της οποίας έχει κεντρικό θέμα το left.gr. Όχι για την πολιτική δημοσκόπηση αλλά για την έρευνα που έκανε για τη ΓΣΕΒΕΕ από την οποία προκύπτει και χρησιμοποιείται ως τίτλος ότι υπάρχει “φόβος για 50.000 λουκέτα και 300.000 απολύσεις το επόμενο διάστημα”.

Αλλά αν η εταιρεία δεν είναι αντικυβερνητική κι αξιόπιστη το πρωί και φιλοκυβερνητική και αναξιόπιστη το απόγευμα, οι εκτιμήσεις της είναι ίδιας αξιοπιστίας.

Το πιο απειλητικό θέμα που ανακύπτει για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή δημοσκόπηση δεν είναι η εκλογική καταγραφή.

Το μείζον πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις για τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μόνο ένας στους δύο ψηφοφόρους του κόμματος θεωρεί ρεαλιστικά (κι ένας στους 6 μη ρεαλιστικά), για το αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου μόνο ένας στους 4 ψηφοφόρους του κόμματος απαντά θετικά (κι ένας στους πέντε λέει χειρότερα) και αν ο κ.Τσίπρας είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, όπου και πάλι μόνο ένας στους δυο ψηφοφόρους συμφωνεί (ενώ ένας στους τέσσερις επιλέγει Μητσοτάκη κι ένας στους πέντε κανένα από τους δύο).

 συριζα1

Αυτά τα ευρήματα απαντούν και στην απορία ορισμένων γιατί τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει tour στα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών.

Τσιπρας

Αλλά καθιστούν πολύ δύσκολη την απάντηση πως γυρίζει αυτό...