Οι αγορές διαμερισμάτων ως επένδυση στην υποβαθμισμένη Αθήνα - Free Sunday
Οι αγορές διαμερισμάτων ως επένδυση στην υποβαθμισμένη Αθήνα

Οι αγορές διαμερισμάτων ως επένδυση στην υποβαθμισμένη Αθήνα

Προφανώς ο κ.Παπαδημουλης δεν έχει να δώσει σε κανέναν αναφορά πως επενδύει τα λεφτά του.

Κι είναι μαλλον ενοχική η αντίδραση του να ανακοινώσει ότι θα δώσει τα έσοδα του από τη  ενοικίαση των διαμερισμάτων του σε φτωχούς Έλληνες κλπ...
 
Θα μπορούσε μάλιστα να πει κάποιος ότι ο κ.Παπαδημουλης έκανε τις συγκεκριμένες επενδύσεις με δύο χρόνια καθυστέρηση.
 
Διότι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για την ενοικίαση διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων είχε ξεκινήσει από το 2016.
 
Για την ακρίβεια είχε ξεκινήσει λίγο καιρό αφότου την άνοιξη του 2016, ειχε  κλείσει ο Βαλκανικός διάδρομος με αποτέλεσμα να μένουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, από αυτούς που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διευκολύνει να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία για να πάνε στην Δυτικη Ευρώπη.
 
Το προγραμμα ΕΣΤΙΑ δημιούργησε αναγκη για στέγη, η οποία δεν ήταν εύκολη. Δεν υπήρχαν διαθέσιμοι ιδιοκτήτες να νοικιάσουν τα διαμερίσματα τους για στέγαση προσφύγων.
 
Έτσι οι ΜΚΟ που ανέλαβαν να διαχειριστούν τα προγράμματα της στέγασης κατέφυγαν στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που είχαν καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της κρίσης της αρχής της δεκαετίας.
 
Εκεί βρήκαν σπίτια, που ήταν άδεια για χρόνια και  τα νοίκιασαν προσφέροντας ενοίκια αυξημένα κατά 30-40% πάνω από τις αγοραίες τιμές.  Ήταν προτάσεις που δύσκολα απέρριπταν οι ιδιοκτήτες. Μάλιστα ένας μεγάλος δήμος μπήκε στο πρόγραμμα και προσφέρθηκε να βρει διαμερίσματα τα οποία νοίκιαζε έναντι 600 ευρώ με αποτέλεσμα να μπει πλαφόν στα 400 ευρώ.
 
Πάντως όλο αυτό δεν αύξησε την αγοραία αξία των συγκεκριμένων ακινήτων διότι κανείς δεν θεώρησε μακροπρόθεσμη επένδυση την ενοικίαση διαμερισμάτων σε ΜΚΟ για τη στέγαση προσφύγων.
 
Σιγά- σιγά  καποιοι, άρχισαν να προεξοφλουν ότι τα προγράμματα θα έμεναν. 
 
Αυτό ήταν πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και εξακολουθεί να ισχύει, όπως επιβεβαιώθηκε και από όσα είπε προσφάτως και ο κ.Μηταρακης. Το πρόγραμμα το 2019, έχει συνολικό τζίρο 190 εκ. ευρώ, περίπου το 1 τοις χιλίοις του ελληνικού ΑΕΠ έμπαινε σε μια αγορά που μέχρι τότε ήταν πλήρως υποβαθμισμενη.
 
Από το 2016 και μετά η αγορά λοιπόν διαμερισμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, ήταν μια προσοδοφόρα επιλογή υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζονταν η διατήρηση των ενοικίων σε πόσα αυξημένα κατά 30%, δηλαδή η διάθεση τους σε πρόσφυγες. Άρα έπρεπε να μένουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.
 
Οι ΜΚΟ που διαχειρίζονται τα διάφορα προγράμματα ελέγχονται από διάφορες κρατικές υπηρεσίες κι έχουν κάθε λόγο να τα έχουν καλά με την πολιτική εξουσία.
 
Για αυτό τον λόγο προσπαθούν να έχουν δεσμούς κι επαφές με σημαντικά πολιτικά στελέχη. Όσο πιο ευρεία η συνεργασία, τόσο πιο άνετη η επικοινωνία.
 
Έχουν καταγραφεί διαφόρα  παραδείγματα, κάποια από τα οποία ερευνά και η OLAF., η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στην ΕΕ.
 
Το πρόβλημα λοιπον δεν είναι ότι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε μια επενδυτική ευκαιρία.
 
Το πρόβλημα είναι ότι η επενδυτική ευκαιρία ήταν απόρροια των πολιτικών της κυβέρνησης του κόμματος που στήριζε.
 
Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν προβεί σε αγορές ακινήτων τα οποία διατέθηκαν σε προγράμματα για στέγαση προσφύγων.
 
Η απάντηση πρέπει να δοθεί για πολιτικούς και όχι νομικούς λόγους...